Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor are arhiereu vicar

Noul episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, PS Damaschin Dorneanul, a fost ieri, la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, întronizat întru arhierie şi noua misiune ce o capătă în cadrul Arhiepiscopiei – cea de ajutor apropiat al chiriarhului ÎPS Pimen. Dacă la întronizarea arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor vremea a fost foarte rece, neîmpiedicând însă mulţimea de credincioşi să umple curtea aceleiaşi mănăstiri, evenimentul de ieri s-a desfăşurat pe o căldură de miez de iulie, cei ce n-au mai încăput în biserică asistând la slujbă în faţa unui ecran uriaş, instalat în curtea aşezământului. Câteva mii de credincioşi au putut fi astfel martori nemijlociţi ai sărbătorii de ieri.

Sâmbătă seara s-a săvârşit slujba Vecerniei, urmată de slujba specială de chemare la treapta de arhiereu a preacuviosului arhimandrit.

Cel tocmai numit arhiereu-vicar la Suceava de către Sf. Sinod a făcut duminică dimineaţă, la Utrenie, în faţa ierarhilor prezenţi, mărturisirea de credinţă şi a semnat-o.

Sfânta Liturghie ce a urmat a fost săvârşită de ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Iosif al Europei Centrale şi de Nord, ÎPS Ioachim Băcăuanul, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, preasfinţiţii Nicodim al Severinului şi Strehaiei, Gurie al Devei şi Hunedoarei, Macarie al Europei de Nord şi Timotei Prahoveanul, vicar patriarhal.

Momentul central al celor ce au urmat după săvârşirea Sf. Liturghii a fost aşezarea de către ÎPS Teofan a mantiei episcopale pe umerii şi a mitrei pe creştetul noului ierarh, înmânarea cârjei episcopale şi aşezarea pe jilţul rezervat ierarhului vicar în biserică.

Trimisul patriarhului, PS Timotei, a dat apoi citire gramatei de confirmare întru arhierie a PS Damaschin, documentul relevând „dăruirea şi vocaţia pentru viaţa monahală ale tânărului consacrat episcop”, examinarea canonică a acestei înălţări întru ierarhia bisericească consfinţind propunerea.

ÎPS Pimen şi-a exprimat bucuria de a-i fi acceptată de către PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ideea de a-l alege pe „cel mai tânăr arhimandrit din cuprinsul eparhiei”, devenit, iată, al doilea părinte duhovnicesc al Bucovinei. El i-a recomandat să citească măcar o dată pe lună cuvântul patriarhului prezentat în cadrul ceremoniei.

PS Damaschin Dorneanul a împrăştiat cu smerenie şi recunoştinţă mulţumiri tuturor celor care l-au condus în viaţă până la acest remarcabil statut, pe ÎPS Pimen asigurându-l că-i va fi „toiag la bătrâneţe”.

Peste vreme, peste evenimente, peste istorii şi poveşti, părintele mitropolit Teofan i-a îndemnat pe toţi „să menţinem unitatea dintre noi”.

Câteva date despre noul ierarh

Chemarea la Ceruri a Preasfinţitului Gherasim Putneanul a lăsat liber scaunul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Ani de zile acesta a rămas neocupat până când, prin vrerea chiriarhului, ÎPS Pimen, Întâistătătorul eparhiei bucovinene, a fost desemnat urmaşul episcopului ce-şi avea reşedinţa la Rădăuţi.

Noul episcop vine din acelaşi spaţiu duhovnicesc; părintele Damaschin Luchian, până a accede la arhierie, a fost monah vrednic la Mănăstirea Sihăstria Putnei, înălţată în ani apropiaţi nouă.

Ioan Daniel Luchian s-a născut în ziua Sânzienelor (sărbătoare importantă în calendarul ortodox, ea marcând deopotrivă naşterea Sf. Proroc Ioan Botezătorul şi Aducerea moaştelor Sf. Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Zi însemnată aşadar pentru destinul celui născut atunci) a anului 1981, la Dorneşti, lângă Rădăuţi.

Este feciorul lui Constantin Luchian, fost revizor tehnic la CFR şi consilier comunal în toţi anii de după revoluţie, astăzi viceprimar. Mama a lucrat tot la CFR. Sora Oana, mai mare cu trei ani, este IT-istă la Praga.

Aceste date le avem de la părintele Tiberiu Fedoreanu, parohul Dorneştilor. „Născându-se de Sânziene, a venit cu numele său (…), cei ce se nasc la zile însemnate au însuşiri speciale în sânul Bisericii”, scrie părintele. A fost „elev eminent”, bun la matematică, familiarizat cu contabilitatea şi munca de secretariat, cu ştiinţă muzicală, dar neatins de mândrie, smerit, dotat cu „îndelungă răbdare, rafinat, respectuos”. Ajuns duhovnic al mănăstirii, înţelegător de necazuri adică şi bun sfătuitor, „părintele Damaschin este darul lui Dumnezeu cules din Dorneşti şi rânduit să aducă roadă din Bucovina, din Biserica Ortodoxă Română în Împărăţia lui Dumnezeu. Tatăl meu, preotul Neculai, mai scrie părintele, i-a zis cândva: «Daniel, tu ai să ajungi episcop!». Iată prorocia împlinindu-se”.

Părintele Tiberiu mai punctează câteva date semnificative: „La 13 zile de la adormirea Preasfinţitului Gherasim, pe 18 dec. 2004, a fost tuns în monahism Damaschin, iar la 13 ani distanţă ajunge arhiereu în locul Preasfinţitului Gherasim. Pe 21.07.2004 a intrat în mănăstire, pe 23.07.2017 este ridicat la treapta arhieriei. Eu sunt încredinţat de sfinţenia Preasfinţitului Gherasim şi înclin să cred că el şi-a ales înlocuitorul, având aceeaşi statură duhovnicească”.

PS Damaschin a urmat cursurile seminarului sucevean „Mitropolitul Dosoftei” şi apoi Teologia de la Iaşi. El a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sihăstria Putnei, la 18 decembrie 2005, unde a fost ghid, casier şi secretar.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: