Efectele terapeutice ale pătrunjelului

patrunjelPătrunjelul, Petroselinum crispum, provine din pătrun-jelul sălbatic care se găseşte în flora spontană din jurul Mării Mediterane.

Se cunoaşte că dacii şi romanii foloseau pătrunjelul ca plantă medicinală şi pentru aromatizarea mâncărurilor.

Sucul de pătrunjel vindecă alergiile, stresul, oboseala, durerile articulare, celulita şi întinereşte organismul uman. Mai mult, sucul de pătrunjel este folosit în cosmetică, pentru înfrumuseţarea tenului doamnelor şi domnişoarelor, sau ca remediu contra pistruilor. Sucul se va aplica pe faţă seara, menţinându-se şi peste noapte. Dimineaţa, tenul se va spăla cu apă călduţă.

Pătrunjelul conţine vitamina C, vindecă bolile de ficat şi protejează plămânii şi colonul.

Ceaiul de pătrunjel reduce pofta de mâncare, combate efectul de balonare din organism, menţine echilibrul zahărului în sânge şi combate fluctuaţiile în greutate.

Cercetările horticultorilor români, efectuate în laboratoare de specialitate, au scos în evidenţă faptul că această legumă miraculoasă are proprietăţi antifungice şi antibacteriene.

Pătrunjelul este leguma care măreşte rezistenţa vaselor sanguine, reglează glicemia, colesterolul, întârzie apariţia cataractei, împiedică depunerea grăsimilor la nivelul ficatului şi are acţiune antialergică, fiind şi un laxativ natural. În ultima jumătate de secol s-a demonstrat în medicina naturistă faptul că inhalaţia preparată din frunzele de pătrunjel are efecte benefice asupra cancerului şi desfundă căile respiratorii.

Pătrunjelul este o legumă care, datorită efectelor sale miraculoase, nu trebuie să lipsească din grădina şi de pe masa nimănui. (Ing. horticol diplomat LAURIAN UNGURIAN, Vatra Dornei)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: