Casa Judeţeană de Pensii a aprobat 1.800 de dosare de pensionare ale sucevenilor lucrători în UE

> Drepturile de pensie comunitară sunt calculate proporţional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat membru implicat

Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Suceava figurează cu un total de 1.800 de dosare de pensii internaţionale, face cunoscut directorul executiv Constantin Boliacu. Potrivit lui, dintre acestea 339 sunt prestaţii exportate, cele ale solicitanţilor cu rezidenţa în alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, la care se adaugă cele 1.461 de prestaţii naţionale, ale solicitanţilor cu rezidenţa în România. Având în vedere reînnoirea anumitor acorduri bilaterale cu privire la deblocarea termenelor de aşteptare, în perioada 1 ianuarie – 21 decembrie 2022, CJP Suceava a prelucrat 404 dosare comunitare de pensii, reprezentând recalculări şi cazuri noi. În consecinţă, emise au fost 156 de decizii de respingere, în timp ce încă 10 dosare sunt condiţionate la plată de lipsa unor documente. România aplică prevederile regulamentelor europene în domeniul securităţii sociale, începând cu 1 ianuarie 2007. Astfel, dacă a lucrat în România şi în altă ţară din UE, o persoană va putea solicita acordarea drepturilor de pensie, în cazul îndeplinirii condiţiilor privind vârsta de pensionare şi stagiul de cotizare prevăzute în legislaţia din domeniul asigurărilor sociale din cele două state. Drepturile de pensie comunitară sunt calculate proporţional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat membru implicat. Potrivit directorului executiv Constantin Boliacu, la această dată este aplicabilă inclusiv o versiune care vizează cererile de pensie de bătrâneţe/anticipată/anticipată parţial. În baza ultimei planificări a Comisiei Europene, de pe 2 ianuarie 2023 va deveni aplicabilă versiunea care vizează cererea pentru pensia de urmaş, iar începând cu 6 februarie 2023 va fi operabilă şi versiunea referitoare la cererea pentru acordarea pensiei de invaliditate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: