Judeţul Suceava are peste 19.000 de adulţi şi aproape 2300 de copii cu handicap

La sfârşitul anului trecut, DGASPC Suceava avea în evidenţe un număr de 19.023 de persoane adulte cu handicap dintre care aproape 8060 cu handicap grav, circa 10.100 cu handicap accentuat, peste 800 cu handicap mediu şi peste 50 cu handicap uşor.

Dintre cei mai mult de 19.000 de suceveni cu diferite grade de handicap, în jur de 4110 au handicap fizic, 2200 somatic, aproape 600 sunt hipoacuzici şi peste 4600 nevăzători cu unul sau ambii ochi. La aceştia se adaugă încă aproximativ 4200 de suceveni cu handicap psihosomatic.

În ce priveşte numărul copiilor cu handicap, acesta se apropie de 2300. Circa 1750 au grade de handicap grave şi accentuate şi aproape 540 medii şi uşoare.

DGASPC Suceava a impus măsuri de protecţie în cazul a 319 copii cu handicap care sunt în grija asistenţilor maternali profesionişti, în familie, în familii lărgite şi în cadrul serviciilor publice.

Ghişeu pentru pregătirea din timp a dosarului persoanelor cu handicap

dgaspc2-(2)Din luna februarie, în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava va funcţiona un ghişeu de informare în vederea pregătirii dosarului persoanelor cu handicap înainte ca acesta să fie prezentat Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap.

„Astfel, persoana cu handicap va veni la evaluare o singură dată, nemaifiind pusă în situaţia de a completa dosarul cu alte acte şi de a reveni pentru evaluare” a declarat ieri Dan Ionuţ Adomniţei, directorul executiv al DGASPC Suceava.

În ajutorul persoanelor cu handicap nevoite să solicite consultanţă instituţiei, în sala de aşteptare a SECPAH se vor regăsi din luna februarie panouri de afişaj ce vor cuprinde informaţii utile nevoilor acestora, precum şi locuri special amenajate pentru completarea diverselor formulare.

„Analizăm posibilitatea de a transforma anul acesta unul sau două centre de recuperare şi reabilitare neuropsihică în centre de recuperare şi reabilitare a persoanelor cu handicap, pentru a veni în sprijinul recuperării şi reabilitării persoanelor cu handicap, altul decât cel neuropsihic”, a mai comunicat ieri şeful DGASPC Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: