Corespondenţă de la Cernăuţi

Mobilizarea în nordul Bucovinei decurge dificil

mobilizare-2De la 20 ianuarie a.c., în Ucraina şi-a luat startul cel de-al patrulea val de mobilizare militară. De data aceasta, aproape toţi cetăţenii supuşi serviciului militar, rezerviştii, vor fi chemaţi pentru a trece examenul medical şi pentru a se afla starea lor familială şi numărul persoanelor care vor fi eliberate de încorporare. Bunăoară, după cum s-a accentuat la Comisariatul Militar Regional, în perioada respectivă, ordine de mobilizare vor primi aproximativ 2500 de bucovineni. Multe persoane, care urmau să primească ordine de mobilizare, sunt plecate peste hotarele regiunii şi Ucrainei, de aceea numele lor de familie au fost introduse în liste şi transmise organelor de drept pentru a fi date în căutare. La 22 de persoane le-au fost intentate procese penale pentru eschivarea de la mobilizare. În prezent continuă selectarea voluntarilor pentru serviciul militar prin contract din rândurile rezerviştilor şi cetăţenilor supuşi serviciului militar – atât a bărbaţilor, cât şi a femeilor, cu vârste cuprinse între 18-60 de ani.

Şi cu toate că pe frontul din Donbas sunt omorâţi şi răniţi zilnic zeci de militari şi civili, câteva zeci de bucovineni şi-au manifestat deja dorinţa să participe voluntar la operaţiunile antiteroriste din estul Ucrainei, a informat comisarul militar regional Vitalii Ciurai. De altfel, de la 27 ianuarie, primele 60 de persoane încorporate din ţinut vor fi instruite, timp de o lună, la Centrul militar „Desna”, regiunea Cernighiv.

Bucovina (nordul ei, n. red.) a pierdut în războiul terorist din estul Ucrainei încă doi eroi – Oleksandr Garbuz, în vârstă de 27 de ani, originar din satul Putryne, raionul Chelmenţi, militar din brigada aeriană de desant din Dnipropetrovsk, şi cernăuţeanul Leonid Petyhacinyi, cu rădăcini româneşti.

Deci, joi, 29 ianuarie, a fost dat ţărânii, pe Aleea Eroilor din Cimitirul din Cernăuţi, juristul Leonid Petyhacinyi, luptător din batalionul „Donbas”, considerat dispărut încă din vara precedentă. Însă, în consecinţa expertizei medicale, s-a constatat că a căzut eroic la 29 august 2014 în infernul sângeroaselor lupte de lângă Ilovaisk.

Durerea pierderii fiului, fratelui, soţului lasă o rană sângerândă în inimile celor scumpi şi dragi, iar despărţirea pentru totdeauna e tot o moarte sufletească pentru cei rămaşi în viaţă, ce-şi deapănă zilele, anii, în lacrimile durerii sfâşietoare, în profunde tristeţi.

În prezent, trei bucovineni militari, care apărau aeroportul din oraşul Doneţk, au fost daţi dispăruţi. Informaţia oficială referitoare la aceşti trei „kiborgi” dispăruţi, originari din raioanele Storojineţ, Hotin şi Chelmeneţ, se verifică, căci ei nu figurează în lista celor omorâţi pe frontul din estul Ucrainei. Probabil că au fost luaţi prizonieri sau se află fără cunoştinţă în spitalul din Dnipropetrovsk, unde au fost transportaţi mulţi militari răniţi în stare gravă, a declarat, la o recentă conferinţă de presă, Vitalii Ciurai, comisarul militar regional. E posibil ca printre ei să se afle şi aceşti trei militari bucovineni.

mobilizare-1După cum a informat V. Ciurai, încorporarea în Bucovina decurge dificil. Doi primari din localităţile raioanelor Noua Suliţa şi Hliboca şi conducătorul unei întreprinderi cernăuţene au refuzat să se ocupe de înmânarea ordinului de prezentare la comisariatele militare a cetăţenilor, de aceea organele de resort au fost nevoite să-i sancţioneze contravenţional. „Mobilizarea în ţinut decurge dificil. Cea mai complicată situaţie e în raioanele Hliboca, Storojineţ şi Vijniţa. Conform legislaţiei în vigoare, la înfăptuirea procesului de recrutare sunt implicate organele autoadministrării locale, primăriile, conducătorii întreprinderilor etc. Evident, de persoanele responsabile de mobilizare care au refuzat să-şi îndeplinească îndatoririle de serviciu, se vor ocupa de acum organele de drept”, a adăugat Vitalii Ciurai.

(DIANA TOMA, „Zorile Bucovinei”, Cernăuţi)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: