Măsuri pentru a asigura circa 70 la sută din lemnul de foc pentru populaţie

Deputatul PSD de Suceava, Emanuel Havrici, membru al Comisiei de Agricultură şi Silvicultură a Camerei Deputaţilor, a declarat, joi seara, în emisiunea Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV, că noul Cod Silvic, aflat la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, va asigura măsurile necesare pentru ca populaţia să beneficieze de lemn de foc.

Havrici, care a iniţiat această modificare, a afirmat că ideea iniţială de modificare a Codului Silvic a fost de a se asigura lemn de foc populaţiei, anul trecut România confruntându-se cu cea mai mare criză a lemnului de foc pentru populaţie după ce fostul Guvern Cioloş a modificat Regulamentul.

El a recunoscut că nu a fost simplu întregul proces legislativ, dar că până la urmă aceste modificări au fost aprobate.

Deputatul PSD a explicat că pentru a se asigura lemn de foc pentru populaţie, noua legislaţie prevede că tot ce înseamnă lucrări de îngrijire a pădurilor, tăieri de produse accidentale şi igienă, vor fi executate prin prestări servicii sau forţe proprii de Direcţia Silvică, iar lemnul de foc rezultat din acest tip de lucrări va merge către populaţie.

„Codul Silvic prevedea acest lucru şi până acum, dar lăsa la latitudinea guvernului ce cote merg către populaţie, pe când acum am obligat atât localităţile care au pădure, cât şi Regia Naţională a Pădurilor ca tot acest lemn de foc rezultat din tăieri de produse accidentale, igienă şi îngrijire a pădurilor să aibă o singură destinaţie”, a spus Havrici.

El a menţionat că în baza acestor modificări, potrivit calculelor făcute, fiecare familie va putea primi în jur de 10 mc de lemn de foc pe an.

„Din estimările mele, din necesarul la nivel naţional, undeva la 60-70 la sută se va asigura din aceste lucrări. Diferenţa, populaţia va trebui să o cumpere de la agenţii economici, dar mare parte provine din acest fond”, a spus Havrici, care a subliniat că la ora actuală niciun fel de resursă energetică nu este suficientă să satisfacă în totalitate necesarul.

El a mai arătat că, până acum, se putea cumpăra de la Direcţia Silvică Suceava cam 6-7 la sută din necesarul de lemn de foc, în urma noilor prevederi legale oferta ridicându-se la circa 60 la sută din necesar.

Deputatul a menţionat că şi persoanele fizice care au pădure au voie să exploateze până la 5 mc de lemn de foc de pe un hectar.

„Va fi lemn de foc pentru populaţie”, a spus Havrici.

El şi-a exprimat speranţa că preşedintele Klaus Iohannis va promulga legea repede şi nu are motive să creadă că preşedintele va amâna promulgarea. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI