Paradă multiculturală la Milişăuţi, de Ziua Europei

Luni, 9 mai a.c., 260 de elevi ai Şcolii Gimnaziale Milişăuţi au celebrat Ziua Europei printr-o amplă activitate ce a cuprins o paradă multiculturală şi o competiţie între clase. Au fost alături de ei 11 profesori diriginţi care i-au îndrumat în pregătirea momentelor artistice, dar şi alte 15 cadre didactice, invitaţi, părinţi, spectatori. Spectacolul s-a desfăşurat în bune condiţii la Casa de Cultură a oraşului Milişăuţi, unde dna Brînduşa Peslari, referent cultural, s-a ocupat de detalii.

Proiectul are ca scop promovarea toleranţei şi a cooperării în rândul elevilor. Acesta se află la ediţia a IV-a şi a fost iniţiat de subsemnata, în calitate de coordonator de proiecte şi programe educative, în colaborare cu Consiliul Şcolar al Elevilor (CSE) şi Comisia diriginţilor, încă din 2017. În cadrul Consiliului Elevilor, echipele participante au tras la sorţi o ţară pe care urma să o reprezinte pe scenă, evidenţiind specificul cultural al acesteia.

Din cadrul juriului ales prin vot în Consiliul Elevilor şi Consiliul Profesoral au făcut parte doi reprezentanţi ai profesorilor, un părinte, un reprezentant al primăriei, un fost elev şi o invitată-surpriză, anul acesta, onorându-ne cu prezenţa dna inspector pentru arte Loredana Ceică, care a declarat cât de încântată a fost de spectacolul oferit la Milişăuţi.

Premiul I a fost oferit de Consiliul Local al oraşului Milişăuţi şi Compania Egger şi reprezintă o excursie pentru clasa câştigătoare (în valoare de aproximativ 6.000 de lei). Premiile II şi III sunt asigurate de Asociaţia Părinţilor şi constau într-o ieşire la pizza împreună cu profesorul diriginte.

 Ziua a debutat la ambele şcoli, Milişăuţi şi Bădeuţi, cu motto-ul “Împreună pentru PACE în lume!”, mesaj scris pe pancartele de prezentare ale echipelor concurente. Elevii au ilustrat prin costume şi diferite simboluri ţări membre ale Uniunii Europene: Portugalia, Franţa, Italia, Croaţia, Grecia, Germania, Polonia, Irlanda, Belgia, Olanda, Spania. Marşul european a pornit cu cântece şi strigăte de entuziasm spre Casa de Cultură a oraşului, locuitorii şi trecătorii putând admira coloratura fiecărei clase. Poliţia oraşului Milişăuţi a fost alături de noi, ca de obicei, însoţind grupul mare de copiii pe drumul public dintre Şcoala Milişăuţi şi centrul oraşului. În faţa Casei de Cultură, elevii de la Bădeuţi şi-au aşteptat colegii de la Milişăuţi, bucuroşi de aplauzele trecătorilor şi de privirile pline de admiraţie.

În deschidere, corul şcolii pregătit de dna profesoară Cătălina Herghelegiu a prezentat în faţa publicului numeros “Odă bucuriei” şi Imnul Naţional. Apoi, gazdele spectacolului, Mariuţac Mihaela (preşedinte CSE) şi Dumitrescu Patricia (vicepreşedinte CSE), au prezentat obiectivele proiectului, criteriile de evaluare, membrii juriului şi apoi, rând pe rând, fiecare clasă care a intrat pe scenă.

Au dat start spectacolului juniorii, adică clasele a IV-a, care au reprezentat un program specific României, în afara concursului, astfel exersând pentru anul viitor. I-au pregătit doamnele învăţătoare Oltea Voiaşciuc, Daniela Cărare şi Cristina Martinescu.

Clasa a V-a B, coordonată de prof. diriginte Irina Corduban, a reprezentat Portugalia. Informaţiile despre această ţară au fost prezentate prin planşe şi imagini; ba mai mult, felul de mâncare tradiţional, “orez cu lapte special” a fost adus juriului pentru degustare. Apoi, elevii au dansat pe ritmuri portugheze.

Au urcat pe scenă elevii clasei a VI-a Bădeuţi, îndrumaţi de dna dirigintă Valentina Dan, care au ilustrat ţara iubirii şi a vinului, Franţa. Au folosit desene, prezentări power point, au dansat şi au cântat în limba franceză. Un moment inedit a fost prezentarea unui porumbel alb, simbol al păcii, ce a urcat pe una din aerotermele de pe scenă şi a stat acolo pe tot parcursul spectacolului, parcă urmărind de sus echipele participante, apoi luându-şi zborul împreună cu elevii ce ieşeau din sală.

În continuare, clasa a VIII-a B, desemnată şi câştigătoarea concursului, îndrumată de dl diriginte Adrian Platon, a pregătit o amuzantă piesă de teatru unde personaje au fost: turişti, italieni veritabili, pizzeri, pictori, Papa de la Roma, Mafia Italiană, Paparazzi, Muzeografi, Andrea Bocelli. Leonardo da Vinci a pictat opera “Mona Lisa”, iar aceasta a fost furată şi apoi recuperată. Intrând în jocul de rol, elevii au prezentat, folosind limba italiană, într-o formă inedită, informaţii despre Italia: turism, cultură şi valori. În plus, aceştia au dansat Tarantella napoletana şi au interpretat vocal şi la chitară vestitele piese ale artiştilor Toto Cutugno şi Andrea Bocelli. Turiştii au fost serviţi cu o pizza napoletană pregătită chiar pe scenă de pizzeri italieni.

Elevii clasei a VII-a B, coordonaţi de dna dirigintă Mariana Mariuţac au reprezentat Croaţia. După interpretarea imnului în limba croată, momentul lor s-a desfăşurat asemenea unei lecţii de geografie în care doamna profesoră verifica cunoştinţele elevilor despre populaţia, vecinii, localizarea Croaţiei. După ce au dansat tradiţional, una dintre eleve a realizat un dans inedit de gimnastică ritmică într-un cerc de luminiţe create de colegii ei.

Clasa a VIII-a A, coordonată de dna dirigintă Alina Popescu, au adus în faţa spectatorilor dansul specific Zorba; ba mai mult, au spart farfurii asemenea unor veritabili greci, ilustrând astfel un obicei cunoscut. Una dintre eleve a interpretat vocal, în limba greacă, un cântec emoţionant, impresionând publicul.

Germania a fost reprezetată de clasa a VII-a A, echipă premiată cu cel de-al doilea loc, coordonată de dna dirigintă Ionelia Onesemniuc. Elevii şi-au făcut intrarea pe “Tocata” lui Bach, urmând ca doi elevi să joace rolul fraţilor Wilhelm si Jacob Grimm, iar astfel au fost reprezentaţi Lupul, Regina cea Rea din “Albă ca Zăpada” şi Scufiţa Roşie din povestea care îi poartă numele. Elevii au prezentat două dansuri (pe piesa “No face, No name, No number”) şi dansul tradiţional “Decebal”. De asemenea, au interpretat piesa “Wind of Change” a trupei germane “Scorpions”. La sfârşit, elevii au cântat şi imnul în trei moduri: fără muzica de fundal; la fluier, de către un elev şi în timp ce plecau de pe scenă, acompaniaţi de muzică.

Elevii clasei a V-a A, îmbrăcaţi în costume tradiţionale poloneze, îndrumaţi de dna dirigintă Adriana Marciuc, au prezentat fascinanta poveste a Poloniei cu lupte între bine şi rău, cu prinţese şi surate, teritorii de cucerit. Frumuseţea Poloniei a fost redată prin desene lucrate de artista clasei, iar auzul spectatorilor a fost încântat de tradiţionala Polca, interpretată la orgă de unul din elevi, şi de imnul Poloniei, interpretat de toată clasa în limba poloneză. La final, elevii au prezentat tradiţionalul dans polonez.

Clasa a VIII-a de la Bădeuţi a reprezentat Irlanda, împreună cu dna dirigintă Alice Siretean. Elevii au intrat pe scenă pe imnul naţional al Irlandei şi ne-au încântat cu două minunate dansuri tradiţionale irlandeze pentru care au primit premiul special “Cel mai bun dans”. Costumele lor au fost inedite, băieţii purtând îmbrăcăminte marinărească, iar fetele, fuste verzi precum trifoiul norocos. Aceştia, plini de voioşie, ne-au spus câteva bancuri însoţite de mici prezentări ale fascinantei insule de smarald, printre care s-a numărat şi prezentarea câtorva specii de câini specifice ţării, surprinzându-ne atunci când au adus pe scenă un Beagle, ţinut în lesă de unul dintre elevi.

Au urmat elevii clasei a VI-a A, coordonaţi de dna dirigintă Liliana Semeniuc. Aceştia ilustrat specificul cultural al Belgiei, ţara ciocolatei, dând dovadă de o bună informare. Ne-au vorbit de desenele animate şi benzile desenate, au intonat imnul, au dansat şi au transmis multă energie pozitivă.

În ţara lalelelor, Olanda, am călătorit împreună cu elevii clasei a VI-a B şi dna dirigintă Liliana Dumitraşcă. Povestea elevilor ne-a teleportat pe tărâmuri străine. Trei turişti cumpără obiecte de la o tarabă, obiecte care se dovedesc a fi vrăjite şi îi transportă în Olanda. Astfel, ajung la Festivalul Tradiţional Olandez unde fetele dansează pe muzica tradiţională şi băieţii dau informaţii despre Olanda tuturor turiştilor interesaţi. “Festivalul” se încheie pe ritmuri tehno la un party cu un faimos DJ olandez. Turiştii rămân captivi în Olanda…

Clasa a VIII-a Bădeuţi, coordonată de dna dirigintă Dana Donisan, care a câştigat şi premiul al III-lea, a reprezentat Spania în culori şi ritm latino. După o prezentare în versuri a celor mai interesante lucruri din Spania, fetele au dansat şi interpretat vocal celebra piesă din coloana sonoră a filmului “Llorona”. Prin dans, energie şi sincron, aceştia au reuşit să îmbine foarte bine cele mai frumoase momente reprezentative: “Spaniei. Spania, Ole îţi spun! / Şi aş vrea, regatul tău, / Să rămână cum a fost / Şi să dăinuie mereu!!! / Viva Espana!”.

În aşteptarea rezultatelor evaluării, au luat cuvântul reprezentanţii comunităţii locale, dl primar Vasile Cărare şi dl viceprimar Ioan Hreniuc, care şi-a exprimat aprecierile către elevii şi cadrele didactice care au pregătit momentele inedite, felicitându-i şi promiţând că anul viitor premiile vor avea o valoare şi mai mare. Apoi, dna Cătălina Viţega, preşedinta Asociaţiei Părinţilor, a felicitat organizatorii şi concurenţii.

Unii elevi au afirmat că a fost foarte greu să se înţeleagă, să decidă ce vor face pe scenă, să danseze paşi specifici unor ţări străine sau să înveţe un cântec într-o limbă nemaiauzită, dar tocmai faptul că au muncit în echipă le-a arătat că prietenia învinge mereu. Credem că prin astfel de proiecte elevii ajung să se cunoască mai bine, să accepte diferenţele dintre ei, să asculte şi opinia celorlalţi şi să comunice corect. Şi diriginţii şi-au expus impresiile şi consideră că un astfel de proiect ne uneşte mai mult, iar călătoria în ţările Europei ne face mai bogaţi din punct de vedere cultural şi mai bine informaţi pentru momentul în care vom face o alegere pentru o vacanţă. Toleranţa, diversitatea, democraţia, demnitatea, bunăstarea, solidaritatea sunt valorile pe care sperăm că elevii noştri şi le-au întărit cu ocazia acestui eveniment, pentru că un cetăţean european trebuie să contribuie la bunul mers al societăţii!

La mulţi ani, Europa! La mulţi ani, români!

Împreună pentru PACE în lume!

MARCIUC ADRIANA, coordonator pentru proiecte şi programe educative

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: