Biblioteca

Un moment astral ar putea să fie, privit retrospectiv, cel în care, pe 31 octombrie 2006, la deschiderea Salonului Internațional de Carte Românească de la Cernăuți, mulțumit de condițiile oferite de sediul nou al Consulatului General al României la Cernăuți, E.S. dl consul-general prof. Romeo Săndulescu și-a exprimat totuși regretul după cel vechi, ca spațiu colindat de duhul lui Eminescu. Și a propus societății civile românești din Cernăuți, parlamentarilor și consilierilor români de aici, unirea eforturilor pentru transformarea acestui spațiu în mult-visata bibliotecă de carte românească. Pe fondul aplauzelor furtunoase, entuziasmul dnei dr. Catinca Agache, director adjunct al Bibliotecii „Gheorghe Asachi din Iași, i-a umplut rafturile cu miile de cărți care îi așteaptă înființarea în bibliotecile județene din Iași, din Târgu Mureș, Cluj, Oradea.
 

Iar dna dr. Alexan-drina Cernov, membru de onoare al Academiei Ro-mâne, a anunțat, cu emoție în glas, și înscrisul de pe firmă, propus de Melchi-sedec Velnic, starețul Mănă-stirii Putna, Biblioteca Ale-xandru cel Bun – 600 Cer-năuți. Prea cuviosul părinte a explicat cât de frumos s-ar lega lucrurile, dacă această vitală, pentru soarta limbii române aici, bibliotecă de carte românească ar purta numele domnitorului care printr-un document emis de cancelaria sa atestă existența Cernăuților în 1408 și dacă inaugurarea ei ar avea loc în cadrul marii sărbători a orașului din 2008. „Vin s-o sfințesc!”, a promis. Legă-mânt care a reverberat în ini-mile tuturor participanților la deschiderea Salonului, ro-mâni din Cernăuți, din Republica Moldova și Româ-nia, dar a cărui onorare de-pinde în primul rând de uni-tatea și stăruința românilor din Cernăuți.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: