Îndărătnicii

La început cuvântul acesta însemna altceva decât azi… Îndărătnic era calul care, după ce este înhămat la căruţă ori după ce este înşeuat de către călăreţ, dă înapoi, adică îndărăt, refuzând să meargă înainte cum îi cere vizitiul. Alţi îndărătnici sunt măgarul şi mai ales catârul. Azi îndărătnic înseamnă retrograd şi încăpăţânat, cel ce „nu vrea să se dea pe brazdă“ şi face de regulă totul pe dos, aşa de-al naibii, fără a se uita cum fac oamenii calificaţi, cu experienţă. Îndărătnic este cel ce, să-l pici cu lumânarea, nu poate fi scos dintr-ale lui: merge toată lumea într-o direcţie, el o apucă invers, vede cu ochii lui că greşeşte, dar nu renunţă şi nu se corectează în ruptul capului, susţinând că ştie el ce face.

Fenomenul îndărătniciei a ajuns să caracterizeze şi viaţa noastră politică şi ca urmare nu e zi să nu-i auzi pe liderii opozanţi declarând ritos, fără să clipească: guvernul acesta nu a făcut nimic, parlamentul acesta, din care şi ei fac parte, n-a făcut nimic, preşedintele nici el n-a făcut nimic, continuând aria nimicului de la miniştri până la ultimul consilier comunal şi funcţionar al statului. De atâta nimic repetat papagaliceşte, s-a ajuns să nu-i mai creadă decât ai lor, aceiaşi de ani şi ani.

Or politică şi partid în mintea mea înseamnă cu totul altceva: critica, nu batjocura, nu insulta şi nu injuria, e doar punctul de plecare al unui program de ieşire din situaţia de criză, un proiect de eradicare a sărăciei zonelor rămase în urmă şi de mulţi ani tot aştept astfel de evoluţii ale Opoziţiei, dar aşteptarea mea e zadarnică. Din contra, în loc de contribuţii la îmbunătăţirea programelor, a legilor şi a hotărârilor parlamentare şi guvernamentale, asistăm la certuri fără rost, la scandaluri interminabile şi gesturi de Gică Contra care nu rezolvă absolut nimic. Dimpotrivă, apar duşmănii pe viaţă între politicieni şi partide.

Acesta este şi motivul principal al stagnării unor formaţiuni politice precum USR şi AUR. Ştie cineva vreo formaţiune politică serioasă care va guverna împreună cu USR, cel ce, aflat deunăzi la guvernare, se războia cu partenerul, nu cu opozanţii? De AUR n-are rost să discutăm aici, partidul acesta cu o activitate reacţionară antinaţională riscând să fie scos în afara legii pe motiv de coloana a V-a putinistă.

De aceea, cifrele lor din sondajele de opinie, cu toate sforţările manipulatorilor de serviciu, nu reuşesc împreună să trecă de 30%, deşi liderii lor se laudă că vor câştiga viitoarele alegeri. Ceea ce nu se va întâmpla de moment ce coaliţia de la putere trece bine de 60%, iar în lipsa deocamdată certă a unei alternative care să vină cu o ofertă electorală serioasă şi acceptabilă, cu un proiect de guvernare calat pe nevoile actuale ale României, PSD-PNL-UDMR n-au nici măcar un singur motiv de teamă.

Din păcate, îndărătnicia are efecte nocive asupra populaţiei, descurajând iniţiativele de emancipare a României în Uniunea Europeană şi NATO precum şi coeziunea internă: dacă opiniile favorabile UE şi NATO au crescut acum la peste 70%, favorabilitatea faţă de Ucraina şi faţă de ajutorarea armatei ucrainene se situează pe un trend descendent, ceea ce nu ne face deloc cinste la nivel european. La fel cum teoriile putiniste despre suveranitate şi colonizarea României de către imperialişti, alţii, nu ruşii, continuă prin mulţii influenceri rusofili, prezenţi zi de zi pe unele posturi naţionale TV. S-a ajuns ca două televiziuni să transmită mesajele ticăloase ale propagandei putiniste, iar România TV a filorusului transfug şi penal Sebastian Ghiţă s-o invite pe adjuncta Marina Tauber a condamnatului Illan Şor ca să colporteze minciunile legate de dorinţa moldovenilor de a fi la sânul Maicii Rusia, susţinând denazificarea Ucrainei şi apoi a tuturor statelor europene. Asta în timp ce Republica Moldova a închis toate oficinele TV ale Moscovei. Ceea ce nu poate rămâne fără consecinţe din partea CNA şi a Guvernului.

De aceea, l-aş întreba pe viteazul Victor Ciutacu, moderatorul emisiunii în care a fost invitată organizatoarea protestelor instrumentate de Rusia la Chişinău, în ce ţară ar dori să-i trăiască fiii şi nepoţii în caz că Putin pune mâna pe Moldova şi apoi pe România?

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI