La Fălticeni, „Irimescu 119”

Muzeul de Artă „Ion Irimescu” şi Primăria Fălticeni organizează duminică, 27 februarie, când se împlinesc 119 ani de la naşterea sculptorului Ion Irimescu, o manifestare omagială. Începând cu ora 12:00, la Biserica „Sfinţii Mihail şi Gavriil” din Oprişeni, singura biserică pictată de maestrul Ion Irimescu, va avea loc slujba de pomenire a „Patriarhului artelor româneşti”. Ca şi în anii precedenţi, serviciul religios va fi oficiat de un sobor de preoţi, la slujba de pomenire fiind invitaţi să participe oficialităţile locale şi judeţene, artişti plastici, scriitori şi câţiva apropiaţi ai Maestrului. După slujba parastasului cei prezenţi se vor reculege şi vor aduce un pios omagiu maestrului Ion Irimescu la mormântul din Cimitirul Oprişeni.

Partea a doua a evenimentului se va desfăşura la Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu”. În urma unui parteneriat cu Consiliul Judeţean Vaslui şi Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, invitaţii la manifestările din 27 februarie vor avea ocazia să participe la vernisajul expoziţiei „Ion Irimescu şi arta modernă românească”, curator fiind prof. dr. Ramona Maria Mocanu, directorul Muzeului Judecean „Ştefan cel Mare” din Vaslui.

Ion Irimescu, unul dintre cei mai mari sculptori români

Ion Irimescu este un simbol cultural important pentru oraşul Fălticeni, profesor şi membru al Academiei Române, fiind considerat unul dintre cei mai mari sculptori români şi, în acelaşi timp, unul dintre marii artişti români ai secolului al XX-lea.

S-a născut la 27 februarie 1903, în comuna Preuteşti. După studii liceale la Fălticeni, a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti (1924-1928), unde i-a avut ca profesori pe Dimitrie Paciurea şi Oscar Han.

A fost bursier în Franţa, la Fontenay-aux-Roses, şi a frecventat şase luni „Academie de Grande Chaumiére” din Paris (1930), la clasa lui Joseph Bernard.

A expus pentru prima dată în anul 1928, la Salonul Naţional de Pictură şi Sculptură de la Bucureşti. Din anul 1930 a început să expună la saloanele de primăvară şi de toamnă de la Paris (1930 – 1932). Aici a fost remarcat de Societatea Artiştilor Plastici Francezi. Tot aici i s-a acordat „Menţiunea de Onoare” la Salonul Oficial din Paris (1932).

Din 1940, Ion Irimescu devine, la rândul său, profesor la Academia de Belle Arte din Iaşi, unde, din 1944, este rector al Academiei Ieşene până în 1950, când este numit profesor la Cluj-Napoca. Din 1966 este numit profesor de sculptură la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. În perioada 1978 – 1989 devine preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România, iar, începând cu 1992, membru de onoare al Academiei Române.

Arta lui Irimescu evoluează de la neoclasicism redat în lucrări precum „Tors de femeie”, „Centaureas”, „Tânăra cu struguri în păr”. Mai apoi avansează la geometrizarea brâncuşiană a formelor redată în seria de basoreliefuri şi compoziţii dedicate copilăriei şi adolescenţei („Rodica”, „Nicuşor”, „Dan”, „Portret de copil”). A realizat multe compoziţii pe teme mitologice şi religioase. Simţul deosebit al sculptorului pentru decorativul formei este ilustrat în lucrări ca „Odihnă”, „Floarea”, „Orfeu”, „Elegie”, „Pastorala”, „Centaurul”, „Maternitate”, „Pegas şi Apollo”, „Icar”, „Pietá” etc.

În 1975, artistul donează oraşului Fălticeni 314 de sculpturi, peste 1000 de lucrări de grafică şi desen, creaţii plastice care fac parte din Colecţia „Ion Irimescu”, deschisă la muzeul din Fălticeni.

Muzeul de Artă „Ion Irimescu” este o instituţie culturală unică în România prin faptul că deţine cea mai bogată colecţie de autor din ţară. La sculpturile din bronz, marmură, lemn, plastilină, ipsos şi lucrările de grafică se adaugă şi biblioteca personală cu peste 1.500 de volume şi manuscrise.

Ion Irimescu a murit la 28 octombrie 2005, la 102 ani, la Fălticeni, fiind înhumat în cimitirul bisericii din Oprişeni, locaş de cult pe care l-a pictat în 1926, pe vremea când era student.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI