Retrospectiva săptămânii

Oscilaţii mai mari ale cursului euro

Evoluţia leului din perioada analizată a fost una mai sinuoasă decât în alte săptămâni, care a fost influenţată, în special, de nivelul plasamentelor în moneda americană, care atrage tot mai mulţi investitori.

Perioada a debutat cu un curs al euro de 4,6495 lei, care a crescut la jumătatea ei la un maxim de 4,6605. A urmat o scădere la 4,6485, pentru ca sfârşitul intervalului să aducă un curs de 4,6440 lei, când tranzacţiile s-au realizat între 4,65 şi 4,659 lei.

Presiunea asupra cursului euro se menţine, în condiţiile adâncirii deficitului de cont curent şi comercial. Conform datelor prezentate de BNR, deficitul de cont curent a crescut la 7,99 miliarde euro în perioada ianuarie-octombrie, faţă de 5,26 miliarde euro în primele zece luni ale anului trecut.

Cursul dolarului american a crescut de la 4,0769 la 4,1197 lei, la sfârşitul intervalul când cotaţiile din piaţă au fluctuat între 4,091 şi 4,134 lei.

Moneda elveţiană s-a mişcat pe pieţele internaţionale între 1,123 şi 1,131 franci/euro, iar media ei a fluctuat între 4,1190 şi 4,1373 lei, cea de la sfârşitul perioadei fiind stabilită la 4,1341 lei.

Nivelul lichidităţii din piaţa monetară s-a reglat, iar dobânzile interbancare au avut o tendinţă descendentă. La aceasta contribuie creşterea cheltuielilor autorităţilor de la nivel central şi local, „eveniment” normal pentru ultima parte a anului.

Indicele la 3 luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a încheiat perioada la 3,04%, nivel care se mai înregistra în a doua parte a lui iunie, iar cel la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 3,34%, cel mai scăzut nivel din 3 iulie.

Indicele ROBOR la 9 luni, calculat în funcţie de rata dobânzii plătită la creditele atrase de băncile comerciale de la alte bănci, s-a oprit la 3,43%, iar cel la 12 luni la 3,52%, valori care se mai întâlneau la debutul lunii trecute.

Perechea euro/dolar a început perioada cu un maxim de 1,144, pentru a scădea la finalul ei la 1,1270, când pieţele americane s-au închis la 1,1306 dolari.

Deprecierea monedei unice a avut mai multe cauze. În primul rând, BCE a anunţat că va opri tiparniţa de euro, întrerupând programul de relaxare cantitativă, început acum 4 ani, şi că nivelul actual al dobânzilor va fi menţinut cel puţin până la sfârşitul verii viitoare.

Decizia a nemulţumit investitorii, ea fiind luată în momentul în care, conform unui sondaj, expansiunea sectorului privat din economia Germaniei a încetinit în decembrie la cel mai scăzut ritm din ultimii 4 ani.

Creşterea plasamentelor în moneda americană s-a înmulţit şi după anunţarea faptului că avansul economiei Chinei a încetinit luna trecută. De exemplu, vânzările de retail au înregistrat cea mai slabă performanţă din 2003 încoace.

Aprecierea dolarului a afectat evoluţia bitcoin, astfel că indicele calculat de Bloomberg a coborât la sfârşitul perioadei până la 3.182 dolari. Există astfel posibilitatea ca cripto-moneda să încheie anul sub 3.000 dolari, mai jos cu circa 17.000 dolari faţă de sfârşitul anul trecut.

Analiza cuprinde perioada 10 – 14 decembrie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: