Politică, spioni şi droguri

Cine vrea să urmărească fapte grozave în politica românească va avea mare dezamăgire: faptele, iniţiativele… sunt cele obişnuite oricărui guvern. De aceea, ele nu atrag atenţia marelui public decât într-o mică măsură, dar presa, televiziunile trebuie să-şi vândă marfa, adică ştiri, informaţii, programe, talk show-uri… Ce e de făcut? Studiază temele, subiectele atractive, bombele de presă şi le adaptează la fenomenele politice: accidentele nu prea merg, au  intrat în obişnuinţă, bătăile au loc numai între interlopi ori clanuri ţigăneşti (rromii văzându-şi de necazurile lor!), iar politicienii arareori se mai încaieră, şi atunci numai verbal, bolile, decesele consumă cerneala degeaba, căsătoriile, divorţurile, trădările, destrăbălarea, nici atâta, acum la modă fiind spionii şi drogurile. Dacă mai apare în ecuaţie şi o divă focoasă şi dezgolită, ratingul e garantat.

Cu spionii din politică, însă, e o mare bâlbâială: unii „experţi“ ai Opoziţiei susţin că prim-ministrul Florin Cîţu e un fel de spion scos în faţă şi susţinut de serviciile noastre secrete, nu ni se spune care, că sunt vreo şapte, alţii se răstesc la ceilalţi că „securiştii“ noştri puteau găsi unul mai breaz şi că mai degrabă FBI, CIA, Mossad, FSB… ni l-au adus pe cap, iar eu, privind personajul în cauză, nu descopăr nimic din James Bond sau Mata Hari, din contra, un ins mereu hărţuit, subalimentat, amărât, neras… Cât despre probe, dovezi, ei, bine, nici vorbă, doar o trăncăneală fără sfârşit, însă cu multe bârfe şi injurii.

Chestia asta cu spionii naşte un comic aparte, însă demonstrează concomitent descalificarea jurnalismului românesc: să vezi ditai jurnaliştii, cândva mari figuri, duelându-se cu păreri inepte şi bazaconii securistice la adresa actualilor politicieni, mai noi, ori mai vechi, fără să dibuiască mecanismele şi resorturile puterii politice mi se pare de râs şi de plâns. Oamenii aceştia sunt numiţi formatori de opinii, numai că opiniile lor nu mai au nicio haznă.

Lasă că nici comentatorii specializaţi în spionită nu-s cu toate acasă: evident că serviciile secrete sunt implicate în politică, şi nu numai la noi, ci pretutindeni (de asta şi sunt plătite gras din bugetul public), fiindcă politicienii sunt cei ce decid viitorul ţării, al suveranităţii şi al integrităţii organismelor de forţă ale statului, iar acestea privesc întregul popor, inclusiv pe preşedinte, prim-ministru şi pe liderii de partid. Vă imaginaţi ce ar însemna să dea vreunul cu oiştea în gard?

La un periaj mai atent al presei, descopăr cu stupoare că mai toţi liderii politice, fie de stânga, fie de dreapta, sunt bănuiţi de legături cu serviciile secrete, ba chiar o întreagă formaţiune, de nu cumva chiar toate ar fi creaţia acestora. Partea intrigantă este că respectivele servicii tac mâlc, amplificând balivernele şi scornelile.

Cu drogurile, însă, nu mai puteam de râs: speculând textul englez din dosarul recluziunii lui Cîţu, fiindcă acolo nu există o condamnare propriu-zisă, ci o contravenţie, se face confuzie între alcool şi droguri, fostul student mai avea puţin şi era trimis de jurnaliştii, politicienii noştri inamici la dezintoxicare. Pentru o faptă de acum 21 ani!

Ha, ha, ha! La câteva zile, numai ce bubuie ştirea că un activist AUR venise  în Parlament cu droguri de-adevăratelea, că un parlamentar aurist se calificase cu ani în urmă ca mare cultivator de canabis, iar un pesedist notoriu fusese şi el prins cu droguri de mare risc asupra lui. Şi iaca aşa le-a căzut râsul în sân opozanţilor şi, probabil, s-a încheiat capitolul „droguri“ (e bun numai când e despre inamici!).

Evident că vor urma alte şi alte descoperiri „capitale“, precum copii din flori, iubite, neveste abandonate, iubiri trădate, conturi ascunse, rateuri şcolare, fugă de la cursuri, chefuri studenţeşti…, iar eu mă întreb: oare politicienii noştri în afară de bârfe şi acuzaţii pline de naivităţi altceva nu mai ştiu? De exemplu: cum ieşim din pandemie, cum rezolvăm consecinţele inflaţiei şi creşterea galopantă a facturilor la energie? Facturi care cresc la fel în toate ţările UE şi nu numai? Sau vom continua bâlciul mediatic şi în viitoarea sesiune a Parlamentului?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: