Gestionarea pandemiei de Covid-19

Restricţii pentru nevaccinaţi şi măsuri dure de control

> Restricţii de circulaţie şi certificat verde în majoritatea activităţilor > Masca redevine obligatorie peste tot > Elevii intră în vacanţă de luni timp de două săptămâni

 Preşedintele Klaus Iohannis a avut ieri, la Palatul Cotroceni, o şedinţă de lucru cu responsabilii guvernamentali privind gestionarea pandemiei de Covid-19, în contextul în care, în ultimele doua zile, s-a înregistrat un număr mare de cazuri noi de Covid-19 şi un număr mare de decese la pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2.

Restricţii de circulaţie şi certificat verde în majoritatea activităţilor

La finalul şedinţei de lucru, preşedintele Klaus Iohannis a spus că Guvernul are în pregătire mai multe restricţii pentru persoanele nevaccinate, între care restricţii pe timp de noapte şi certificat verde în majoritatea activităţilor zilnice. Restricţiile se vor aplica de luni, a spus, miercuri seara, preşedintele Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că deşi este „regretabil”, trebuie să fie instituite restricţii, iar acestea vor intra în vigoare de luni.

„Guvernul va hotărî în cel mai scurt timp, cel târziu vineri, foarte concret ce restricţii intră în vigoare, asta după ce Comitetul Naţional şi experţi în materie vor stabili cu toate detaliile aceste norme şi le vor transpune şi în limbaj juridic”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a dat doar câteva exemple în ceea ce priveşte restricţiile: „Va fi restricţionată circulaţia în noaptea, excepţie făcând ce vaccinaţi şi cei care, cu legitimaţie de serviciu, au o treabă legitimă de rezolvat. În timpul zilei, la majoritatea activităţilor, accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinaţi, din păcate, vor avea o sumedenie de restricţii”.

Preşedintele a spus că restricţiile se vor domoli pe măsură ce lumea înţelege să se vaccineze şi România va scăpa de pandemie.

Masca redevine obligatorie peste tot

Masca redevine obligatorie atât în interior, cât şi în exterior, începând de luni, a mai precizat preşedintele Klaus Iohannis. De asemenea, de luni intră în vacanţă şi elevii de gimnaziu şi liceu, nu doar cei din ciclul primar, timp de două săptămâni.

„Vreau să fiu foarte clar din capul locului: dacă vrem să se oprească pandemia, singura soluţie este vaccinarea. Vaccinarea opreşte pandemia. Ştiu că sunt mulţi care încearcă să vă spună că nu este aşa. Haideţi să vedem ce se întâmplă în lume: în vestul Europei, unde lumea s-a vaccinat în masă, 70 – 80% s-au vaccinat, pandemia practic nu mai are impact”, a declarat, după întâlnirea cu cei care au gestionat pandemia, preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului le transmite românilor că dacă vor să termine cu pandemia, să se vaccineze: „dacă vreţi să nu ajungeţi la spital şi să nu ajungeţi la terapie intensivă, vaccinaţi-vă, nu-i credeţi pe cei care vă mint. (…) Singurul lucru care se întâmplă dacă vă vaccinaţi este că scăpaţi de boală şi scăpaţi de formele grave de boală, iar noi, ca şi societate, scăpăm de această pandemie”.

Până când se conving românii să se vaccineze, este nevoie de restricţii, a adăugat Iohannis.

În ce priveşte şcolile, Iohannis afirmă că sunt „puternic afectate şi prin elevii care sunt infectaţi, dar şi prin profesori, învăţători care se îmbolnăvesc”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: