Plăci comemorative dezvelite la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni

În continuarea manifestărilor dedicate Centenarului „Marii Uniri”, Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni a găzduit vineri, 14 decembrie a.c., un eveniment important, cu o mare valoare istorică.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi, sergent-major Vlădeanu Mădălina, evenimentul a constat în dezvelirea unor plăci comemorative, prima în amintirea căpitanului Paul Berge, ofiţer din cadrul Misiunii Franceze, conduse de generalul Henri Mathias Berthelot pentru refacerea armatei române, căzut eroic la datorie în bătălia de la Dealul Muncel (1917), în fruntea eroilor Regimentului 16 Dorobanţi din Fălticeni. A doua placă a fost dezvelită în amintirea gloriosului Regiment 16 Dorobanţi care a avut ca părinte spiritual pe „Mareşal Josef Pilsudski” din Fălticeni.

„Suntem în faţa finalizării proiectului şcolii noastre, aprobat şi finanţat de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, intitulat „Eroii nu mor niciodată”. Prezenţa numeroasă de astăzi a demonstrat că într-adevăr comunitatea locală – din care cu mândrie face parte şi şcoala noastră – nu şi-a uitat eroii. Sub imperiul acestor evenimente, am invitat să ne fie alături distinşi oaspeţi” a arătat Vlădeanu.

Activitatea s-a deschis cu intonarea Imnului Naţional, după care a urmat prezentarea distinşilor invitaţi. În continuare au susţinut alocuţiuni din partea Instituţiei Prefectului judeţului Suceava –Mirela-Elena Adomnicăi, din partea Primăriei Municipiului Fălticeni primar prof. Cătălin Coman, prof. dr. Daniel Hrenciuc, iar din partea şcolii, comandantul Ionel Postelnicu.

După alocuţiunile invitaţilor, comandantul şcolii, în semn de recunoştinţă pentru susţinerea şi dezvoltarea învăţământului militar fălticenean, a înmânat plachete şi diplome aniversare invitaţilor care au fost prezenţi la eveniment.

Manifestările au continuat cu susţinerea unui recital de cântece patriotice susţinut de corul Şcolii de Subofiţeri Jandarmi „Glasul Bucovinei”, condus de pr. militar ic. stravrofor Cătălin Simion.

Activitatea s-a încheiat cu o expoziţie temporară cu obiecte şi articole militare din Primul Război Mondial descoperite în Suceava de membrii Asociaţiei Prospectorii Istoriei, filiala Suceava, şi cu o expoziţie de artă plastică a maiorului Tiberiu Vlădeanu. (M.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: