Educatoare de la GPN Pătrăuți au văzut, în Lituania, cum poate arăta o grădiniță din mediul rural…

Trei educatoare de la Grădinița cu Program Normal Pătrăuți au avut prilejul de a compara sistemul educațional românesc cu cel din Lituania, vizitând o grădiniță și câteva școli din Karmelava, Lituania.
 

Aflăm că vizita s-a datorat proiectului Comenius intitulat „Păpușile cu misiune verde”, în care grădinița suceveană este partener cu unități de învățământ din Turcia, Slovenia, Islanda, Lituania, Portugalia, Spania, Belgia și Olanda. Este un proiect care are loc „sub semnul promovării dimensiunii europene a grădiniței, al încurajării educației interculturale, al popularizării ideii de dialog intercultural și al schimbării atitudinii în ceea ce privește alte culturi” ne-a informat coordonatoarea de proiect, ed. Grațiela Meșteriuc. Față de grădinița lor de la Pătrăuți, care funcționează într-o casă veche, cu un spațiu restrâns, în timp ce clădirea nouă ridicată, în spate, face obiectul unui litigiu, la unitatea vizitată în Lituania educatoarele au descoperit „o grădiniță ultramodernă din mediul rural, cu numeroase săli de clasă bine dotate, cu sală de sport, cu sistem de supraveghere video, cu orice și-ar putea dori un elev, un profesor, un părinte” spune Grațiela Meșteriuc. Delegația suceveană a participat la activități practice și artistice cu copiii, având totodată prilejul de a afla informații despre sistemele educaționale ale țărilor prezente și cultura lor; a participat la realizarea produselor finale și a minighidului de conversație în limbile celor 9 țări partenere; a efectuate vizite la Kaunas, Karmelava. „A fost o experiență foarte interesantă, am avut ocazia să aflăm mai multe despre țara gazdă, dar și despre noi înșine. Schimbul acesta de experiență ne-a dat ocazia să ne redescoperim în context european, să reanalizăm ceea ce înseamnă a fi român într-o altă țară. Educatoarele au participat cu mult interes la toate activitățile propuse de gazde și s-au simțit foarte bine primite și apreciate pentru ceea ce sunt. Am avut parte de câteva zile minunate, încărcate de activități diverse, care i-au pus în valoare pe toți partenerii proiectului. Contactele personale și întâlnirile directe cu colegii din alte țări creează, astfel, beneficii suplimentare, cum ar fi îmbunătățirea competențelor lingvistice într-o limbă străină, deschiderea spre idei pedagogice noi, toleranță și, nu în ultimul rând, creșterea încrederii de sine a cadrelor didactice” ne-a precizat coordonatoarea proiectului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: