Vom continua modernizarea comunei Forăşti

Brăduţ Avrămia

În partea sud-estică a judeţului Suceava se află comuna Forăşti, situată în partea stângă a râului Moldova, cu nouă sate care au luat fiinţă începând cu secolele al XIV-lea şi al XIX-lea. Acestea sunt Antoceni, Boura, Forăşti, Manolea, Oniceni, Roşiori, Ruşi, Ţoleşti şi Uideşti.

În partea nordică se învecinează cu comuna Preuteşti, spre sud cu comuna Drăgușeni, la est cu comuna Tătăruşi din judeţul Iaşi şi comuna Dolheşti. Râul Moldova curge în partea de vest a comunei Forăşti, constituind hotarul natural cu comunele Drăgăneşti şi Răuceşti din judeţul Neamţ, pe o lungime de 7,8 km.

În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea a fost ridicată biserica din Forăşti de către familia Forăscu, iar familia domnitoare Moruzi a construit Curtea domnească şi monumentala biserică din satul domnesc Oniceni, în perioada 1802-1818.

Din comuna Forăşti s-a ridicat familia Lovineştilor, care iniţial se numea Teodorescu, remarcându-se prin deosebit talent scriitoricesc, mai mult de un secol. În satul Oniceni încă există două familii descendente cu numele Teodorescu.

Prima atestare a satului Forăşti datează din aprilie 1595, când domnitorul Aron Tiranul întăreşte cneaghinei fostului logofăt Bârlădeanul părţi de ocină din satul Forăşti, cumpărate cu 120 de taleri de argint. Denumirea satului provine de la boierii Forăscu, care au fost proprietarii acestei moşii. Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, moşia şi satul erau stăpânite de vornicul Alecu Botez-Forăscu, postelnicul Ştefan Botez-Forăscu şi aga Costache Forăscu.

Brăduţ Avrămia, fiu al satului Forăşti, absolvent acum 45 de ani al Liceului agroindustrial din Rădăuţi – profil veterinar, absolvent în 2008 al Facultăţii de Administrație Publică din cadrul Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, iar din anul 2000 conduce destinele comunei Forăşti.

Domnule primar, anul acesta întreaga comună s-a transformat într-un adevărat şantier…

– „Într-adevăr, anul acesta 60% din bugetul comunei a fost destinat investiţiilor, restul de 40% fiind pentru funcţionare. În ceea ce priveşte investiţiile, cele mai multe dintre proiecte sunt finanţate cu fonduri guvernamentale şi europene, de la bugetul local asigurându-se cofinanţările aferente.

Două dintre aceste proiecte, ce însumează peste 3,6 milioane de lei, bani europeni, prevăd montarea a 60 de europubele, 60 de camere performante de supraveghere video, centre de date şi monitorizare în timp real a stării localităţii, precum şi wifi gratuit în centrele tuturor satelor din comuna Forăşti.

Tot cu bani de la Uniunea Europeană, atraşi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Planul Urbanistic General al comunei va fi actualizat, valoarea proiectului „Elaborarea în format digital a documentaţiei de amenajare a teritoriului şi de urbanism – PUG” fiind de peste 820.000 de lei.

De asemenea, în comuna Forăşti vor fi amplasate 6 staţii de încărcare pentru maşinile electrice, din care 4 în Oniceni şi două în Manolea. Şi acest proiect este finanţat prin PNRR, valoarea investiţiei fiind de peste un milion de lei.

Şi pentru că tehnologia este tot mai prezentă în toate domeniile, am hotărât să accesăm bani europeni şi pentru digitalizarea unităţilor şcolare. Acest proiect prevede dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ de pe raza localităţii, investiţie care se ridică la aproape 1,5 milioane de lei, bani atraşi prin PNRR.

Şi cum în ultima perioadă se pune un foarte mare accent pe colectarea selectivă a deşeurilor, s-a făcut un proiect care vizează şi acest domeniu. Este vorba despre o investiţie de peste 4,5 milioane de lei. Este vorba despre construirea unui centru modern de colectare a deşeurilor de toate tipurile. Acest centru va asigura colectarea separată a deşeurilor menajere care nu pot fi colectate acum în sistem door-to-door, de către firmele de salubritate. Aici intră deşeurile reciclabile şi bio-deşeurile care nu pot fi colectate în pubelele individuale, dar şi deşeurile speciale, respectiv cele voluminoase, echipamentele electrice şi electronice, bateriile uzate, deşeurile periculoase şi, nu în ultimul rând, deşeurile provenite din construcţii şi demolări. Tot cu fonduri europene, în localitate va fi amenajată o parcare modernă, dar şi spaţii verzi.

Prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), în comuna Forăşti va fi construit un dispensar uman nou, ce va găzdui cabinete de medicină de familie, stomatologie şi o farmacie. Totodată, în incinta clădirii sunt prevăzute şi apartamente pentru medicii specialişti.

Tot pe această axă de finanţare, în satul Oniceni va fi construită o sală de sport modernă, cu capacitatea de 102 locuri în tribune, valoarea investiţiei ridicându-se la 3,8 milioane de lei.

Prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, avem trei proiecte importante. Primul dintre ele, cel privind extinderea reţelei de canalizare în satele Oniceni şi Roşiori.

Cea de-a doua investiţie realizată prin acest program guvernamental prevede construirea mai multor poduri şi podeţe în satele Manolea şi Boura, valoarea proiectului fiind de aproape 4 milioane de lei.

Tot cu fonduri guvernamentale atrase prin PNI „Anghel Saligny”, comuna Forăşti va fi racordată la gaz metan, valoarea proiectului ridicându-se la 62 de milioane de lei.

Şi pentru că nevoile cetăţenilor sunt într-o permanentă schimbare, primarul Brăduţ Avrămia drămuieşte bine bugetul local şi are grijă ca, pe lângă cofinanţările ce trebuie asigurate la proiectele europene şi guvernamentale, să realizeze şi alte investiţii.

Au fost modernizate mai multe tronsoane de drum din satele Manolea şi Viişoara, şi s-au finalizat cei 14 kilometri de drum, cu stratul de uzură şi marcajele rutiere necesare. De asemenea, aşteptăm să demareze lucrările de modernizare a mai multor drumuri din Boura, Toleşti şi Oniceni, investiţie realizată de CNI. Este un an greu, însă vom duce la capăt toate aceste proiecte. Cu muncă, răbdare şi încredere, vom continua modernizarea comunei Forăşti.

CONSTANTIN AGAFIŢEI

Un comentariu

  1. Cat a costat interviul si articolul ca belmejitul asta deabia deschide gura ! Vorba lui Toma Caragiu nema glacidet !!!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI