Peste 2.300 de cazuri de violenţă în familie raportate în judeţ

> Poliţiştii suceveni au emis 220 de ordine de protecţie

În primele 10 luni ale anului, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava au intervenit la 2.319 de cazuri de violenţă în familie, fiind emise aproximativ 220 de ordine de protecţie provizorii, potrivit unei informări a IPJ Suceava.

Potrivit sursei citate, în 130 de situaţii poliţiştii au dispus evacuarea temporară a agresorului, indiferent dacă acesta era sau nu proprietarul locuinţei comune.

Ni s-a reamintit că „ordinul de protecţie provizoriu poate fi emis direct de poliţist, având un caracter executoriu, fără termen şi fără somaţie şi o valabilitate de cinci zile. În această perioadă, victima poate solicita instanţei de judecată emiterea unui ordin de protecţie care poate avea o durată de până la 6 luni”.

Din cele 1.617 infracţiuni constatate la Legea nr. 217/2003, pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, cele mai multe au fost loviri sau alte violenţe (1.076), ameninţări (169) şi abandon de familie (206).

Cum putem ajuta o persoană cunoscută care este victima unei forme de violenţă domestică?

Poţi ajuta ascultând cu răbdare. Nu judeca şi spune-i că îi eşti alături şi că îţi doreşti ca aceasta să aibă suficientă încredere în tine încât să îţi spună ce i se întâmplă.

Recunoaşte – Primul pas este recunoaşterea problemei şi identificarea semnalelor de alarmă ale abuzului. Semnele pe care ar trebui să le cauţi sunt schimbările bruşte în comportament sau semnale ce ţin de prezenţa la serviciu.

Răspunde – Crede întotdeauna un angajat care îţi spune că este victima violenţei domestice şi nu îi cere „să dovedească” acest lucru. Asigură-l în permanenţă că organizaţia înţelege modul în care abuzul îi poate afecta activitatea la locul de muncă şi că poate beneficia de asistenţă.

Oferă asistenţă – Oferă-i datele de contact ale celui mai apropiat serviciu de asistenţă care poate fi găsit. Oferă-i susţinere vizavi de orice schimbare necesară la locul de muncă, inclusiv în modificarea numărului de telefon, dacă primeşte apeluri de hărţuire în timpul programului. Atunci când victima are un ordin de protecţie, comunică acest lucru angajaţilor şi oferă-le şi semnalmentele autorului, pentru a putea suna la poliţie dacă îl văd în apropierea victimei, a transmis IPJ Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: