Poliţia Judeţeană Suceava atenţionează privind circulaţia cu scutere şi mopede

…şi atrage atenţia conducătorilor că este necesar permis de conducere conform categoriei

Poliţia Judeţeană Suceava avertizează conducătorii de scutere şi mopede asupra importanţei respectării legislaţiei rutiere, subliniind necesitatea deţinerii unui permis de conducere adecvat, purtarea echipamentului de protecţie şi respectarea regulilor de circulaţie. În ultimele zile, au fost înregistrate multiple incidente implicând astfel de vehicule, multe dintre ele cauzate de lipsa permisului de conducere sau conducerea sub influenţa alcoolului.

Astfel, la Vatra Moldoviţei, pe 24 mai 2024, poliţiştii au oprit un moped condus de un tânăr de 20 de ani, fără permis de conducere şi cu mopedul neînmatriculat. Scuterul a fost ridicat pentru examinare, şi s-a întocmit dosar penal pentru punerea în circulaţie a unui vehicul neînmatriculat şi conducerea fără permis.

Pe data de 25 mai 2024, la Boroaia, un tânăr de 22 de ani a pierdut controlul mopedului neînmatriculat şi s-a lovit de un pod. Acesta nu deţinea permis de conducere. A fost transportat la spital şi s-a întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, conducerea fără permis şi conducerea unui vehicul neînmatriculat.

Trei bărbaţi din Gura Humorului, depistaţi în aceeaşi zi că au condus mopede băuţi şi fără permis

Poliţiştii din Gura Humorului au depistat, sâmbătă, trei cazuri distincte de conducere ilegală a vehiculelor pe drumurile publice, toate implicând persoane fără permis de conducere şi, în două cazuri, sub influenţa alcoolului.

Astfel, în jurul orei 16:00, echipajul Compartimentului Rutier Gura Humorului, aflat în patrulare pe bulevardul Bucovinei, a oprit un motociclu pentru control. Conducătorul, de 48 de ani, din Gura Humorului, nu figura în baza de date ca posesor de permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Testarea cu aparatul etilotest a arătat 0,18 mg/l alcool pur în aerul expirat. Poliţia a întocmit un dosar penal pentru infracţiunea de conducere fără permis.

În jurul orei 20:40, echipajul Compartimentului Rutier Gura Humorului, în timp ce patrula pe bulevardul Bucovinei, a observat un moped parcat pe trotuar, lângă restaurantul Lions. La vederea poliţiştilor, conducătorul mopedului a încercat să evite controlul, pornind în grabă. Poliţiştii l-au urmărit şi blocat pe strada Teodor Bălan.

Conducătorul mopedului, un tânăr în vârstă de 24 de ani, din Gura Humorului, a recunoscut că nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Testarea cu aparatul etilotest a indicat un nivel de 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost transportat la Spitalul orăşenesc Gura Humorului pentru recoltarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei din sânge. Verificările în baza de date au confirmat că acesta nu are permis de conducere. Poliţia a întocmit un dosar penal pentru infracţiunile de conducere fără permis şi conducere sub influenţa alcoolului.

În jurul orei 21:00, pe strada Marly, poliţiştii au oprit un moped marca Piaggio pentru control. Conducătorul, de 39 de ani, din Gura Humorului, a declarat că nu posedă permis de conducere şi că nu are documente de provenienţă pentru moped. Testarea cu aparatul etilotest a indicat 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost dus la Spitalul orăşenesc Gura Humorului pentru recoltarea de mostre biologice. Poliţia a întocmit un dosar penal pentru conducere fără permis, conducere sub influenţa alcoolului şi conducerea unui vehicul neînmatriculat/neînregistrat.

La Ostra, pe data de 26 mai 2024, în jurul orei 13:30, poliţiştii din Frasin au oprit un moped condus de o femeie de 43 de ani, care nu deţinea permis de conducere. Verificările au arătat că mopedul are capacitatea cilindrică de 125 cm3. Femeia a fost testată cu etilometrul, rezultatul fiind negativ. S-a întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conform art. 335, alin. (1) din Codul penal.

Poliţiştii reamintesc că pentru a conduce un scuter (moped) pe drumurile publice este necesar un permis de conducere conform categoriei. Scuterele sunt vehicule cu două sau trei roţi, având o viteză maximă de 45 km/h şi o capacitate cilindrică de până la 50 cm3 sau echivalent electric cu putere de până la 4 kW. Mopedele trebuie înregistrate la primărie, iar conducătorii acestora trebuie să deţină un permis de conducere.

Vârstele minime pentru obţinerea permiselor de conducere sunt: > 16 ani pentru categoriile AM, A1 şi B1; > 18 ani pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E şi Tr; > 20 ani cu experienţă de > 2 ani pentru A2 sau 24 de ani pentru A; > 21 ani pentru C, CE, D1, D1E şi tricicluri cu motor puternic; > 24 ani pentru D, DE, Tb şi Tv.

Poliţia Judeţeană Suceava subliniază necesitatea respectării legislaţiei rutiere şi a siguranţei pe drumurile publice. Conducerea fără permis, sub influenţa alcoolului şi a vehiculelor neînmatriculate constituie infracţiuni grave, punând în pericol viaţa participanţilor la trafic. Poliţia va continua să monitorizeze şi să ia măsuri stricte pentru a asigura respectarea legilor şi siguranţa tuturor cetăţenilor. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI