Vesel ești de neînvins

După atâtea dezamăgiri te întrebi, normal, în cine să mai ai încredere… Răspunsul „în nimeni” este groaznic şi ne dezarmează. Chiar şi în regnul animal există încredere între membri haitei, turmei sau clanului, bazată pe o ierarhie stabilită în funcţie de forţă, abilitate în a găsi hrană şi capacitate de apărare a membrilor grupului! Animalele nu aleg în funcţie pe cel care minte mai convingător sau urlă mai tare! Avantaj animalele!!

Încrederea în semeni şi în conducători este esenţială într-o societate normală, democratică! Când regele Ferdinand a promis pământ soldaţilor-ţărani a fost crezut şi armata s-a luptat mult mai bine şi a învins! În dictaturi nu există încredere între oameni, decât cu excepţii! Este înlocuită de frică!

Acum lipsa de încredere în România este generală în ceea ce priveşte „clasa” conducătoare şi este un sentiment perfect justificat! Dar cine i-a votat şi adus în frunte? Oculta mondială sau năuceala naţională?

Pentru a îndrepta, în timp, această stare de fapt ar trebui să ne ghidăm după vorbele din bătrâni: „Decât cu un prost la câştig, mai bine cu un deştept la pierdere”! Această butadă se verifică acum doar 50%; suntem în pierdere, dar nu cu un deştept. Un filozof din secolul XX spunea că democraţia are o mare problemă prin faptul că nu are criterii stabilite pentru alegerea conducătorilor! Perfect adevărat! Sunt votaţi cei care mint mai frumos, spun ceea ce vor să audă votanţii şi „mimează” furia contra celor de la putere! După ce ajung la putere uită, iar alţi „supăraţi” vor să vă câştige încrederea şi să-i votaţi! Deci ierarhia în regnul animal este cea normală! Se generează încredere şi vieţuire normală!

Personal consider că ar trebui să promovăm, prin vot, cetăţeni cu educaţie înaltă, cu inteligenţă peste medie şi care au dovedit prin activitatea lor că pot obţine performanţă! Dar cine se ia după mine? Aproape nimeni nu acceptă că aşa este în democraţia originală! Şi ştim mult mai bine! Şi agreează pe cei care „dau cu toporul”! În ei au încredere pentru un mandat, după care se lămuresc şi caută un alt „tribun”! Churchill spunea: „Alegeţi proşti şi vă minunaţi de dezastru!”. Românii nu au aceeaşi părere!

Revenind cu picioarele pe pământ românesc şi să râdem – plângem de ce se mai întâmplă.

O cursă Tarom Suceava – Bucureşti porneşte de la preţul de 219 euro mai mult decât oriunde în Europa! Este perfect justificat, pentru că aceste avioane sunt utilizate de parlamentari, că doar nu plătesc de la ei! Privilegiul de a-ţi pune fundul pe un fotoliu care a găzduit augustul poponeţ al unui reprezentant al judeţului are un preţ ridicat! Şi ai putea prelua din energia pozitivă generată de fundurile înalţilor demnitari în folosul poporului propriu şi, ca rezultat, să ai o carieră în politică! Rolul fundului este determinant în acest sens! Pentru că, cu el se judecă, după cum vedeţi!

Analfabeţii solicită carnet de şofer! Şi sunt blamaţi şi „miştocăriţi” pe toate televiziunile! Aşa le trebuie! Erau scutiţi de postura de „prostul satului” dacă solicitau un mandat de ales! Şi puteau cumpăra apoi diplome „fără număr”, ba chiar şi titlul de doctor în orice domeniu!

Se solicită, pe bună dreptate – zic unii, să boicotăm firmele olandeze! De ce nu şi pe cele ruseşti? Lukoil vinde produse petroliere! Că dacă ar vinde vodcă aş înţelege să-i protejăm!

DAN STRUTINSCHI

P.S. La Londra sunt manifestaţii pentru reintrarea Marii Britanii în UE! Ieşirea a fost victoria poporului englez sau a serviciilor ruseşti care manevrează mulţi bani? Va ancheta cineva pe cei care au condus campania anti/UE?

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI