67 de tineri voluntari ai Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Suceveni (ATOS) au beneficiat gratuit, în perioada 3-8 septembrie 2023, de o tabără la Slătioara, la poalele Muntelui Rarău, unde se găseşte Rezervaţia Naturală „Codrii Seculari”, aflată în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Jurnal de tabără
Ziua de luni a început cu un atelier extrem de folositor. Tinerii s-au întâlnit cu specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică Suceava: doamna asistentă Zica Aga de la Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii şi domnul doctor Andrei Gherca, cărora le mulţumim pentru colaborare şi dragoste. Tema a fost: „Dialog cu specialiştii despre igienă şi sănătate”. Au fost foarte potrivite discuţiile despre odihnă, alimentaţie şi igienă şi foarte sugestive materialele video, foto şi pliantele realizate.
Ziua a continuat cu o drumeţie spectaculoasă în Rezervaţia „Codrii Seculari” Slătioara. Natura în toată splendoarea ei ne-a arătat că e darul lui Dumnezeu pentru noi. Seara de film a încheiat o zi minunată. Tinerii au vizionat filmul despre viaţa Sfântului vindecător Nectarie de la Eghina, intitulat „Omul lui Dumnezeu”.
Ziua de marţi a început cu o partidă de volei a tinerilor, imediat după micul dejun, anunţând o zi încărcată, cu activităţi plăcute. Participanţii au avut întâlnire cu specialiştii antitrafic, dl. Vasile Sidor, inspector de Poliţie, coordonator Centru şi dl. psiholog Mihai Moisoiu, din cadrul Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava, în cadrul Campaniei Naţionale “Siguranţa ta nu e o joacă”. Discuţiile au fost despre pericolele asociate traficului de persoane, modalităţile de evitare a victimizării şi modul de raportare a situaţiilor de risc către autorităţi. Materialele video şi pliantele au completat tabloul unei întâlniri de succes. S-a discutat şi despre pericolul drogurilor. O parte extrem de apreciată a întâlnirii a fost şi dialogul despre comunicare, atât fizic, între tineri, cât şi în mediul online. Jocurile de echipă, cele de dezgheţare a relaţiilor umane şi de armonizare a lor şi de anulare a emoţiilor neprietenoase au fost de mare folos. Ziua a continuat cu o drumeţie splendidă pe Muntele Runc. A urmat o sesiune de team building la fâneaţă, cu jocuri, discuţii şi voie bună. Tinerii şi-au întărit spiritul de echipă, de ajutorare a semenului, şi-au mai clădit încrederea în ei şi stima de sine şi s-au făcut prieteni buni cu optimismul şi dragostea de frumos. Ziua s-a încheiat la foişor. Tinerii au cântat şi au făcut repetiţii la cor.
Ziua de miercuri a debutat cu un curs de prim-ajutor. Oaspeţii au fost cadrele medicale de la Caravana cu Medici de la Iaşi. Au fost prezentate diferite situaţii de urgenţă în care se poate afla un om şi cum am putea să acţionăm corect, până la sosirea ambulanţei. Au fost prezentări PPT, materiale video, fotografii sugestive, un manechin pe care s-au putut arăta uşor poziţiile de siguranţă în cazul unei persoane aflate în dificultate, în pericol de moarte, tehnicile de resuscitare, eventual folosirea defibrilatorului. Au fost aduse în discuţie situaţiile de înecare, infarct, stop cardio-respirator, plăgile şi rupturile apărute prin lovire, căzături, accident şi arsurile. A fost foarte folositor acest curs pentru tineri. Au fost atenţi, receptivi, curioşi şi suntem fericiţi pentru reuşita acestei acţiuni. După-amiaza a fost destinată fâneţei. Jumătate de hectar a fost la dispoziţia tinerilor care au făcut mişcare. S-au bucurat de sport în natură, într-o poieniţă grozavă. Seara s-a încheiat în forţă. A fost foc de tabără la fâneaţă. Au cântat cu toţii mult şi frumos, din voce şi la chitară. Mulţumim din suflet doamnei Daniela pentru implicare, dăruire şi dragoste şi pentru că a fost alături de noi încă de la începutul ATOS-ului, în iulie 2019.
Ziua de joi a fost specială. A venit rândul mult aşteptatei drumeţii pe Muntele Rodna, pe vârful Ineu (2.279 m). Pregătiţi şi echipaţi de munte, tinerii au început ascensiunea din localitatea Cârlibaba, aproape de Pasul Rotunda, la o altitudine de 1.000 m. Aproximativ 1.300 de metri s-au urcat şi apoi s-au coborât în decurs de 12 ore. A fost incredibil! Prezent alături a fost prietenul nostru bun, dl prof. Marcel Mândrescu, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, geograf, expert în geomorfologie (formarea şi explicarea actuală a reliefului montan) şi în schimbările climatice. Bunul Dumnezeu ne-a dăruit o vreme excelentă de ascensiune. Peisajele montane ne-au lăsat pe toţi cu gurile căscate, ne-au minunat şi ne-au făcut fericiţi. Pe lângă bucuria de a fi pe munte, de a vedea privelişti grozave şi de a respira aer curat şi tare, tinerii au avut parte de prezentări profesioniste şi explicaţii ştiinţifice din partea domnului profesor, care a făcut adevărate ore de geografie cu noi. Partea mai puţin plăcută a fost să aflăm că există urme ale poluării chiar şi la înălţimile mari, de 2000 m, unde s-au descoperit urme de plastic. În urma celor explicate, am conştientizat efectele poluării şi ale încălzirii globale asupra climei în general şi a celei montane, în mod special. Felicităm pe toţi tinerii care s-au comportat exemplar şi disciplinat şi au mai trecut pe lista lor de reuşite încă un vârf muntos. Asa cum ne este obiceiul, am cântat cu toţii „Cuvine-se cu adevărat” sus pe vârf.
Victorie! 10 temerari de-ai noştri au reuşit, într-o singură zi, să urce 3 vârfuri din Munţii Rodnei: Ineu (2.279 m), Ineuţ (2.222 m) şi Roşu (2.113). Este o realizare fantastică: să urci de la 1.000 m, să urci pe 3 vârfuri, să te întorci la bază şi asta doar în 12 ore!!! După aşa o zi care se adaugă altor zile istorice pentru ATOS, tinerii s-au bucurat la sosirea la cazare de un grătar adevărat cu mici proaspeţi, cârnăciori buni şi aripioare fragede de pui, cartofi la ceaun cu sos de usturoi şi smântână şi salată răcoritoare. Apa de izvor a potolit setea şi a revigorat.
Ziua de vineri a fost de sărbătoare: Naşterea Maicii Domnului. Tinerii noştri au participat la slujbă la biserica din sat. Ei s-au rugat şi au cântat la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.
Ocrotitorii bisericii din Slătioara sunt Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil şi părintele satului este râvnitorul cu inimă mare Ilie Ursachi, căruia îi mulţumim pentru dragoste şi ospitalitate.
60 de tineri au umplut biserica, bucurând pe părintele şi pe slătioreni. Am slujit şi eu cu mare bucurie în biserica în care am crescut de mic, biserica unde a slujit şi tatăl meu, părintele prof. Aristarch Cojocar, în perioada 1981- 1990. După masa de prânz, tinerii şi-au luat rămas bun de la Slătioara, cu gândul la tabăra de la anul.
Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
Pr. JUSTINIAN-REMUS A. COJOCAR
Comentarii