Premergător Sărbătorilor de iarnă

Aproape 160 kg de carne de porc au confiscat inspectorii sanitari veterinari

> Soluţionate au fost alerte pentru carne de porc contaminată cu salmonella, crenvurşti şi chiftele de peşte contaminate cu listeria şi grapefruit şi tomate contaminate cu oxid de etilenă > Ca urmare a neregulilor depistate, inspectorii DSVSA au aplicat 9 amenzi însumând 81.200 de lei, cât şi 16 avertismente, informează directorul executiv adjunct dr. Dănuţ Corneanu

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară (DSVSA) a făcut bilanţul acţiunilor de control oficiale efectuate în scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă ale anului 2022.

Astfel, inspectorii sanitari veterinari au organizat şi desfăşurat un total de 297 controale, dintre care 119 în unităţi de alimentaţie publică, aşa cum ar fi pensiuni, restaurante, fast-food, pizzerii şi catering; 53 în magazine alimentare; două în pescării; 6 în depozite alimentare şi pieţe; 23 în supermarketuri şi într-un hypermarket; 15 în abatoare, carmangerii şi măcelarii; 14 în laboratoare de cofetărie şi laboratoare de patiserie, precum şi în 65 de unităţi de comercializare a produselor de origine non-animală (brutării, mori, ape minerale, sucuri naturale şi depozite de legume-fructe).

Conform directorului executiv adjunct dr. Dănuţ Corneanu, ca urmare a neregulilor depistate, inspectorii DSVSA au aplicat 9 amenzi însumând 81.200 de lei şi 16 avertismente conform Ordonanţei Guvernului nr. 2 din 2001, confiscate fiind 158,3 kg de carne de porc.

Printre deficienţele constatate pe durata controalelor se numără condiţiile de igienă şi depozitare necorespunzătoare; manipulare necorespunzătoare a produselor; lipsa documentelor de sănătate a personalului; lipsa probelor de alimente pentru consumuri colective. La acestea se adaugă neefectuarea acţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, trasabilitatea necorespunzătoare sau nefuncţională, cât şi etichetarea necorespunzătoare a produselor.

În perioada 29 noiembrie – 30 decembrie 2022, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară au soluţionat şi închis mai multe alerte. Directorul executiv adjunct dr. Dănuţ Corneanu precizează că este vorba despre trei alerte pentru produse alimentare de origine animală, respectiv pentru carne de porc contaminată cu salmonella; chiftele de peşte contaminate cu listeria monocytogenes şi crenvurşti contaminaţi, de asemenea cu listeria monocytogenes. Încă trei alerte au fost soluţionate pentru produse alimentare de origine non-animală, în cauză fiind fructe cardamom contaminate cu un insecticid (clorpirifos); grapefruit şi tomate contaminate cu oxid de etilenă.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI