Jac da, și Toni ba!

Vai de bietul Jac, sireacul, cum i-o făcură ai lui, de i-au dat cu non vizavi de Constituția europeană. Constituție clocită și dichisită cu grație franțuzească tot de-un gaullist liberal, Valery Giscard d’Estaing, fost și el președinte de Republică, una și indivizibilă. Popul nerecunoscător, urmașii ăștia ai lui Asterix, ai Ioanei d’Arc, ai lui Napoleon, ai… și, last but not least, ai lui Fernandel. Pururi la pândă, așteptând și tifla olandeză, perfidul Albion, în persoana charismatică a lui Tony Blair (pe care fostul primare de Paris îl face de “egoist”), sare peste Canalul Mânecii și taman la Bruxelles ajunge. Unde se ia de politica agricolă comună (PAC) a UE.
 

Care politică papă cam 40% din bugetul european consolidat și din care procent taman a-gricultura frâncească ia caimacul. Ba, pri-mul-ministru al Preagrațioasei sale Ma-iestăți, aflat a treia oară pe cai mari, pune batista pe țambal: nici gând de lărgire a ba-ierelor pungii lui John Bull pentru bugetul Europei extinse! Și cum, până la sfârșitul a-nului, președinția europeană revine mân-cătorilor de biftec, no comment și ciocu’ mic! Semnificativ: în dorința de a evita eșecul, ultimele zece venite în Uniune se oferă să renunțe la o parte din fondurile regionale ce le-ar fi revenit, odată bugetul aprobat. Nu și nu, au clătinat din cap inglișii, batavii și șve-zii, care evropeni nu-s dintre cei mai sărăcuți. De unde și vorba românească: ”Sărac pe sărac se-ajută”. Căci înghețarea bugetului comu-nitar ne arde și pe noi afurisit de mult, fiind vorba de fondurile de preaderare pentru agricultură (bine-cunoscutele, mult râvnitele SAPARD). “Rușinos!”, i-a bătut luxem-burghezul obrazul englezului, gest cu efectul lumânării la mort. Ei, da’ până la toamnă puțin mai este, iar noi și megieșii cu ceafa groasă trebuie să tragem tare, da’ tare de tot, pentru corigențele europene. C-altminteri, clauza de salvgar-dare ne paște, arză-o-ar focu’ ! Deocamdată anglofob, adică al Dv VIOREL DÂRJA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: