Dorneşti

Deschiderea celui mai mare terminal de transbordare a cerealelor din Ucraina

> Transportul se va face pe calea ferată în cea mai mare parte, lucru care rezolvă fluidizarea traficului rutier

 Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat, sâmbătă, deschiderea unui terminal de transportare a cerealelor din Ucraina, situat la Dorneşti. Investiţia privată, în valoare de 10 milioane de euro, va deveni operaţională pe 31 mai 2024. Acesta este cel mai mare terminal de acest tip din Europa, având o capacitate anuală de trei milioane de tone şi putând transporta lunar 240.000 de tone de cereale.

Gheorghe Flutur a subliniat importanţa strategică a acestui terminal pentru România.

 „Asigură transbordarea din vagoane care vin din Ucraina a cerealelor, a grâului. Începe peste două săptămâni campania de recoltare şi urmează transportul către Marea Neagră. Acest transport se va face pe calea ferată în cea mai mare parte, lucru care rezolvă fluidizarea traficului rutier din România. Această investiţie este extrem de binevenită şi din punct de vedere al parteneriatului şi al solidarităţii cu Ucraina, dar şi în ceea ce priveşte securizarea transportului, să nu ajungă cereale „la negru” pe piaţa românească, pentru că şi fermierii români au nevoie de o concurenţă cinstită, loială, şi eu cred că le răspunde aşteptărilor această mare investiţie de la Suceava” a declarat Flutur.

Terminalul este echipat cu o staţie de descărcare de 128 de metri lungime şi una de încărcare de 120 de metri, permiţând încărcarea şi descărcarea simultană a opt vagoane.

„Majoritatea transportului către Marea Neagră se va realiza pe calea ferată, ceea ce va reduce semnificativ presiunea asupra traficului rutier din România” a spus Flutur.

Investiţia aparţine Grampet Group, care a finalizat recent testele pentru acest terminal. Gruia Stoica, preşedintele Grampet Group, a declarat că „România are un rol major în funcţionarea culoarelor de solidaritate create de ţările membre UE pentru a facilita transportul mărfurilor provenite din Ucraina. Noul complex de la Dorneşti devine un punct strategic în fluidizarea traficului de mărfuri până în portul Constanţa.”

Terminalul este proiectat să funcţioneze permanent, fiind dotat cu tehnologii moderne şi soluţii inovatoare care permit transportul produselor fără pierderi de calitate şi la capacitate maximă. Toate procesele tehnologice sunt automatizate şi coordonate de echipe dedicate de specialişti, asigurând un flux de transport continuu şi eficient. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI