O soluţie până ieri – bună, astăzi – proastă?

Deputatul Pro România de Suceava Cătălin Nechifor a solicitat ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, să explice de ce atunci când era ministru al Finanţelor în Guvernul condus de Victor Ponta a găsit soluţia legală pentru ca 61 de primării sucevene care sunt împrumutate pentru proiectul „Suceava-Utilităţi şi Mediu” să plătească ratele printr-o rectificare bugetară, iar acum, când este ministru al Finanţelor în Guvernul Viorica Dăncilă, nu există soluţie legală pentru a se evita intrarea în incapacitate de plată a acestor primării.

Într-o interpelare adresată ministrului Finanţelor, Nechifor arată că la începutul acestei luni Teodorovici a întreprins o vizită în judeţul Suceava, ocazie cu care a avut şi o dezbatere cu oameni de afaceri, parlamentari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, unde, printre altele, a subliniat faptul că statul nu poate prelua creditul pe care Consiliul Judeţean Suceava şi un număr de 61 de primării asociate l-au angajat pentru realizarea programului „Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava”, care prevedea şi construcţia unor magistrale de gaz şi a unor centrale termice în câteva localităţi urbane din judeţ.

El îi aminteşte ministrului că a declarat că „această problemă s-a analizat, s-a discutat în comisia de buget-finanţe a Parlamentului şi a fost şi o propunere legislativă. Statul nu are voie să preia acest credit” şi a apreciat că „atunci când s-a contractat creditul, în anexa către bancă era trecută fiecare primărie şi suma împrumutată, şi nu era trecută primăria, suma şi obiectivul care trebuia făcut din acei bani”.

Intrând mai concret în analiza acestui proiect ministrul a menţionat că, la momentul iniţierii programului, conducerea Consiliului judeţean de atunci i-ar fi înşelat pe primarii care s-au asociat, concluzionând că „trebuia să se stabilească în mod clar: mie îmi faci reţeaua cutare, conducta, investiţia X. La unii s-a făcut, la alţii nu s-a făcut. Cine trebuia să urmărească partea de contract în sine, nu de finanţare, ci de investiţie? Nu scrie nicăieri că statul preia la sine această povară fiscală. Dacă era această prevedere, statul nu are o problemă să găsească chiar o soluţie temporară la problema aceasta, numai că povara fiscală nu poate să o preia statul”.

„Prin urmare, vă adresez rugămintea să detaliaţi ce înţelegeţi prin faptul că primarii au fost înşelaţi la momentul asocierii cu consiliul judeţean, pentru că, din păcate, bugetele locale sunt afectate de povara fiscală, mai ales că de 3 ani încoace guvernul nu a mai sprijinit financiar plata ratelor şi dobânzilor datorate de localităţi”, a cerut Nechifor.

Deputatul sucevean îşi exprimă speranţa că ministrul va putea găsi totuşi soluţia legală pentru a veni alături de cele 61 de localităţi şi în fapt alături de oamenii care trăiesc aici şi care sunt privaţi de realizarea altor proiecte de dezvoltare locală.

 „Îmi permit să vă dau o sugestie şi vă îndemn să luaţi legătura cu fostul ministru care a deţinut portofoliul finanţelor publice până în data de 17 noiembrie 2015 în guvernul Victor Ponta, care a rezolvat situaţia anului respectiv prin rectificare bugetară”, a conchis Nechifor.

În prezent se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor propunerea legislativă a senatorului PNL de Suceava Dan Cadariu privind preluarea la datoria publică a sumei de 17.261.739,95 euro, parte din împrumutul extern contractat, cu garanţia statului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de către Consiliul Judeţean Suceava, în asociere cu un număr de 60 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Suceava, de la Deutsche Bank AG Londra, pentru finanţarea Programului „Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: