E nevoie (şi) de (alte) statui

> L.D. CLEMENT

…Îmi amintesc că despre euglenă, parameci, hidră am învăţat prin clasa a V-a. Tot pe-atunci şi despre Hidra din mitologie, aia cu sânge otrăvit, căreia pe măsură ce i se tăiau capetele îi creşteau altele-n loc…, finalmente ucisă de Hercule. În ce priveşte statuile şi, în general, „arta de for public” (sic! – dacă aşa i se zice?…), întâi m-am deprins să am cunoştinţă mai ales de busturi şi voievozi călare (treptat devenind atent şi la cum îşi ţine calul picioarele din faţă). Din această rezumată perspectivă, mai că-i înţeleg pe românii (câţiva…) care s-au pus să lupte recent cu Hidra de pe esplanada centrală din Iaşi, de-a trebuit să fie înţărcuită ca să nu fie demolată de poporul pus pe aşa straşnică biruinţă herculeană. Şi tot din această perspectivă presupun că ar fi frumos ca poporul neştiutor să fie din ce în ca mai expus Hidrei, să se deprindă cu ea, la fel cu alte diverse întruchipări artistice aduse în stradă (că la muzee, pardon!, nu vor ajunge cu toţii) – dacă e posibil în spaţii anume imaginate, nu înghesuite / ascunse, doar să fie, în locuri amenajate iniţial în alte scopuri! – până ce acestea vor fi acceptate cel puţin precum câinii comunitari. Ori precum mallurile şi stabilimentele cu înrobitoare păcănele.

…„înfăşurat într-un semn / cu gura pe-o cifră / te-aud cum mă chemi / dulce hidră” (dintr-o „Marină” de Nichita Stănescu)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI