Câștigătorul Trofeului „Lira de Aur” este violonistul de clasa a VII-a Radu Kiș de la Cluj

Câștigătorul Trofeului „Lira de Aur”, ediția 2013, este violonistul din clasa a VII-a Radu Kiș, de la Colegiul „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, laureat și al altor concursuri naționale și internaționale. El a participat la „Lira de Aur” de la Suceava și anul trecut, când a obținut premiul I.
 

Câștigătorul Trofeului „Lira de Aur”

„Am început vioara de la 7 ani, mi-a plăcut foarte mult, am primit-o cadou de ziua mea, de la părinți. De atunci am început să cânt și în continuare îmi place foarte mult” ne-a spus Radu Kiș, după ce a primit trofeul și s-a fotografiat pe scenă cu organizatorii. El își dorește o carieră în muzică, va merge mai departe la liceul de muzică și apoi la conservator, a mai precizat. Elevii clujeni prezenți la această competiție au fost lăudați de președintele juriului, prof. univ. dr. Viorel Munteanu, care a precizat ieri, la festivitatea de premiere: „Clujul a făcut impresie foarte bună”. Trei premii speciale au fost acordate unor interpreți care au obținut punctajul maxim, 100: Călin Calfa, pian, Colegiul „Octav Băncilă” din Iași; Alexandru Boțac, pian, Liceul „Sigismund Toduță” Cluj – premiul Asociației „Lira de Aur”; Carina Coste, flaut, Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” Cluj – premiul „Ciprian Porumbescu”. Numeroase premii și mențiuni pentru elevii Colegiului de Artă Suceava Colegiul de Artă Suceava a obținut și anul acesta numeroase premii și mențiunii prin elevii săi, de departe chitara fiind instrumentul care a adunat cele mai multe premii. Astfel, au obținut premiul I la acest instrument elevii Cristian Dohanici (prof. Cezar Lefter) și Eugen Toboș (prof. Ilie Zugrav), premiul II – Mariam Abohammad (prof. Elena Lefter), Ștefan Lupu și Cătălin Avasiloae (prof. Ilie Zugrav), premiul III – Carolina Bădeliță (prof. Ilie Zugrav). La pian, a fost distins cu premiul III elevul Vlad Vorniceanu (prof. Johannes Onesciuc). La vioară, elevii Oana Bunduc și Ciprian Reuț au obținut premiul I (prof. Cristina Ungureanu), iar Tiberiu Ciot (prof. Ciprian Constandache) – premiul II. La violă, cu premiul III a fost distinsă eleva Maria Magdalena Ștefancu (prof. Doina Chișcă). La oboi, eleva Andreea Burda (prof. Vasile Bolnavu) a obținut premiul II, același premiu fiind câștigat pentru interpretarea la saxofon de elevul sucevean Alexandru Onica (prof. Bogdan Constantin). Premiul II a obținut și Vlăduț Dumitru, la corn (prof. Petru Tabarcea). La clarinet, elevul Cristian Ionel s-a clasat pe locul III. Elevul Iulian Fodor de la CN „Petru Rareș” Suceava a obținut premiul II la percuție (prof. Lucian Rusu). La finalul Concursului internațional de interpretare „Lira de Aur”, ediția 34, care a reunit peste 100 de elevi din toată țara și din R. Moldova, președintele juriului, Viorel Munteanu, a declarat că „a fost un concurs deosebit”, el exprimându-și dorința ca, de la anul, competiția să cuprindă și alte activități, care s-o transforme într-o „tabără de muzică” și să aibă și un pian pe scena de la „Dom Polski”, instrument care a lipsit, în afara celui de la Colegiul de Artă, cumpărat de Primăria Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: