Savantul bucovinean Ilie Popescu, onorat la baştina sa dragă

Diferite sunt căile vieţii omului. Aflat departe sau mai aproape, se pare că fiecare bucovinean adevărat duce dorul baştinii în suflet. Pentru cei aflaţi sau împrăştiaţi prin lume, cu sau fără voia lor, baştina înseamnă Bucovina; pentru cei rămaşi în Bucovina, aşa cum e cazul domnului Ilie Popescu, baştina dragă este pitorescul său sat de pe mândra Vale a Siretului – Pătrăuţii de Jos.

Domnia sa este primul savant din această localitate, ajuns doctor în ştiinţe filologice din perioada postbelică. Este şi primul cetăţean de onoare al satului nostru. De aceea, fiecare întâlnire cu dumnealui este un prilej deosebit. Altădată am fi numit-o sărbătoare, acum, în situaţia în care ne aflăm, sărbători nu prea avem, nici în viaţă, nici în suflet. Dar, oricum, fiecare eveniment ne rămâne în amintire.

Cu toţii ştiu că, recent, consăteanul nostru, domnul Ilie Popescu, a scos de sub tipar încă o carte, cu titlul „Omul e un miracol al miracolelor”. Este, de fapt, o continuare a celei publicate anul trecut cu acelaşi titlu. Prima prezentare a noii cărţi a avut loc pe la finele lui septembrie la Biblioteca Bucovinei din Suceava. Cea de-a doua prezentare, într-un cerc restrâns, luând în consideraţie situaţia în care ne aflăm, a avut loc de ziua Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, pe stil vechi, în incinta bibliotecii satului Pătrăuţii de Jos.

Doamna bibliotecară-şefă a acestei instituţii culturale, Maria Ştefureac, ajutată de subsemnata, a pregătit o amplă expoziţie de cărţi, ziare, reviste, fotografii ale copământeanului nostru. Domnia sa a făcut şi prezentarea acestei expoziţii în faţa celor prezenţi.

În afară de doamna Maria, gazda ceremoniei în cauză, la măsura respectivă au mai fost prezente lucrătoarele căminului cultural local Natalia Balan şi Larisa Chedic, profesorii liceului românesc din Pătrăuţii de Jos, Ion Pojoga, Elena Burla şi Mihailina Fedorean, fosta lucrătoare a acestei biblioteci, activista satului Elena Clioţ, câteva eleve ale liceului respectiv, membre ale cercului literar „Lira”. Domnul Ilie Popescu a venit de la Cernăuţi însoţit de bunul nostru prieten din oraşul Vicovu de Sus Dan Ursachi, care a avut şi rolul de şofer.

Fetele din cercul „Lira” au prezentat atât crâmpeie din biografia domnului profesor, au citit mai multe cugetări publicate de domnia sa prin cărţile tipărite de-a lungul anilor. Una dintre fetiţe a interpretat un cântec despre satul natal, alta a citit un vers al doamnei Larisa Chedic despre oamenii talentaţi ai acestui sat. O poezie tot de-a doamnei Larisa, dedicată special domnului Ilie Popescu, a citit-o moderatoarea programului, Natalia Balan.

Personal am vorbit pe scurt despre viaţa şi activitatea copământeanului nostru, ca doctor docent, la catedra de filologie română şi clasică a Universităţii cernăuţene, am vorbit despre activitatea sa ştiinţifică şi publicistică, ca preşedinte al Societăţii regionale „Golgota”. Am menţionat faptul că la cei 75 de ani ai săi am scos de sub tipar cartea „Ilie Popescu – omul, savantul, românul…”.

Rând pe rând, vorbitorii s-au referit la calităţile morale, spirituale, la activitatea ştiinţifică, munca la catedră, munca depusă pe tărâmul obştesc, în cadrul Societăţii „Golgota” a domnului Ilie Popescu.

La rândul său, Ilie Popescu a vorbit despre activitatea sa, cu umorul caracteristic, şi ne-a făcut cunoştinţă cu conţinutul noii cărţi. Pe urmă a dăruit mai multe exemplare cu autograf celor prezenţi.

La final a oferit două diplome din partea Societăţii regionale „Golgota” doamnei Maria Ştefureac, gazda acestei manifestări, şi doamnei Elena Clioţ. La rândul nostru, am oferit din partea Asociaţiei creştine de binefacere ASCIOR, atât din partea filialei regionale, conduse de subsemnata, cât şi a celei locale, înfiinţată vara aceasta, a cărei preşedintă este doamna Maria Ştefureac, câte o diplomă de excelenţă domnului Ilie Popescu, câte una de participare elevelor din cercul „Lira”, şi câte un act de recunoştinţă din partea ASCIOR domnului Dan Ursachi şi doamnei Elena Clioţ.

În partea a doua a ceremoniei noastre, a fost aleasă în funcţia de secretară a Societăţii regionale „Golgota”, dna Elena Clioţ, iar în funcţia de preşedinte de filială a satului a fost ales dl Ion Pojoga. Câtorva membri ai Societăţii „Golgota” le-au fost înmânate legitimaţii de membru.

La finele întâlnirii, toţi cei prezenţi au primit din partea subsemnatei câteva numere ale revistei „Recreaţia mare”, cărţi şi ziare. Un set de cărţi de-ale mele am oferit domnului Dan Ursachi, care ne-a mărturisit că are o mare bucurie că a cunoscut acest sat nord-bucovinean, oamenii lui, cât şi locurile sale pitoreşti.

Sincere mulţumiri aducem tuturor celor prezenţi pentru buna pregătire, desfăşurare şi participare la ceremonia în cauză. Sperăm că vor veni zile mai bune şi vom putea avea din nou parte de adevărate sărbători ale sufletului. Până atunci, le dorim tuturor pace, sănătate, succese în activităţile profesionale şi obşteşti, spor în totul ceea ce se face pentru binele satului, meleagului, Bucovinei noastre!

Prof. ELEONORA SCHIPOR

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI