Cultul Eroilor la ruşi şi la noi

Impunătorul Monument al eroilor sovietici căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, l-am remarcat din primii ani ai copilăriei. Aşezat în mijlocul cimitirului din Parohia „Sfântul Neculai” Broşteni, domina crucile de lemn atunci la începutul anilor ’50… Pentru mine era curios că eroii sovietici aveau monument, iar ai noştri nu, ştiind că numai din familia tatei şi a mamei sunt 5. Am îndreptat această nedreptate în legislatura 2000-2004, când am fost primar al comunei Broşteni, construind un monument în faţa liceului, în 2003.

Tot atunci, la începutul legislaturii, s-a prezentat la primărie un reprezentant al Ambasadei Germaniei la Bucureşti, pentru a afla unde sunt înmormântaţi ostaşii nemţi căzuţi pe raza comunei Broşteni, pentru a le face un monument. Ştiam eu ceva, dar am chemat doi martori oculari, ce participaseră la înmormântarea lor: Grigore Tonanică, trecut de 80 de ani, şi Dumitru Erhan, în jur de 75, numai că fiecare avea varianta sa. Primul arăta o treime din dreptunghiul acela de cca 35/15 metri al eroilor sovietici, dar mai tânărul consătean Mitică Erhan a fost mai elocvent şi categoric: „Noi făceam gropi comune, iar căruţele cărau întruna morţi de pe Valea Negrii şi-i înmormântau câte 10-12 într-un mormânt: nemţi, ruşi, unguri. Era vară, începuse să miroase şi cine mai avea timp să-i cerceteze şi identifice… O căruţă şi un mormânt!”

Se vede că nu i-a plăcut ce-a auzit acelui oficial al Ambasadei Germaniei, că a plecat imediat, renunţând la ideea cu Monumentul ostaşilor germani din Broşteni.

Eu aveam varianta mea, mai aproape de adevăr, dar nu am putut-o spune… În vara anului 1953, am mers cu bunicul Vasile Gavril şi cu doi unchi după brânză la Pârâul Omului. Când am ajuns la „Apa Pucioasă”, bunicul a oprit căruţa şi ne-a spus: „Uite aici, de la izvorul cu apă pucioasă şi până la Gura Negrişoarei, în vara lui 1944, toate luncile, deoparte şi de alta a Negrei, erau pline de morţi. După ce au dat în aer podul de peste Bistriţa din Broşteni, nemţii se retrăgeau spre Harghita, prin Cristişarul. Cum, pe unde, ruşii le-au ieşit înainte, i-au încercuit şi i-au omorât până la unu: nu au vrut să se predea, s-a ajuns la luptă corp la corp, de erau câte un rus şi un neamţ, încleştaţi de nu i-am putut despărţi. Pe apa Negrii curgea sânge, iar noi am cărat, cu căruţele, la Broşteni, morţi, două zile…”. Nici vorbă să se gândească cineva atunci să-i înmormânteze separat. Reiese clar că germanii au avut pierderi mai mari, sunt „majoritari” în cimitir, dar ruşii, în postură de învingători, şi-au însuşit acel loc pe care au construit monumentul.

Nemţi, ruşi şi unguri, cât am fost elev la Broşteni, participam primăvara la curăţenia acelui loc sacru. Cu timpul, obeliscul şi pietrele funerare s-au decolorat şi s-au şters scrisurile. Anul trecut am observat că în Cimitirul eroilor sovietici se executau lucrări de renovare din iniţiativa şi cu contribuţia statului rus. M-a impresionat acest lucru şi i-am felicitat în gând: O lecţie de înalt patriotism, demnă de luat în seamă şi de alţii. Mi-am adus aminte şi de eroii noştri români, căzuţi în Ungaria şi Cehoslovacia, întrebându-mă dacă se mai gândeşte cineva la ei. O cugetare care mi-a trecut mai demult pe la ureche sună cam aşa: „Numai poporul care-şi cinsteşte trecutul, are viitor!”.

Monumentul eroilor români din Broşteni, căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, ar avea nevoie de-o minimă renovare. Scrisul numelor s-a şters, iar lămpile de sub soclu ce trebuie să se aprindă odată cu iluminatul public nu mai funcţionează…

Rămâne ceva demn de luat în seamă şi de omagiat la concetăţenii mei din vara anului 1944: nu i-au înmormântat pe ostaşii căzuţi în acea mare bătălie acolo pe cele două lumi de la Pucioasa şi Brânzărie, ci i-au adus în cimitirul din centrul comunei, lângă Sfânta Biserică, să „asculte” clopotele când se trag. E un semn de cinstire şi respect pentru ostaşii care au luptat pentru o cauză dreaptă sau mai puţin dreaptă, dar la „ordin”.

ION GAVRIL, Broşteni

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: