Țepe

…Unde ești tu, Țepeș, doamne? N-am mai auzit întrebarea asta fără răspuns de mulți ani, poate din preajma vreunei campanii electorale de odinioară, când vreun boier făcea pe-a Țepelușul ori când vreun moșnean țepuit cerea jertfe compensatorii. …De unde ești tu, Țepeș, doamne? Dacă noi nu ne întrebăm (cum nu ne mai întrebăm nici de unde suntem și unde ne ducem), iaca s-au găsit deunăzi să se-ntrebe niște sârbi (printre care, cică, un istoric și un etnolog!) care l-au citit cu întârziere pe Bram Stoker. Dar nu și pe Joules Verne, dacă tot se aflau cu lecturile în recuperări.
 

L.D. CLEMENT

Și l-au făcut, cel puțin vreme de-o ediție de tabloid („Kurir”), sârb kosovar 100%. De aici, mai departe, la o aruncătură de țeapă, concluzia că, până în sec. XIX, „majoritatea” românilor (despre ceilalți nu se zice însă că ar fi fost maghiari și țigani) erau sârbi sadea. Asta pentru că epitaful de pe piatra de mormânt a voievodului este scris „într-o pură limbă sârbă” (…cu trimitere la slava veche, ce nu era tocmai sârbă!); și poate pentru că, adaug eu, vorba „țeapă” tot din slavă vine. Iată că și așa se poate scrie istoria, la tabloid, în sârba cea pură. De ce nu vor fi fost însă acei sârbi mai actuali, mai în priza momentului? Să fi spus că sunt rude cu prințul Charles, iar Stocker e un clasic al literaturii (și istoriografiei!) sârbești!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: