Şapte zile culturale la Fălticeni

Pentru ca fălticenenii şi nu numai ei să se bucure de şapte zile culturale în care teatrele invitate au jucat 19 piese, la care se adaugă alte 9 piese în concurs, să aibă parte de spectacole de muzica rock şi folk, să vizioneze scurtmetraje şi documentare în cadrul „Draga Film Fest”, să participe la lansări de carte şi să se întâlnească cu actori cunoscuţi cum ar fi Claudiu Bleonţ, Anca Sigartău, Cezara Dafinescu, Dan Tudor, Axel Moustache, Maia Morgenstern, Radu Gheorghe etc., a fost nevoie de numeroşi sponsori şi parteneri, Primăria Fălticeni punând la dispoziţie, gratuit, spaţiile de desfăşurare a festivalului.

„Faptul că la Fălticeni există una din cele mai importante manifestări dedicate teatrului pentru tineret este un mare câştig. Chiar dacă acum 12 de ani a fost o «pedeapsă», pentru că nu aveam o sală adecvată pentru spectacole şi prezenţa unei trupe de teatru era o raritate, astăzi este o onoare pentru noi să avem alături actorii cei mai cunoscuţi din România şi cele mai importante teatre din ţară” a precizat primarul Gheorghe Cătălin Coman la încheierea manifestărilor culturale de săptămâna trecută.

„Ghioceii” din Mingir au plecat acasă cu Trofeul festivalului şi numeroase premii

La cea mai importantă secţiune, trupe de teatru, unde au fost şi cei mai mulţi participanţi, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” a fost câştigat de trupa „Ghioceii” din Mingir, Republica Moldova, pentru spectacolul „Revizorul”. Actorii trupei din Mingir, unde există şi o importantă şcoală de teatru, după cum a precizat pr. Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, s-au remarcat şi au plecat cu trofee şi premii I de la toate festivalurile de teatru din România la care au participat. Şi premiul I a ajuns tot în Republica Moldova, la trupa „Studio Teatral InVers” din Chişinău, pentru spectacolul „Doi câte doi”, basarabenii din cele două trupe de teatru obţinând şi alte premii la secţiunea Teatru şi în concursurile de monolog şi recitare.

Trupa „Gong” din Roman a obţinut, pentru spectacolul „Dawn Way”, premiul II, premiul III revenind trupei de teatru „Nobody’s Group” din Bacău, pentru spectacolul „Nu aşa s-a întâmplat”.

Juriul „FITT Birlic”, format anul acesta din actorii Gavril Pătru, Mihaela Rădescu, Ana-Maria Fasolă şi conf. univ. dr. Lorette Enache, a mai decis să acorde Premiul de popularitate Teatrului „Victory of Art” din Bucureşti; Premiul pentru originalitate a fost obţinut de Trupa „Artis” din Piatra-Neamţ, iar Premiul juriului pentru debut a ajuns la cea mai tânără trupă de teatru din concurs, „Teatrul Rădăuţi”. Premiul preşedintelui juriului a fost acordat trupei „Chaplin” din Bucureşti.

Juriul a acordat numeroase premii şi tinerilor actori din cele nouă trupe de teatru prezente în concurs. Printre cele mai importante se numără: Premiul pentru cel mai bun rol principal masculin, care a revenit lui Theodor Andrei; Premiul pentru cel mai bun rol principal feminin, care a fost obţinut de Julia Moraru; Premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin, care a ajuns la Denis Mihăilescu; Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin, obţinut de Andreea Tîrsîna şi Antonia Croitoru; Premiul juriului pentru interpretare obţinut de doi adolescenţi din Republica Moldova, Sergiu Vîzdoagă şi Ilie Pîrlog, însă şi de unul dintre cei mai mici actori, dar care a avut o evoluţie scenică impresionantă, apreciată atât de juriu cât şi de numerosul public prezent la spectacolele din concurs, Rareş Prisacariu. Premiul special pentru interpretare a fost obţinut de Medeea Muraru, iar menţiunea I pentru interpretare a ajuns la Ioana Amâţioaiei.

Premii pentru monolog şi poezie

La secţiunea Monolog, copii până în 14 ani, juriul, acelaşi ca la secţiunea Teatru, a decis ca premiul I să fie acordat Mariei Iosep, premiul II – Alexandra Strugari, iar premiul III lui Şerban Olteanu, Rareş Şerban obţinând premiul special pentru interpretare.

La secţiunea Poezie, copii până în 14 ani, premiul I a fost obţinut de Maria Chifan, premiul II de Daria Hurmuzache, iar premiul III de Eric Cracană.

La secţiunea Monolog, tineri peste 15 ani, premiul I a revenit Adelei Şulea şi Mariei Isbela Ichim, premiul II a ajuns la Selena Hoiss şi la Adela Solodchi, iar premiul III a fost împărţit între Oana Dolhăscu şi Andreea Tîrsîn.

Trofeul concursului de muzică folk a ajuns la Daria Boghean

Festivalul Naţional Concurs pentru Tineret Fălticeni Folk, ediţia a IV-a, competiţie rezervată creatorilor şi interpreţilor de muzică folk, cu vârsta până la 30 de ani, a reunit la Fălticeni concurenţi de valoare, majoritatea evoluând în faţa juriului cu compoziţii proprii, „ceea ce demonstrează că folkul îşi revine, că este pe mâini bune şi că va avea continuitate”, după cum a remarcat preşedinta juriului, Maria Gheorghiu. Juriul, format din personalităţi implicate activ în fenomenul folk românesc – Maria Gheorghiu, Puiu Creţu şi Paul Tihan, – a decis să acorde diplome de excelenţă tuturor participanţilor Fălticeni Folk, pentru că, „într-o perioadă în care în mai multe localităţi din diferite zone ale ţării sunt numeroase festivaluri dedicate acestui gen de muzică, aceşti tineri au decis să vină la Fălticeni”.

În urma punctajelor obţinute în concurs, Ioan Ciornei şi Teodor Giurcă au obţinut menţiune, Premiul special pentru compoziţie a revenit Ioanei Maria Cosma, premiul al III-lea a ajuns la Flavio Amariei, premiul al II-lea a fost obţinut la egalitate de puncte de Kethy Bivolaru şi Ştefana Anichiforesei, iar premiul I a fost obţinut de o voce şi o compozitoare pe care o apreciem şi aplaudăm deja în marile spectacole de folk, Daria Boghean, din Târgu Neamţ. Laureată al Premiului „Liviu Nechita” pentru cel mai bun tânăr artist în 2019, multipremiată în cadrul festivalurilor mari de folk din ultimii ani, invitată în numeroase spectacole cu recitaluri proprii, Daria îşi construieşte încet şi sigur un drum luminos în muzica folk, anul acesta lansând şi albumul care include numai compoziţii sale, „Călător între două lumi”.

Filmul „Venim pe rând şi mergem pe sărite” a câştigat „Draga Film Fest”

Festivalul de film de scurtmetraje şi documentare „Draga Film Fest”, organizat în memoria actriţei Draga Olteanu Matei (1933-2020), are ca obiectiv principal promovarea şi susţinerea filmului românesc şi este deschis regizorilor, producătorilor şi coproducătorilor de film din România şi din Republica Moldova, realizatorilor TV şi studenţilor de la facultăţile de imagine şi regie film.

În urma vizionării peliculelor selectate pentru faza finală a competiţiei, juriul format din actorul şi regizorul Vlad Rădescu, Carmen Olaru – jurnalist senior la TVR Iaşi şi regizorul Cosmin Ştefan a decis ca la secţiunea Film documentar să acorde premiul „Inima Fălticeniului” peliculei „Senza Latte”, regizat de fălticeneanca Lidia Andrea Ilie.

Premiul special pentru modalitatea generoasă de a aduce în prim-plan necesitatea libertăţii artelor a fost acordat filmului „Creativ”, regizat de Ioana Grigore.

Premiul special pentru valoare documentară a fost acordat filmului „Poveşti nemuritoare de la război încoace”, regia Camelia Moise. Acelaşi film a fost remarcat de juriu şi pentru emoţia mărturisirilor, pentru că este singura peliculă realizată doar pe baza mărturiilor celor care au luptat în Al Doilea Război Mondial.

„Este tabloul unei epoci marcante din istorie, realizat cu ajutorul mărturiilor celor direct implicaţi în ea, fie că au luptat în România sau la Stalingrad. În film sunt şi mărturiile a doi eroi din Fălticeni care au luptat în Al Doilea Război Mondial. Din cei câţiva zeci de eroi cu care am făcut interviuri în acest film pe care l-am dedicat Centenarului şi care abia acum este prezentat într-un spaţiu public gen cinematograf, doar doi mai sunt în viaţă” a povestit Camelia Moise.

Premiul „Draga Film Fest” pentru cel mai bun film documentar a fost obţinut de pelicula „Venim pe rând şi mergem pe sărite”, în regia lui Mihnea Toma. Este un scurtmetraj documentar care ne introduce în lumea unor obiceiuri aproape uitate şi prezintă ultima generaţie de bocitoare din satul Romuli. Juriul a luat această decizie pentru modul în care a fost reconstituită această tradiţie pe cale de dispariţie.

Calitatea filmului realizat de Mihnea Toma în urmă cu doi ani, când era student la regie de film, în anul III, la UNATC „I. L. Caragiale”, a fost apreciată şi de spectatori, încă din timpul proiecţiei. Pelicula, nominalizată şi la Premiile Gopo 2021, în categoria Cel mai bun scurtmetraj documentar, a fost răsplătită cu Premiul „Paul Călinescu” pentru cel mai bun documentar, Premiul Rectorului UNATC în cadrul Festivalului „CinMAiubit 2020”, iar la „Cluj Shorts International Short Film Festival 2021” a câştigat Premiul pentru cel mai bun documentar.

„Vânătoarea de hipopotami”, cel mai bun film de ficţiune

La secţiunea Ficţiune, premiul „Inima Fălticeniului” a fost obţinut de filmul „De dorul tău”, în regia lui Carlo Mihail, Premiul pentru cea mai bună interpretare în rol feminin a fost obţinut de Ilinca Hărnuţ, pentru rolul din filmul „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, regia Corina Daşoveanu, Premiul pentru cea mai bună interpretare în rol masculin a fost obţinut de Dan Condurache, pentru rolul din filmul „Mezzo Forte”, regia Eugen Dediu. Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost decernat filmului „Înmormântarea”, în regia lui Paul Berenstain.

Premiul „Draga Film Fest” pentru cel mai bun film de ficţiune a fost acordat peliculei „Vânătoarea de hipopotami”, în regia lui Germani Kanda, juriul luând această decizie pentru profesionalismul cinematografic.

Premiile în bani pentru toate secţiunile din cele trei festivaluri au fost acordate de Centrul Cultural Bucovina din subordinea Consiliului Judeţean Suceava şi de Asociaţia Culturală „Grigore Vasiliu Birlic”, condusă de Alexandru „Alex” Şerban, nepotul marelui actor Grigore Vasiliu Birlic.

La Fălticeni, „densitatea cea mai mare de artişti pe metru pătrat din galaxie”

Niculai Barbă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, a primit vineri, 26 august, de la pr. Liviu Mihăilă, Trofeul FITT „Grigore Vasiliu Birlic” pentru sprijinul acordat de Consiliul Judeţean şi de Centrul Cultural Bucovina, în buna desfăşurare a acestei manifestări. După primirea trofeului, Neculai Barbă a declarat:

„Nu prea primesc premii, dar, din cele primite, Trofeul Festivalului «Birlic» este cel mai onorant. Spun asta pentru că vine de la acest festival care a crescut foarte mult şi care, din punctul meu de vedere şi din reacţiile văzute, este o reuşită deplină, iar pentru asta trebuie să îl aplaudăm pe cel care are principalul merit, părintele Liviu Mihăilă. Este onorant pentru administraţia judeţeană să avem la Fălticeni artişti de marcă ai Românei fie ca membri ai juriului sau ca participanţi la evenimentele din cadrul festivalului. Aici, în faţa scenei, este densitatea cea mai mare de artişti pe metru pătrat din galaxie. Îi mulţumesc în primul rând domnului Vlad Rădescu, care în urmă cu 50 de ani era în rolul lui Ciprian Porumbescu din filmul cu acelaşi nume, pentru tot ceea ce a făcut pentru cultura din Fălticeni şi din judeţul Suceava.

Se spune că orice acţiune culturală poate să crească dacă este sprijinită. Eu îl provoc pe părintele Mihăilă… şi aş spune că o acţiune culturală este sprijinită dacă, pentru realizarea ei, îşi dau mâna toţi factorii care se pot implica. Doar uniţi le putem face şi mai bine” a spus Niculai Barbă.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI