Comunicat de presă ANESFM - Compartimentul Teritorial Suceava

O conciliere reală a vieții de familie cu viața profesională

Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați și-a propus pentru anul 2008 continuarea implementării Strategiei Naționale pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați pentru perioada 2006-2009, document adoptat de Guvernul României.
 

Dintre obiectivele înscrise în acest document strategic, ANES s-a oprit pentru anul 2008 la trei chestiuni fundamentale: inserția pe piața muncii a femeilor aflate în risc de marginalizare, concilierea vieții de familie cu viața profesională și participarea echilibrată a femeilor și bărbaților la procesul decizional. Pentru fiecare dintre aceste obiective s-au identificat măsuri specifice, dar și instrumente aparte adaptate la nevoile fiecărui grup-țintă. În vederea realizării în fapt a unei concilieri reale a vieții de familie cu viața profesională, ne-am propus analizarea practicilor exis-tente la nivelul instituțiilor și companiilor românești, practici care urmăresc concilierea vieții de familie cu cea profesională. Motivația care stă la baza acestei acțiuni este formularea de recomandări pentru transformarea acestor practici în politici publice. Pe scurt, se urmărește înlăturarea barierelor dintre teorie și practică, respectiv dintre prevederile legale și practica angajatorilor. Inserția pe piața muncii a femeilor aflate în situație sau risc de marginalizare reprezintă o prioritate pen-tru ANES, având în vedere atât dinamica pieței muncii, cât și nevoile de angajare ale acestor categorii de femei. Acest obiectiv poate fi pro-movat prin realizarea unui parteneriat cu instituțiile responsabile pentru identi-ficarea oportunităților de angajare pentru femeile aflate în situație sau risc de marginalizare și informarea acestora cu privire la opor-tunitățile identificate. Pentru început, ANES a inițiat o analiză în mediul rural și în mediul urban, având ca grup-țintă femeile cuprinse între 18-55 de ani. Scopul acestei analize este cunoaș-terea nevoilor specifice ale femeilor. Analiza s-a derulat atât în zonele dezvoltate economic, cât și în zonele sărace. Un alt instrument pe care ANES îl va utiliza pentru atingerea acestui obiectiv este încheierea de parte-neriate cu aceste instituții și elaborarea unor materiale informative pentru benefi-ciarii finali care vor fi dis-tribuite în comunități de către parteneri. Participarea egală a femeilor și bărbaților la procesul decizional repre-zintă o provocare care este strâns legată de schimbările din viața politică, econo-mică și socială a femeilor și bărbaților. Acțiunea propu-să pentru a contribui la atingerea acestui obiectiv este efectuarea unei analize a modului în care femeile și bărbații participă în pro-cesul decizional în diverse domenii de activitate. Ca urmare a acestei analize, va fi elaborat un set de bune practici și unele recoman-dări de aplicare a acestor practici. ANES va realiza campanii de susținere a implementării acestor recomandări și practici. Pe scurt, ANES își pro-pune pentru anul 2008 campanii de informare, încheierea de parteneriate strategice cu instituțiile care ne pot oferi expertiză pe domeniile noastre de interes, dar și accesare de fonduri europene. Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați Compartimentul Teritorial Suceava

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: