Evanghelia zilei

„Şi îndată Iisus a silit pe ucenicii Lui să intre în corabie şi să meargă înaintea Lui, de cealaltă parte, spre Betsaida, până ce El va slobozi mulţimea. Iar după ce i-a slobozit, S-a dus în munte ca să Se roage. Şi făcându-se seară, era corabia în mijlocul mării, iar El singur pe ţărm. Şi i-a văzut cum se chinuiau vâslind, căci vântul le era împotrivă. Şi către a patra strajă a nopţii a venit la ei umblând pe mare şi voia să treacă pe lângă ei. Iar lor, văzându-L umblând pe mare, li s-a părut că este nălucă şi au strigat. Căci toţi L-au văzut şi s-au tulburat. Dar îndată El a vorbit cu ei şi le-a zis: «Îndrăzniţi! Eu sunt; nu vă temeţi!». Şi s-a suit la ei în corabie şi s-a potolit vântul. Şi erau peste măsură de uimiţi în sinea lor; căci nu pricepuseră nimic de la minunea pâinilor, deoarece inima lor era învârtoşată. Şi trecând marea, au venit în ţinutul Ghenizaretului şi au tras la ţărm.”

Cheia înţelegerii acestui fragment biblic o descoperim în penultimul verset: anume, ucenicii „erau peste măsură de uimiţi în sinea lor; căci nu pricepuseră nimic de la minunea pâinilor, deoarece inima lor era învârtoşată”. Aşa ne putem explica uimirea Sfinţilor Apostoli pe care au trăit-o atunci când Domnul Iisus Hristos i-a îndemnat ca ei să hrănească mulţimile; dar şi tulburarea lor, atunci când L-au văzut pe Domnul Hristos mergând pe apă ca pe uscat. Aveau inimile împietrite şi adunaseră în ele multe întrebări fără răspunsuri. Nu ştiau să se mai fi întâmplat aşa ceva.

În cazul ucenicilor lucrurile s-au lămurit; mai greu este cu noi cei care trăim încorsetaţi doar în ceea ce ştim sau se poate explica cu ajutorul ştiinţei. Pentru inimile reci şi sterpe Dumnezeu îngăduie încercările care vin asupra noastră. O inimă rece exacerbează egoismul, mândria şi lipsa de comuniune dintre fraţi. În acest ocean învolburat al vieţii, auzim glasul blând al Mântuitorului: „Îndrăzniţi! Eu sunt; nu vă temeţi!”.

Sfântul Nectarie de la Eghina aşa ne învaţă: Caută-l zilnic pe Dumnezeu, dar caută-L în inima ta, nu în afara ei.

Pr. DUMITRU PĂDURARU

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI