„Epigrame şi caricaturi cu şi fără Covid”

În ajunul sărbătorii Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul municipiului Fălticeni, la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, în faţa unui numeros public, a avut loc lansarea cărţii „Epigrame şi caricaturi cu şi fără Covid”, semnată de profesorul Constantin Bulboacă împreună cu pictorul humorean Radu Bercea.

 După prezentarea celui de-al treilea eveniment cultural din cadrul Zilelor Municipiului Fălticeni, făcută de preotul Teodor Brădăţanu, managerul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, primarul Gheorghe Cătălin Coman i-a felicitat pe cei doi autori pentru că au ales lansarea celei mai noi apariţii editoriale în continuarea seriei de evenimente culturale care au avut loc în fiecare zi în această perioadă.

„Suntem aici, la zi de sărbătoare, la al treilea eveniment cultural, şi asta demonstrează că Fălticeniul este un oraş al culturii, Fălticeniul este un oraş care respiră cultură, un oraş care îşi respectă oamenii de valoare şi îi promovează. Este de datoria mea, a administraţiei publice locale de a sprijini aceste manifestări.

Îi felicit pe cei doi coautori, prof. Constantin Bulboacă şi dl Radu Bercea, îi rog să ne mai deranjeze cu asemenea creaţii frumoase şi sunt convins că vom citi cu drag aceste epigrame, vom admira caricaturile care se potrivesc la epigrame” a spus primarul Cătălin Coman.

Radu şi Costel, un tandem publicistic gen scriitor/ilustrator

Despre volumul „Epigrame şi caricaturi cu şi fără Covid” a vorbit scriitorul Cezar Straton, cel care, de altfel, a semnat şi prefaţa cărţii şi care a participat, pe 19 iulie, pentru prima dată la o manifestare culturală organizată la Fălticeni.

„Sunt legat de Fălticeni pentru că aici mi-am cunoscut soţia, la inaugurarea Muzeului Apelor, când profesorii făceau muncă patriotică la această nouă instituţie de cultură.

M-am bucurat când prietenul meu Radu Bercea mi-a spus să scriu o prefaţă la cartea lui Constantin Bulboacă. Eu nu l-am cunoscut pe domnul Constantin Bulboacă decât în urmă cu trei luni, când era cu cartea în fierbere, m-am uitat, mi-a plăcut, am mai tăiat, l-am mai cenzurat, am avut şi un avocat foarte bun în doamna Nora Bulboacă care, eu zic că este şi coautorul sau este editorul cărţii, pentru că are un merit extraordinar în apariţia acestui volum.

Pentru foarte mulţi consumatori de epigrame, epigrama este un biet catren, adevărata epigramă este un recurs ideal la idee, ca vorba inegalabilului nostru Păstorel.

Este destul de greu să vii cu noutăţi tematice absolute într-un gen cum este epigrama, destul de clasicizat prin condeie consacrate şi exemplare. Eu, şi pentru acest curaj, cel de a se bate cu nişte clasici, cu nişte statui, vreau să îl felicit pe Costel Bulboacă. Epigrama ori e bună, ori e proastă. A lui este bună, este citibilă. Ca om al Cetăţii, ca mânuitor al catrenului piperat, cu funcţie terapeutică, un epigramist nu poate evita, ignora provocările, temele prezentului. Este şi cazul autorului nostru, care consacră mai multe catrene, şi însuşi titlul cărţii lui, acestei mari sfidări şi încercări – nu doar în sens medical, ci şi social, moral… căruia încă nu-i putem evalua consecinţele – care înseamnă pandemia de Covid-19. Vreau în acelaşi timp să semnalez ilustraţia cărţii, datorată unui vechi, definitiv prieten al meu, Radu Bercea. Văd că aceşti doi «băietani», Radu şi Costel, nu-s la prima lor însoţire într-un tandem publicistic gen scriitor/ilustrator. Sunt deja «recidivişti» în coautorat. Să le fie de succes şi această nouă colaborare!” a fost urarea scriitorului Cezar Straton, care i-a oferit lui Constantin Bulboacă şi două încercări de epigrame, prin „căutarea de posibile rime la cuvântul rarisim Bulboacă”.

O adevărată lecţie de optimism oferită de pictorul Radu Bercea

Vorbind despre pictorul şi graficianul Radu Bercea, Cezar Straton l-a caracterizat ca fiind un artist polivalent, mereu inovator şi etern surprinzător pentru toată lumea.

„Radu este acel om şi artist care ne oferă celor care pot pricepe o adevărată lecţie de optimism, de zâmbet, de încredere în oameni şi de iertare necondiţionată, inclusiv a celor care ne-au rănit, ne-au lovit cândva.

Radu Bercea este un profesor discret despre arta de supravieţuire între proşti, ostili, grobieni şi, mai ales, între cei indiferenţi şi ignoranţi, tot mai mulţi în jurul nostru” a spus Cezar Straton.

În modestia care îl caracterizează, humoreanul Radu Bercea a mulţumit fălticenenilor pentru că au încredere în domnia sa, în ceea ce face şi în ceea ce a făcut pentru acest oraş, Radu Bercea fiind un sponsor permanent cu lucrări de grafică şi pictură al manifestărilor culturale organizate în urbea de pe Şomuz.

 „Faptul că sunt Cetăţean de Onoare al municipiului Fălticeni este o mare cinste pentru mine, este al cincilea titlu. Ştiu să desenez şi mă bucur că apreciaţi ceea ce fac eu” a spus Radu Bercea.

Epigrama, o „mofturoasă doamnă”

Şi scriitorul şi jurnalistul Mircea Sfichi, „un cavaler medieval în armură strălucitoare”, cum a fost caracterizat de profesoara Eleonora Bulboacă, şi-a permis să facă o pauză de la alte activităţi, pentru a participa la evenimentul literar care a avut loc la Fălticeni şi care, aşa cum a spus, l-a încântat.

„Domnul Bulboacă s-a remarcat nu numai prin poezie, dar, de astă dată, şi prin epigramă, «această mofturoasă doamnă», cum plastic a numit-o Cezar Straton, prin care autorul încearcă şi reuşeşte să devină un «istoric» al clipei, denunţând eterne moravuri şi năravuri. «Moş Crăciun», alias Constantin Bulboacă, foarte inspirat, l-a chemat în ajutor, pentru a da greutate volumului, pe artistul, graficianul şi omul minunat, „mereu inovator… şi etern surprinzător” Radu Bercea, prieten mai vechi de-al meu, care s-a mântuit prin suferinţă, dar care nu ştie ce înseamnă ura” a precizat scriitorul Mircea Sfichi.

La final, scriitorul Mircea Sfichi, a rostit şi câteva epigrame despre Constantin Bulboacă: „Epigrama n-are strune,/Adevăr ce n-o să-ţi placă,/Şi din coadă o să sune,/Dacă-i scrisă de Bulboacă.”

Inginerul silvic Gheorghe Negură, completat din când în când de colegul său de breaslă Cezar Straton, a povestit întâmplările din călătoria făcută în anul 2008 de Radu Bercea în Brazilia, unde a avut o expoziţie de acuarelă la Biblioteca Publica do Parana din localitatea Curitiba. Deşi a avut de parcurs peste 11.000 de km cu avionul, Radu Bercea a dus mesajul şi mirajul Bucovinei în Brazilia şi prin seminţe de arbori oferite de cei doi silvicultori şi care îi puteau aduce mari probleme în timpul controlului bagajelor din aeroporturi.

Constantin Bulboacă doreşte să cumpere timp „cu oricât şi de la oricine”

În cuvântul său, autorul epigramelor, Constantin Bulboacă, nu a vorbit despre ce a făcut împreună cu bunul său prieten Radu Bercea, pentru că „cei care veţi aprecia ce am făcut noi doi sunteţi domniile voastre. De mic mie mi-au plăcut glumele, poznele şi femeile. Născut pe Valea Jijiei, am fost destul de poznaş, în clasa I am spus o poezie: Cum se face prăjitura? Pui trei linguri de untură/Şi făină tot aşa/Şi mesteci cu îndârjire/ Până iese fum din ea./Aspirină pui deasupra/ Ca să nu te doară burta. Şi apoi în sat mi-au spus o vreme „Prăjitura”. După aceea, având în vedere că eram poznaş, mi-au spus scamatorul. În clasa a treia, când trebuia să mă facă pionier, m-am dus la joacă cu nişte verişori şi am primit cravata roşie abia în clasa a V-a…

Îmi place genul scurt de creaţie, pentru că, dacă dumneavoastră aveţi un produs de vânzare numit timp, eu îl cumpăr oricând, cu oricât şi de la oricine.

Scriu poezii de tânăr, din liceu, am fost şi la un cenaclu literar, m-am axat de-a lungul vremii în special pe poezie, pe aforism şi ultima dată pe epigramă. În cel mai scurt timp voi mai lansa o carte de poezii, intitulată «Dragostea absolută», iar eu vă urez o lectură plăcută” a spus Constantin Bulboacă.

Istorie, muzică şi poezie

În timpul manifestării a fost prezentată şi una din cărţile care a văzut lumina tiparului, cea a vicepreşedintelui Societăţii Scriitorilor Bucovineni, scriitorul Cezar Straton, „Basarabia şi Bucovina” vol. I „Publicistică” şi volumul II, „Dicţionar”, volume care cuprind realităţile istorice ale unei perioade zbuciumate din istoria României.

În semn de mulţumire pentru semnarea prefeţei volumului de epigrame, profesorul de istorie şi epigramistul Constantin Bulboacă a făcut o prezentare scurtă a lui Cezar Straton şi a volumelor „Basarabia şi Bucovina”.

„Pe Cezar Straton l-am cunoscut citind presa locală. Mi-a plăcut ce scrie şi cum scrie, apoi l-am cunoscut la o întâlnire cu bădiţa Radu Bercea. Prietenul şi scriitorul Cezar Straton are umor, are talent şi îl citeşti cu plăcere. Domnia sa cunoaşte foarte bine istoria neamului românesc, am aici în faţă o carte, „Basarabia şi Bucovina”, volumul I, „Publicistică” şi volumul II „Dicţionar”. A fost elogiat pentru ceea ce scrie despre istoria frământată a acestor teritorii răpite pe nedrept de ursul de la răsărit. Îmi doresc să citiţi cât mai mulţi această carte. Pe lângă realităţile cumplite, aveţi ocazia să cunoaşteţi lucruri inedite, trecute prin filtrul unui român pe care îl avem aici de faţă şi care ştie să dea viaţă istoriei, care ştie să contribuie la această durere a neamului românesc care şi acum ne bântuie, din nefericire” consideră istoricul Constantin Bulboacă.

Poezia sufletului românesc, redată prin cântec

La finalul manifestării, autorii volumului „Epigrame şi caricaturi cu şi fără Covid” l-au felicitat pe primarul Cătălin Coman, omul care „întotdeauna a spus Da! atunci când a fost vorba de a sprijini activitatea cultură”.

Prin sprijinul financiar acordat de Primăria Fălticeni, volumul de epigrame şi caricaturi va fi oferit actorilor care vor urca pe sce-na fălticeneană la Festivalul de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic” care se va desfăşura la sfârşitul lunii august, la Fălticeni.

Un scurt program muzical a fost prezentat de solista de muzică populară Lenuţa Rusu, acompaniată de Lidia Zugravu la vioară şi de profesorul Puiu Creţu la flaut. Partea artistică a fost continuată de profesorul universitar Nicolae Maxim, un om cu o deschidere mare spre poezia sufletului românesc prin cântecul său, care, de asemenea, a susţinut un scurt program muzical la flaut, presărat cu poezie.

În final, apelul profesorului Constantin Bulboacă de a-i aduna pe toţi cei „care au chemare şi vibraţie literară la Fălticeni” într-un cenaclu literar a găsit sprijin la primarul Cătălin Coman, care a anunţat că susţine această iniţiativă prin alocarea unui spaţiu şi ajutor pentru apariţia unor noi volume ale scriitorilor fălticeneni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: