Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni aniversează 100 de ani de excelenţă în educaţie

Colegiul „Vasile Lovinescu” din municipiul Fălticeni celebrează un moment de referinţă în istoria învăţământului local, marcând centenarul de la înfiinţare. Festivităţile vor avea loc în perioada 27 – 30 mai şi vor include o serie de activităţi menite să evidenţieze tradiţia şi evoluţia acestei instituţii educative de prestigiu.

Programul manifestărilor a început luni, 27 mai, la ora 10:00, cu festivitatea de deschidere la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”. În aceeaşi zi, vizitatorii au fost invitaţi să admire expoziţia fotografică „Şcoala de ieri în imagini”, amplasată în holul principal al şcolii.

Astăzi, activităţile continuă cu Atelierul de dezvoltare personală „Jocurile minţii”, susţinut de trainerul Bogdan Horodincă, şi cu „Târgul firmelor de exerciţiu”, un concurs regional de tradiţie. În program mai figurează dialogul „Despre starea de bine”, prezentat de lectorul universitar dr. Sînziana Duca de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, şi spectacolul de teatru „Ordinea în care a plâns Ruxandra”, al trupei „Fabulinus” de la Universitatea Suceava.

Miercuri, atenţia se îndreaptă către masa rotundă „Agricultura de ieri şi de azi – cronică a catedrei de agricultură”, cu participarea fostelor cadre didactice şi absolvenţi. Ziua va include dezvelirea plăcii omagiale dedicate centenarului şi o slujbă de pomenire pentru profesorii decedaţi. Alte activităţi notabile sunt sesiunea „Valori în familie, în şcoală şi în comunitate”, condusă de consilierii şcolari Narcisa Popa şi Adrian Marmeliuc, şi un atelier de gestionare a emoţiilor cu psihologul Andreea Iliuţă.

Joi, evenimentele se vor încheia cu „Ziua Absolventului”, sărbătorind promoţia 2024, urmată de lansarea cărţii „Ciprian Porumbescu. În marginea imperiului”, prezentată de prof. dr. Mircea Diaconu de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava. Festivităţile se vor încheia cu un moment muzical susţinut de Royal Cvartet.

Centenarul Colegiului „Vasile Lovinescu” este realizat în parteneriat cu Primăria Fălticeni şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava. Conducerea colegiului subliniază că acest jubileu este un prilej de a împărtăşi emoţii şi amintiri, fiind o şcoală deschisă spre cunoaştere şi receptivă la schimbările vremurilor.

O istorie îndelungată de excelenţă în educaţie

Primarul municipiului Fălticeni, prof. Gheorghe Cătălin Coman, a subliniat importanţa acestei aniversări: „Centenarul Colegiului «Vasile Lovinescu» marchează nu doar o istorie îndelungată de excelenţă în educaţie, ci şi o adaptare constantă şi evoluţie pentru a răspunde cerinţelor unei lumi în schimbare rapidă. Instituţia continuă să fie un pilon al comunităţii, modelând, formând şi inspirând generaţii de elevi să-şi atingă potenţialul maxim şi să contribuie activ la dezvoltarea societăţii moderne.

Nu pot să nu îmi amintesc cu drag de timpul petrecut aici, în calitate de profesor de educaţie fizică şi sport, între anii 2004 – 2012, şi de contribuţia adusă de tatăl meu, Gheorghe Coman, care a fost, de asemenea, profesor de educaţie fizică la acest colegiu pentru o perioadă lungă de timp, între anii 1977 şi 2014. Aici, între zidurile pline de istorie ale colegiului, s-au ţesut vise şi s-au construit fundaţii solide pentru viitor, acest loc fiind pentru mine nu doar un mediu de muncă, ci o parte integrantă din viaţa mea şi a familiei mele.

În acest an sărbătorim nu doar trecutul, ci şi prezentul şi viitorul unei instituţii educative care reprezintă un adevărat motor al progresului în comunitatea noastră, mai ales că o lungă perioadă de timp această şcoală avea cei mai mulţi elevi din judeţul Suceava, peste 2.300”.

Colegiul „Vasile Lovinescu” s-a adaptat pentru a satisface nevoile educaţionale ale comunităţii

Bazinul pomicol Fălticeni-Rădăşeni s-a făcut cunoscut încă din secolul al XV-lea, când a început comerţul de fructe cu polonii, ca, mai apoi, să apară informaţii în cronicile „Uricariul” lui Codrescu şi în „Descrierea Moldovei” a lui Dimitrie Cantemir despre livezile de la Rădăşeni şi Fălticeni şi despre livezile de la Horodniceni, Brădăţel, Boteşti, Oprişeni, Ciorsaci.

Înfiinţat în urmă cu un secol de Vasile Lovinescu, revizor agricol şi consilier tehnic la Ministerul Agriculturii, colegiul a fost de-a lungul timpului un bastion al educaţiei în horticultură şi agricultură, adaptându-se mereu pentru a satisface nevoile educaţionale ale comunităţii.

De la înfiinţare şi până în prezent, a existat fără întrerupere o şcoală trainică, deschisă spre cunoaştere, receptivă la schimbările progresiste ale vremurilor, care a avut în anii de existenţă 13 denumiri. Din anul şcolar 2012 – 2013, în urma unei Hotărâri a Consiliului Local Fălticeni poartă numele celui care a înfiinţat prima pepinieră pomicolă din România, Vasile Lovinescu.

De-a lungul celor zece decenii de activitate didactică Colegiul „Vasile Lovinescu” a demonstrat permanenţa unei misiuni educative şi de continuu apostolat în pregătirea tinerilor pentru lucrul în agricultură şi pomicultură, oferind cunoştinţe practice şi teoretice esenţiale pentru sectorul agricol.

Manifestările dedicate centenarului reflectă nu doar istoria bogată a colegiului, ci şi angajamentul continuu de a oferi educaţie de calitate, pregătind tinerii pentru viitor.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI