La spitalul sucevean au fost efectuate patru proceduri de terapie endovasculară la pacienţi cu fistule arteriovenoase

> SJU Suceava a transmis că este vorba despre o premieră pentru sistemul medical de stat din România

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, dr. Dan Teodorovici, a anunţat că vineri 25 noiembrie, în cadrul Compartimentului de radiologie intervenţională al SJU, au fost efectuate patru proceduri de terapie endovasculară la pacienţi cu fistule arteriovenoase.

Dr. Dan Teodorovici a explicat că procedurile prin care se menţin viabile fistulele arteriovenoase la pacienţii dializaţi presupun tehnici minim-invazive de recanalizare, dilatare şi/sau stentare a venelor sau arterelor care asigură circulaţia sângelui.

Alături de echipa medicală din cadrul compartimentului a fost dr. Georgios Angelopoulos, radiolog intervenţionist la Spitalul „Saint Joseph” Paris, cu experienţă de peste 10 ani în tratamentul de mentenanţă endovasculara a fistulelor arteriovenoase, a precizat dr. Teodorovici.

„Compartimentul de radiologie intervenţională este într-o continuă căutare şi dezvoltare de proceduri minim invazive, iar colaborarea strânsă în echipa multidisciplinară nefrolog –chirurg vascular – radiolog intervenţionist va asigura, prin rutina procedurilor endovasculare de mentenanţă a accesului vascular, o calitate crescută a vieţii pacienţilor dializaţi” a declarat dr. Mihai Creţeanu Jr. medic primar radiologie intervenţională.

La rândul său, dr. Dimitrie Siriopol, medic primar nefrologie şi director medical al SJU a spus că unul din punctele forţe ale spitalului sucevean este multidisciplinaritatea.

„La acest moment, există o colaborare excelenţă între serviciile de nefrologie, chirurgie vasculară şi radiologie intervenţională, astfel încât să putem rezolva majoritatea problemelor de abord vascular ale unui pacient hemodializat” a spus Siriopol.

Potrivit acestuia, la pacienţii ajunşi în stadiul terminal al bolii cronice de rinichi, în program de dializă trebuie efectuată de medic o comunicare între o venă şi o arteră, o fistulă arteriovenoasă, ce permite efectuarea şedinţelor respective.

„Acest acces vascular are un timp de utilizare variabil; se pot realiza mai multe fistule arteriovenoase la un pacient, dar, de foarte multe ori în evoluţia bolii, se poate epuiza capitalul vascular al pacientului, astfel încât este extrem de importantă menţinerea şi salvarea acestuia în momentul în care apar diferite complicaţii ce fac dificilă efectuarea dializei. Trebuie reţinut că aceste probleme reduc nu numai calitatea dializei, dar, poate mai important, şi calitatea vieţii sau speranţa de viaţă a acestor pacienţi. Odată cu această colaborare, începută anterior cu o serie de colegi din Compartimentul de radiologie intervenţională de la Universitatea Yale, putem afirmă că rezolvarea endovasculară a stenozelor vasculare centrale sau periferice este de acum accesibilă şi la nivelul unităţii noastre. Urmează să avem întâlniri, poate workshop-uri, cu colegii din centrele de dializă, prin care să punem la punct protocoale de colaborare, astfel încât să facilităm identificarea şi ulterior rezolvarea problemelor de abord vascular” a declarat dr. Dimitrie Siriopol.

„Conducerea Spitalului Judeţean Suceava şi Consiliul Judeţean Suceava susţin necondiţionat şi permanent, prin investiţiile făcute, folosirea celor mai bune tehnici medicale pentru a asigura nevoile tuturor pacienţilor” a precizat dr. Dan Teodorovici. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: