Nici politicienii nu mai ştiu ce vor

În orice stat democratic, dreptatea, deciziile majore se tranşează prin vot parlamentar în urma căruia minoritatea se supune necondiţionat majorităţii, iar în caz că sunt încălcate drepturile cetăţeneşti, legile, regulile în faţa cărora toţi suntem egali, statul intervine coercitiv şi, în cazuri grave, „manu militari”.

Or iată că, după mai bine de trei decenii de democraţie, partidele noastre şi liderii lor nu prea mai au chef să respecte regulile, ba nici măcar nu mai ştiu ce vor: peste 6 milioane de cetăţeni au votat un preşedinte, căruia Constituţia i-a rezervat anumite competenţe, între care aceea de a numi membrii şi şefii diferitelor organe şi organizaţii, e.g. din Justiţie, iar acum se trezeşte liderul unui partid de 10% să conteste respectivele competenţe votate de popor ori de Parlament, consilii locale.

Şi Exectivului îi este contestat dreptul constituţional de a implementa programe de dezvoltare precum PNRR, PNDL prin care să finanţeze diverse proiecte necesare creşterii standardelor de civilizaţie a localităţilor, iar liderii USR PLUS, AUR, PSD socotesc că nu e normal să gestioneze guvernul fondurile uriaşe venite de la UE, nici banii pentru dezvoltare citadină şi rurală, fiindcă astfel cică îi vor fura primarii şi se va alimenta clientela politică. După ce ameninţă şi şantajează în stânga şi-n dreapta, ies de la guvernare dintr-un asemenea motiv inventat ad-hoc, încât îţi vine să întrebi: ce caută oamenii aceştia în fruntea ţării, au venit să guverneze România, ştiu ce vor sau o ţin lângă în jocuri de picioare, în certuri şi chiar încăierări de maidan? După atâta scălămbăială, atâtea gafe şi mofturi politicianiste, evident că useriştii scad în sondaje, se sperie ei înşişi şi, în loc să se apuce serios de treabă, continuă o gâlceavă plină de naivităţi şi aroganţă faţă de colegii de guvernare.

Necazurile politice urcă şi în sfera Legislativului unde se contestă dreptul majorităţii de a trece prin Parlament diferite legi şi ordonanţe, aducându-se acuzaţii grave de corupţie (fără a prezenta minime dovezi), de dictatură, scenarii apocaliptice, conspiraţioniste, aşa că hai să vânturăm prin faţa sărăcenilor posibilitatea alegerilor anticipate pe care, de fapt, nimeni nu le doreşte, dar încearcă prin astfel de simulări manipulatoare să prostească lumea.

De remarcat: toate cele de mai sus sunt exprimate cu mare claritate în Constituţie şi legi organice, iar discuţiile pe aceste subiecte sunt simplă aflare în treabă. Normal ar fi fost să se schimbe Constituţia, numai că pentru aceasta e nevoie de majoritate absolută şi de referendum, iar poporul nu le votează toate năzbâtiile.

Şi ca să înţelegem mai bine astfel de demersuri, să privim formaţiunea USR PLUS care a demisionat din coaliţia de guvernământ, dar ar rămâne şi în posturile (grase!) oferite în guvern şi autorităţi naţionale şi locale. De aceea şi-ar dori să beneficieze numai ei de avantajele guvernării, dar fără niciun fel de responsabilitate şi să fie votaţi de colegii lor pe care ei să-i înjure pe toate canalele media. Nu cred că România a mai trăit aşa o mascaradă după 1989, la fel cum nu cred că au fost vreodată în politica românească situaţii mai dezonorante.

În majoritatea cazurilor de mai sus se observă în esenţă conflictul căutat cu dinadinsul, în fapt respectivii neştiind ce vor: da, decizia se află la oamenii politici, inclusiv aceea de a împărţi fondurile guvernamentale. De aceea au fost votaţi, iar Justiţia trebuie să sancţioneze abaterile de la lege, inclusiv furtul banilor din bugetul public. La fel se întâmplă pretutindeni şi nicio lege ori cutumă nu poate atribui această sarcină triumviratului Barna-Cioloş-Voiculescu şi formaţiunii USR PLUS, nu Guvernului şi/sau Parlamentului.

Acum opozanţii şi-au mai revenit în fire şi cer un „echilibru” la guvernare şi, de ce nu, un prim-ministru userist! Numai că „echilibrul” nu poate fi altul decât acela dictat de votul cetăţenesc, recte PNL 25%, USR PLUS 15%, UDMR 5%, nicidecum a-i da valoare dublă votului userist fiindcă e din partidul lui Barna. Sunt acuzaţii de corupţie? Da, dar plângerile penale se depun la procurorii DNA, nu în studiourile televiziunilor!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: