Lapte cu vanilie

> L.D. CLEMENT

…Cu nişte ani în urmă, poate aveai încă obicei de-a te duce la piaţa agroalimentară să-ţi iei de acolo (şi) lapte din ăla bun-bun, de vacă de la ţară, la PET-ul mătuşii, gras şi amirosind a iarbă. Iar din când în când auzeai cum că o persoană mai întreprinzătoare ca altele „îmbunătăţise” lichidul cel alb cu apă, făină, amidon, ba chiar şi aracet (cu poliacetat de vinil!). Fiindcă laptele, brânza erau periodic luate la analiză, un aşa întreprinzător era de tot alungat din piaţă, însă apoi n-aveai de unde şti dacă nu cumva tocmai acela te aştepta printre blocuri (cu un PET alb la vedere şi eventual cu alte câteva zeci în maşina trasă mai încolo) ori îţi bătea la uşă, poftindu-te să cumperi lapte din ăla bun-bun, gras, amirosind a iarbă, nu ca cel din… comerţ. Pare-se că „fenomenul” ăsta (conţinând mici întreprinzători care-i discreditau şi pe cei cu lapte „netratat”) a fost stârpit. Dar ce te faci când afli că, potrivit rezultatelor unui recent control efectuat în ţară de inspectorii ANVSA, şi în comerţul elegant se comercializează lapte degresat cu apă (faţă de procentul scris pe etichetă), cu gust îmbunătăţit cu sare şi îndulcitori, că brânza de capră poa’ să fie, de fapt, tot de vacă (şi n-am aflat dacă nu cumva laptele de măgăriţă sau cămilă, mult mai scump, va fi fiind de oaie ori capră). Ce te faci?! E imposibil să ţi se listeze firmele găsite cu bube, căci oricum unele-s gata să cheme statul în procese doar pentru contestarea analizelor, darămite dacă le-ar fi făcute publice numele. Aşadar, ce faci? Te străduieşti ca, după priceperea proprie, să efectuezi personale analize organoleptice (văz, gust, miros, pipăit; brânza de capră poate fi pipăită prin ambalaj, iar dacă ştii cum s-o atingi, cică behăie suav când e autentică). Dacă nu (şi-aşa e post!), te orientezi spre „brânza” de soia şi-o cercetezi să nu fie cumva de palmier. Zice un vechi proverb cum că, dacă ai parale, găseşti şi lapte de pasăre. Cu vanilie! (Însă cine te-ar putea convinge că vanilia n-a fost cu talent înlocuită cu sirop de arţar ori de mesteacăn?!)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI