Centru de Economie Montană la Vatra Dornei

La Vatra Dornei, prin decizia Prezidiului Academiei Române, a luat ființă Centrul de Economie Montană (CE-MONT). Centrul ține de Institutul Național de Cercetări Economice/INCE și este găzduit, cu avizul Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, în clădirea Centrului de Formare și Inovație pentru Dezvoltare în Car-pați – CEFIDEC Vatra Dornei.
 

O delegație a Academiei Române – alcătuită din acad. Ioan Păun Otiman, secretar general al Academiei Române, prof. univ. dr. Mircea Ciumara, director general al Institutului Național de Cercetări Economice/INCE, acad. Alexandru T. Bogdan, directorul Centrului de Biodiversitate Agro-Silvică al Academiei, prof. univ. dr. Valeriu Franc, director general adjunct al INCE – a venit la Vatra Dornei pentru a marca acest eveniment special, cu semnificație deosebită pentru bazinul Dornelor și pentru județul Suceava. Înființarea acestei structuri academice descentralizate la Vatra Dornei este urmarea directă a străduințelor dlui prof. univ. dr. Radu Rey, membru al Academiei de Științe Agricole și Silvice, cercetător științific gr. I în cadrul Academiei Române/INCE, senator al Euromontana, care și-a consacrat 40 de ani din viață economiei montane, având o operă scrisă recunoscută la nivel național și internațional, conceptuală, legislativă, educațională și faptică, generatoare de stabilitate și progres pentru populație și mediul montan. De altfel, având în vedere bogata sa experiență în domeniul montanologiei, dl Radu Rey a fost numit director al Centrului de Economie Montană CE-MONT. Prezența acestei instituții de nivel academic la Vatra Dornei, alături de CEFIDEC, Federația Agricultorilor de Munte – DORNA, Centrul de Practică Montană al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași (de la Șaru Dornei), Școala de Agricultură Montană de la Dorna Candrenilor, Asociația Națională pentru Dezvoltare Rurală Montană ”ROMONTANA” și Forumul Montan din România, instituții și organizații care rezistă și produc rezultate concrete pentru dezvoltarea economico-socială în Carpații României, dar cu efecte benefice și pentru alte spații montane, mai ales pentru zonele de munte est-europene, constituie premise pentru ca CE-MONT să devină un adevărat centru de excelență pentru dezvoltarea montană durabilă, cu consecințe benefice pentru locuitori.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI