La Vatra Dornei

Cinema sub clar de lună

În perioada 5-6 august, în grădina Cazinoului din Vatra Dornei, cinefilii au întâlnire cu cele mai noi şi premiate scurtmetraje de la Festivalul internaţional de film NexT. Caravana filmelor NexT a pornit pe 30 iulie prin zece oraşe din ţară, urmând a poposi şi la Vatra Dornei.

Seara de vineri este dedicată filmelor româneşti: „Prăjitorul de pâine” (regia Cristian Pop, 2015, 16 min.) despre un tânăr lipsit de experienţă care se loveşte mai devreme decât şi-ar fi dorit de aspectele dure ale vieţii; „Te mai uiţi şi la om” (regia Ana Maria Comănescu, 2015, 23 min.), un film despre doi tineri îndrăgostiţi care, în drumul lor spre părinţii fetei, iau un autostopist cu care se împrietenesc; „Vacanţă la ţară” (regia Andrei Tănase, 2015, 22 min.) avându-i ca protagonişti pe Mircea şi Denis, vărul acestuia, care îşi petrec vacanţa la ţară, la bunici, şi, plictisindu-se, hotărăsc să facă „crop circles” în lanul de grâul al vecinului. Filmul „Azi nu” (regia Cristina Iliescu, 2014, 14 min.) vorbeşte despre Iulia, Tudor şi fetiţa lor de trei ani, Maria, care, întorcându-se din vacanţa petrecută în Austria, opresc la o benzinărie, fapt ce le va schimba fatal relaţia. „Dispozitiv 0068” (regia Radu Bărbulescu, 2015, 20 min.) un film despre un lunetist care se instalează în apartamentul unei bătrâne pentru a asigura perimetrul pe parcursul summitului NATO. Bătrâna, pe jumătate paralizată, nu vorbeşte niciodată, dar la un moment dat îi spune lunetistului ceva, iar viaţa ambilor se va schimba…. Ultima proiecţie din seara de vineri, filmul „Paper Bag” (regia Roxana Benţu, 2015, 12 min.) îl aduce în prim-plan pe domnul B., care se trezeşte vesel într-o dimineaţă, nerăbdător să-şi înceapă rutina zilnică, dar, de îndată ce se întâlneşte cu pisica lui dragă, înţelege că nu avea să fie o zi obişnuită.

Seara de sâmbătă este rezervată filmelor Best of Next, cinci filme premiate şi aplaudate la cele zece ediţii NexT, cu poveşti emoţionante despre părinţi şi copii: Mâine, Bach” (regia Mihnea Andrei Ciorică, 2013, 31 min.), un film despre Matei, un copil care, pentru a trece peste divorţul părinţilor, se refugiază în muzică; „Junior” (regia Julia Ducournau, Franţa, 2011, 21 min.) despre un alt copil, Justine, o ştrengăriţă cu coşuri şi un umor aparte care, după ce e diagnosticată cu un virus stomacal, trece printr-o metamorfoză bizară. Acţiunea filmului „Leagănul meşterului de sicrie” (regia Elmar Imanov, Germania, 2012, 30 min.) se desfăşoară în Azerbaidjan, într-o casă mică, într-un loc pustiu unde locuiesc Yagub şi fiul său, Musa, întârziat mintal. „Aglaée” (regia Rudi Rosenberg, Franţa, 2010, 19 min.) o are ca protagonistă pe o elevă cu handicap pe care colegul ei, Benoît, trebuie să o convingă să iasă cu el în urma unui pariu pierdut cu unul dintre prietenii săi.

Filmul „Excursie” (regia Adrian Sitaru, România, 2013, 19 min.) încheie caravana de la Vatra Dornei şi vorbeşte despre Eugen, de 9 ani, care, după ce află că extratereştrii au aterizat în România, fură o cameră video din magazinul unde tatăl său lucrează ca paznic şi începe să filmeze pas cu pas.

Evenimentul se află la a III-a ediţie şi se opreşte în oraşe unde filmele de scurtmetraj sunt rareori difuzate, iar opţiunea cinematografelor în aer liber lipseşte. Aşadar, dornenii şi turiştii care ajung la Vatra Dornei se pot delecta sub clar de lună, două seri la rând, în parcul municipal, cu unele din cele mai bune filme de scurtmetraj.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: