PSD – PNL – UDMR şi sita nouă

Politica românească mai face o tentativă de a alcătui o alianţă de guvernare între Stânga pesedistă şi Dreapta liberală, cu alte cuvinte vrea să împace şi capra, şi varza, în timp ce lupul stă în dosul tufelor pe mal aşteptând să se răstoarne barca. Are experienţa de acum un deceniu când biata capră i-a fost abandonată în uşa bârlogului de prezidenţiabilul Victor Ponta, cel grăbit să ajungă preşedintele „tuturor românilor“. Votanţii însă nu l-au vrut.

Şi ca la orice casă nouă, şi sita nouă stă în cui la vedere, iar gospodinele abia aşteaptă să cearnă făină proaspătă: ne împăcăm şi ne împrietenim cu noii colegi de serviciu, cică în slujba cetăţeanului până în 2027, ce ne e în guşă ne va fi şi-n căpuşă, iar prin efort comun va ieşi din nou soarele şi pe strada noastră. Crizele din sănătate şi din economie ni se vor părea mai uşoare, Uniunea Europeană ne va zâmbi fericită că nu mai avem instabilitate politică, iar programele de implementare a reformelor cu bani europeni vor merge ca unse. Deja 1.800.000.000 de euro îi avem la teşcherea… Şi va curge fericire pe capul nostru, şi vor fi bună înţelegere şi pajişte însorită cu cele şapte vaci grase.

De când e lumea, privim la poarta nouă a dregătorului cu ochii bulbucaţi şi cu speranţe cât naivitatea noastră. De fiecare dată, mai toate promisiunile perorate în campanii ori la instalarea guvernelor au rămas vorbe goale. De ce acum ar trebui să fie altfel? Cu prieteniile în politică ne-am cam lămurit: ţin atât cât ţine şi interesul comun, nici o secundă mai mult. De pus frâu gurii nu cred că poate fi vorba de moment ce politica românească e mai degrabă una de vorbe, iar de la revoluţie încoace „gura nu le mai tace“, că doar mioritici suntem. Aţi văzut Domniile Voastre un alt mod de a câştiga voturi inclusiv de la prietenii politici? Noi nu.

Două lucruri sunt totuşi sigure: primul, soarele va răsări cândva pe strada noastră, dar nu se ştie pe câţi îi va încălzi. Al doilea, UE va scăpa de o grijă, însă nu se ştie pentru cât timp. Acum are garanţia că certurile pentru bani se vor desfăşura în familie şi „răsunetul“ european nu va avea ecoul de altădată.

Şi unii, şi alţii ne explică pe larg nevoia de alianţa Stânga – Dreapta, cică altfel nu se mai putea. Şi nu se mai putea deoarece: majoritatea alcătuită de PNL – USR – UDMR n-avea cum să funcţioneze, nu prea ni se spune clar de ce, dar, privindu-le sfada şi ura instalate temeinic între colegii de guvernare, am înţeles că liderii USR nu mai încăpeau de atâta importanţă şi aroganţă, îşi batjocoreau colegii, iar liderul liberal Florin Cîţu şi preşedintele Iohannis ajunseseră cuca bătăii lor de joc, a miştoului. Nici vorbă de bună guvernare împreună, ci doar de injurii, de lovituri pe la spate şi jocuri de picioare. Până s-au aliat cu adversarii împotriva propriilor colegi de guvern şi au răsturnat căruţa.

A trecut mai bine de o lună şi căruţa s-a urnit din nou cu alţi cai. Dar n-am văzut pe nimeni să nu mai poată de entuziasm, ceea ce e de bine: întotdeauna când o luăm cu cântec înainte marş nu se poate să nu ne sară pingelele după o bucată de drum. Măcar acum ştim ce ne aşteaptă, adică nu ne aşteaptă nimic bun dacă membrii Executivului trag unul hăis şi altul cea. Deja se cam codesc să iasă în public cu declaraţii şi măreţe realizări ca nu cumva să le scape vreun porumbel, iar dacă le scapă, ceea ce se cam întâmplă, îşi ţin gura închisă o vreme, iar beleaua o repară liderul de partid. Până trece furtuna.

Până acum, toate guvernările s-au zbătut în sărăcie, iar de acum se vor uita la banii nu puţini precum croitorul: vor măsura de 10 ori înainte să taie panglica, altfel banii vor rămâne la bancă. Abia acum e nevoie de specialişti de clasă: programele şi proiectele de finanţare cu bani europeni nu se dau pe ochi frumoşi, nici pe culoare politică, iar serviciile bugetar-financiare şi fiscale împreună cu justiţia au de verificat fiecare pas. Nu de alta, dar prea mulţi lideri şi înalţi funcţionari s-au mânjit şi se află la meditaţie după gratii.

Noi însă vrem cu ardoare şcoală performantă, servicii de sănătate puse la punct şi autostrăzi. Şi n-ar fi rău dacă guvernanţii şi-ar întoarce faţa şi spre sărăcia Moldovei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI