După gust

> L.D. CLEMENT

…Uite că sunt puternice voci din politică & administraţie care ne îmbie să facem eforturi să sprijinim fermierii & comercianţii loco de legume, fructe etc. prin a cumpăra, inclusiv cu profund spirit patriotic – în detrimentul străinilor haini cu ofertele lor din supermarketuri – roadele pământului nostru din belşug udat cu sângele strămoşilor, roade fel de fel ce ni se etalează curent cu prilej de festivaluri, târguri şi chiar pe marginea drumurilor. Ar trebui să înţelegem că gustul acestora primează (ca acasă, ca la bunica etc., deşi aflăm că şi roşii româneşti au roşit din seminţe spaniole, că până şi merari fălticeneni au introdus soiuri poloneze, că, de nevoie, carmangeriile noastre vând porc de import), deşi pe alocuri gustul lor e – într-o epocă a scumpirilor – la mai mare preţ ca în magazine, fie inclusiv pentru că preţul se alcătuieşte pe loc, după gură şi căciulă, în lipsa unei case de marcat. Cât priveşte lipsa, este foarte interesant – ca să spunem doar aşa – că în vreme ce există şi operează o legislaţie cu privire la igienă cel puţin, legislaţie demnă de magazine şi restaurante, în cazul întrolocăturilor ad-hoc şi al cornurilor abundenţei deversate la şosea nici nu se poate vorbi de aşa ceva, fie că în cauză e sacul de barabule care „la ochi” ar putea avea 30-35 de kile, fie că sunt castraveţii muraţi „pescuiţi” cu mâna, fie că e brânza frământată cu margarină din cine ştie ce vechi resturi de brânză deja maturată. Altfel punând problema, nimeni nu obligă pe nimeni la nimic. Dacă aşa ne dă gustul şi portofelul, dacă aşa ne place este – exact cum se zice la Bucovina – „super OK”!

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Foarte bune observaţii! Am fost la piata ambulanta Duminica de langa Directia agricola…ideea nu-i rea…sa ajutam producatorii romani! Cred ca nu toate produse le erau din Bucowina…iar pentru spalat pe manii nu am vayut nimic. Poate nu am observat

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: