Cu fonduri PNRR.

Un centru de colectare a deşeurilor voluminoase şi din construcţii va fi construit la Fălticeni

…În acest sens, Consiliul Local Fălticeni a aprobat în după-amiaza de marţi, 20 septembrie, proiectul „Înfiinţarea şi dotarea unui centru de colectare prin aport voluntar în municipiul Fălticeni – Runda I”, pentru care se poate obţine finanţare nerambursabilă de cel mult 778.000 de euro fără TVA (circa 3,3 milioane lei), valoare integral eligibilă.

Centru de colectare a deşeurilor voluminoase urmează să fie construit cu fonduri PNRR, locaţia fiind stabilită în vecinătatea Staţiei de epurare, acesta urmând să completeze sistemul de colectare a gunoiului gestionat de SC Goscom. La acest centru de colectare, locuitorii din urbea de pe Şomuz vor putea aduce deşeuri provenite din construcţii, deşeuri electrice, sanitare, deşeuri din grădină, precum şi obiecte de uz casnic mari.

„Având în vedere necesitatea modernizării sistemului de gestionare a deşeurilor la nivelul municipiului Fălticeni, înfiinţarea unui centru de colectare prin aport voluntar va asigura colectarea separată a deşeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem «door-to-door», respectiv deşeuri reciclabile şi biodeşeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, deşeuri voluminoase, deşeuri textile, deşeuri din lemn, mobilier, deşeuri din anvelope, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii uzate, deşeuri periculoase, deşeuri de grădina, deşeuri din construcţii şi demolări.

Este un proiect pe care doream de mult să îl realizăm, iar sursa de finanţare identificată pentru acest obiectiv de investiţii este Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta C3: Managementul deşeurilor.

Este vorba de deşeurile mari, voluminoase pe care operatorul local de salubritate Goscom nu le ridică, iar variantele identificate până acum sunt foarte costisitoare. Avem posibilitatea să facem noi acest lucru şi să construim la Fălticeni, într-o locaţie care ne aparţine, în zona Staţiei de epurare, acest depozit. Este necesară suprafaţa de 3.000 mp; noi avem disponibile acolo 2 ha, deci putem să facem investiţia.

Depozitul va fi gestionat de noi, tot noi vom valorifica toate deşeurile care se vor aduce acolo prin modalităţile pe care ni le va comunica Agenţia de Protecţia Mediului. Deşeurile nu le vom colecta noi din oraş. Dacă are cineva o canapea, o aduce şi o predă. Obiectele aduse sunt sortate pe categorii şi depozitate.

Pentru deşeuri de construcţii vom contacta o firmă specializată care are concasor, le va măcina, resturile de beton fiind folosite de staţiile de ciment sau la construcţia drumurilor.

Până acum Goscom mai făcea câte un mic compromis, în sensul că dacă nu sunt foarte mari, mai ia două cauciucuri, resturi de mobilier. Dar nu le va mai ridica” a declarat primarul Gheorghe Cătălin Coman.

Potrivit edilului-şef, pe 13 septembrie 2022 a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr. 2367/8.09.2022 pentru aprobarea Ghidului specific privind regulile şi condiţiile aplicabile finanţării din fondurile europene aferente Planului naţional de redresare şi rezilienţă în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C3/S/I.1.A, pentru subinvestiţia I1.A. „Înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar”, investiţia I1. „Dezvoltarea, modernizarea şi completarea sistemelor de management integrat al deşeurilor municipale la nivel de judeţ sau la nivel de oraşe/comune”, componenta 3. Managementul deşeurilor.

În urma deciziei unanime a deliberativului local, municipiul Fălticeni putea depune începând cu data de 22 septembrie a.c., ora 12:00, cererea de finanţare pentru înfiinţarea unui centre de colectare prin aport voluntar.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI