Granițe

De când cu Uniunea Europeană, mai ales de când și România este parte a acestei structuri, ne e lesne să ne închipuim această asociere de lume, de interese, de culturi ca una cu granițe elastice, transparente, în interiorul căreia normele istorice și politice anterioare sunt totodată punți și obstacole. Că e vorba despre o perspectivă simplistă o arată și disputa recentă – iscată pe urma unei inițiative ale cărei scopuri reale rămân în continuare neclare – referitoare la reorganizarea administrativ-teritorială a țării.
 

L.D. CLEMENT

La fel de simplist s-ar putea spune că această operațiune se poate realiza oricum sau indiferent de criteriile decisive. Însă o Românie „reîmpărțită” potrivit unor delimitări istorice (și depinde cât de mult dorești să te întorci în istorie!) ar arăta altfel decât una cu linii trasate pe considerente culturale sau etnice, precum tot altfel ar arăta dacă ar fi segmentată după criterii economice (sau chiar potrivit politicii momentului întrucât, deși absolut bizară, până și o astfel de „regionalizare” ar aparține unui orizont plauzibil). E dificil să trasezi hotare. Sau e și mai dificil să anticipezi urmările reașezării de hotare, chiar dacă la fel de simplu e să apelezi, ca argument, la experiențele recente și treze ale țăranilor care s-au văzut repuși în posesie, dintre care destui până și în ziulica de azi se judecă pentru hotar. Sau a acelora care s-au văzut între hotare, dar se canonesc fără spor să scoată câte ceva din țărna lor; sau a acelora care, deja înfrânți de proprietatea recâștigată, și-o vând sau o țin pârloagă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: