Cu dragoste, CTIA Suceava…

Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava a făcut din ziua de 13 decembrie zi de dragoste. A adăugat apoi la ea cantităţi generoase de recunoştinţă, aducere aminte, căldură sufletească, amintiri duioase şi prezent curajos, apoi nişte ciocolată, lumini de Crăciun, puţin sport, puţină muzică şi a scăldat cu acest amestec luminos liceeni şi profesori. Profesori de ieri şi liceeni de astăzi, dar şi profesori de astăzi cu liceeni de ieri. Profesori pensionari care se întorc cu drag în şcoală, dar şi profesori care nu mai sunt, însă care n-au plecat niciodată din inima ei.

 De 7 ani, CTIA organizează în sala de sport, care le poartă numele, Memorialul Braicu – Baraboi, dedicat lui Valeriu Baraboi şi Ioan Braicu, doi valoroşi foşti profesori de educaţie fizică ai liceului. Urmând tradiţia, fete şi băieţi ai CTIA şi invitaţi de la Colegiul „Alexandru Ioan Cuza” au jucat volei şi şah şi s-au simţit bine.

Maria Reuţ, director adjunct al colegiului, ea însăşi profesoară de sport, a avut acum 7 ani iniţiativa ineditei comemorări a doi profesionişti care i-au fost (şi nu doar ei) modele, ca dascăli şi colegi.

Anul acesta, memorialul a avut un invitat special, pe fostul mare fotbalist sucevean Dorin Goian, care a înmânat premiile tuturor participanţilor şi abia a dovedit să facă fotografii cu toată lumea.

„Palmaresul şi gloria fotbalistică ale lui Dorin Goian sunt binecunoscute între elevii colegiului, iar dacă cei mici nu auziseră prea multe despre el, internetul i-a lămurit. Astăzi au văzut însă că Dorin Goian nu este numai un fost mare fotbalist internaţional, al echipei Steaua şi al echipei naţionale, ci şi un om special. A fost coadă la autografe şi la fotografii. Ne mândrim foarte tare cu el şi îi mulţumim că şi-a găsit timp şi pentru noi” a declarat prof. Maria Reuţ.

Baraboi – Braicu, profesori de neuitat

La ceremonia de deschidere şi la meciuri dedicate memoriei celor doi profesori s-au aflat şi soţiile acestora, Viorica Baraboi şi Viorelia Braicu, prima, fostă profesoară de educaţie fizică, cea de a doua, fostă profesoară de limba română.

„Am avut impresia în timpul jocului că parcă îl văd pe Vali acolo, lângă fileu. Mă bucur foarte mult că şcoala nu-l uită şi că organizează acest memorial, dar mă şi întristez pentru că simt şi mai tare că nu mai este” a spus Viorica Baraboi.

Valeriu Braicu s-a stins în urmă cu 11 ani, exact în toamna anului în care s-a pensionat. A iubit foarte mult voleiul şi a creat în liceu o echipă frumoasă. Dar a iubit mult şcoala în care a fost profesor şef de catedră, membru în consiliul de administraţie şi director adjunct aproape 30 de ani. Cei care l-au cunoscut îşi amintesc eleganţa, „rasa” lui, onoarea şi consideraţia cu care îşi trata colegii, dar şi elevii. Pe vremea când toţi adulţii din România erau „tovarăşi”, lui îţi venea să i te adresezi cu „domnule”. Chiar şi când era în trening.

Ioan Braicu a fost un profesor temperamental, pentru unii chiar aspru, dar dedicat total profesiei şi cu o vastă cultură generală. A murit în urmă cu 9 ani, iar personalitatea lui l-a păstrat viu, vulcanic, niciodată dispus la compromisuri, în conştiinţa multora dintre sucevenii care i-au fost elevi sau colegi. Spunea bancuri fenomenale, dar discuta totodată cu lejeritate despre marii sportivi ai ţării şi ai lumii, despre clasicii literaturii, dramaturgiei, artelor plastice.

„Bun venit acasă”, cu emoţiile unui absolvent de acum 43 de ani

De 5 ani, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava mai are, tot din dragoste, şi un alt obicei. Spune „Bun venit acasă” tuturor profesorilor seniori, cadre didactice la pensie, care au predat, pe perioade mai lungi sau mai scurte, în liceul care are deja 45 de ani de la înfiinţare. Unitatea de învăţământ ce furniza cândva cea mai bine pregătită „mână de lucru” în marea şi bine dezvoltata industrie alimentară şi în alimentaţia publică a judeţului Suceava s-a adaptat, cu îndârjire şi ambiţie, vremurilor noi, europene. Acum este liceul ce şcolarizează, doar anul acesta, peste 900 de elevi şi va trimite în viaţă, la vară, peste 220 de absolvenţi.

 Numele unor profesori precum Mirozina Sahlean, care a fost 22 de ani director al liceului, Violeta Cleja, şi ea fost director, al doamnelor Aga, Siminiceanu, Leonte, Danilevici, Ignat, Cosmanciuc, al soţilor Tivgă sunt imprimate în fiinţa colegiului care îi cinsteşte cu sinceritate şi recunoştinţă ori de câte ori se iveşte ocazia.

Ieri, în prezenţa conducerii colegiului şi a întregului corp de profesori, elevi ai liceului au spus din nou „mulţumesc” seniorilor. Sub ramurile bradului de Crăciun, elevii au cântat cântece de iarnă în limbile română, franceză şi engleză, au colindat, au cântat „La mulţi ani!”. La final, publicul a asistat la spectacolul oferit de o „malancă”, o ceată de flăcăi care în ritmuri de tobe, alămuri şi trompete a dansat „Ursul”, un spectacol aproape perfect, demn de scena unui adevărat festival tradiţional de Anul Nou.

„Aceste două activităţi sunt doar întâlniri de suflet. Nu facem hârtii pentru ele, nu ne ajută la niciun dosar. Nu vrem decât să aducem recunoştinţa noastră oamenilor valoroşi pe care i-a avut şcoala şi să ne bucurăm împreună cât mai suntem, cât mai sunt” a afirmat purtătoarea de cuvânt a mesajului de dragoste pe care CTIA Suceava l-a avut anul acesta pentru seniorii ei, cei care au muncit crescând şi educând copii să ajungă oameni mari.

Unul dintre ei, absolvent al liceului, promoţia 1985, profesor universitar la Iaşi, a fost prezent ieri la întâlnirea cu dascălii săi. Fostul elev, cărunt, în picioare, respectuos, cu bărbia tremurându-i, i-a vorbit direct doamnei Sahlean, care i-a fost directoare, cu aceleaşi emoţii pe care le avea, probabil, şi acum 43 de ani; doar că ieri emoţia lui a fost înlăcrimată.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: