Agricultorii suceveni au câștigat în confruntarea cu vremea rece, campania de primăvară încheindu-se cu bine

La urmă de tot sunt legumele termofile, în câmp trebuind a fi scoase răsadurile de tomate, vinete și ardei > Temperaturile mai mici nu au avut repercusiuni asupra polenizării din livezi
 

Cu toate că inițial era prevăzută o întârziere cu 2 săptămâni a campaniei de primăvară, se pare că fermierii suceveni au recuperat cu brio rămânerile în urmă cauzate de vremea neprielnică. Vasile Tofan, purtător de cuvânt în cadrul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Suceava, precizează că semănatul și plantatul se află la final, la limită încadrându-se în perioada optimă și plantele termofile, precum porumbul și soia. „Campania agricolă din primăvara acestui an s-a desfășurat aproape în codiții normale. Spunem aceasta întrucât precipitații nu prea au fost, însă lucrările pregătitoare s-au făcut la momentul potrivit. Greutăți au făcut temperaturile de pe timpul nopții, din aprilie și chiar de la începutul lunii mai. Astfel, pe final au fost împinse culturile de plante termofile, precum porumbul și soia. În zona noastră, porumbul din hibrizi timpurii se poate semăna și în jurul datei de 10 mai, în prezent procentul la semănat apropiindu-se de 100%”, relevă specialistul DADR. Ultima cultură rămasă de semănat este soia, care necesită câteva grade Celsius în plus în sol, însă și la aceasta campania va fi încheiată în zilele care vin. La urmă de tot sunt legumele termofile, în câmp trebuind a fi scoase răsadurile de tomate, vinete și ardei. „În general, ne-am încadrat cât de cât bine în perioada optimă de semănat”, arată purtătorul de cuvânt al DADR. Printre altele, și apicultor amator, Tofan, relevă că temperaturile mai mici nu au avut repercusiuni asupra polenizării din livezi. „La temperaturi de 8 grade Celsius, albinele au zburat. Pe de altă parte, bruma care a căzut pe alocuri nu a prins pomii cu florile deschise, ca să le afecteze”, a încheiat Vasile Tofan.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI