Comuna Vulturești, parcă ciumată

Am participat, zilele trecute, în comuna Udești, la recepționarea unor drumuri comunale asfaltate cu finanțare SAPARD. Vorba unui sătean, „e ca-n palmă, domnule”. Am străbătut tronsonul ce duce spre comuna vecină, Vulturești. Mai precis, banda de asfalt ce se oprește aproape de satul Merești. Cine se află în trecere prin altă comună din apropiere, Bunești, are aceeași surpriză: să găsească în satele așezării drumuri asfaltate. Când intri însă în Vulturești, aici, din punct de vedere al căilor rutiere, e… iadul pe pământ. În centrul așezării, aproape de instituția principală, adică de primărie, unde trudesc aleșii locali, gropile în așa-zisul asfalt parcă sunt semănate. La intrarea în localitate dinspre Hârtop, drumul județean se arată neîntreținut corespunzător.
 

Când am parcurs recent acest traseu, am avut impresia că un autogreder (de fapt cel ce a dirijat utilajul) își bătuse joc de drum. Trecuse numai pe o bandă, adică o parte a sensului de mers, iar prin mijloc, în multe locuri, rămăseseră movile înalte de pământ și ceva, ceva balast. Probabil că, la sfârșitul programului de lucru, „omul muncii” a raportat șefilor săi că a „făcut treaba”, dar nu a mai privit în urmă să vadă ce a lăsat. Și nici nu a mai verificat cineva calitatea lucrării. Oricum, cred că nimeni din autoritățile locale, ce ar trebui să fie interesate de starea drumurilor din comună, nu a sesizat această neregulă conducerii S.C. „Drumuri și Poduri” Suceava, care este competentă (și datoare, totodată) să ia măsurile ce se impun. Vulturești, comuna în care… nu se întâmplă nimic. Străbătând această localitate, mi-am dat seama că prietenul nostru, profesorul Mihai Nichita din Pleșești, are mare dreptate atunci când își mai varsă, uneori, în scris, oful pe cei aflați la cârma așezării. În timp ce în majoritatea comunelor din jur se fac investiții de zeci de miliarde de lei, aici, nimic. Nu tu program SAPARD, nu tu program PHARE, nu tu lucrări pentru gaz metan. Comuna Vulturești, deși cu oameni gospodari, vrednici, parcă este… ciumată. La Udești, domnul primar Mihai Murariu ne spunea că nu a avut liniște până nu a obținut un fond PHARE, în valoare de 20.000 de euro, cu care a dotat instituțiile din loca-litate cu birotică (în primul rând, calculatoare, apoi, faxuri, xeroxuri etc.). Acum se luptă pentru un alt Program, prin care să finanțeze lucrările de alimentare cu apă a așezării. La Bunești, primarul Gheorghe Beraru, ajutat de ceilalți colegi din echipă, a bătut pe la multe uși, s-a interesat de documentația necesară și nu s-a lăsat până nu a văzut drumul comunal ce duce spre Uncești și Petia asfaltat. Amprenta bunilor gospodari de aici s-a pus și asupra unui local de școală la Petia, și asupra unui cămin cultural, ce funcționează în același sat, ultima investiție fiind executată în totalitate cu fonduri și mijloace proprii. De aceea spunem că Vulturești, comuna vecină cu celelalte două, amintite mai sus, parcă este… ciumată. Aici, nici vorbă de drumuri asfaltate, de investiții mai mari în interesul cetățenilor, de gaz metan, de utilități etc. Să nu merite, oare, oamenii acestor locuri așa ceva? Nu credem.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: