Gânduri la ceas de sărbătoare

În data de 27 iulie este pomenit Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfinţi ai Bisericii lui Hristos. În „calendarul” Mănăstirii Voroneţ, această dată se încarcă de o semnificaţie aparte: tunderea în monahism a Stavroforei Irina Pântescu, Întâia Stareţă a Sfintei Mănăstiri (1981) şi înscăunarea ca noua Stareţă a Stavroforei Gabriela Platon (2018).

Dincolo de simpla enumerare a celor două evenimente se află o autentică lecţie despre chemare şi urmarea ei, despre ascultare şi răbdare, despre stăruinţă şi seriozitate, toate înţelese ca roade ale credinţei şi rugăciunii, mărturie a lucrării voii lui Dumnezeu.

Acum 70 de ani, în 1951,  vocaţia monahală a fost „chemarea lui Dumnezeu” în inima tinerei Margareta Pântescu: „Aveam 19 ani neîmpliniţi! Pe 15 august, m-am dus la hram la Mănăstirea Văratec. Dimineaţă tare s-a făcut agheasmă şi, la sfârşit, maicile înconjurau biserica cântând «Troparul Acoperământului Maicii Domnului». Când ele au zis «Bucură-te, bucuria noastră/ Acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău omofor», în clipa aceea, am simţit că dacă eu nu vin la mănăstire, Maica Domnului n-o să mă acopere niciodată cu acoperământul ei. Şi atunci a fost hotărârea. Deci eu consider că aceasta a fost chemarea mea pentru mănăstire”.

Pentru împlinirea chemării, când, după un an şi mai bine de aşteptare, a primit binecuvântarea mamei să plece la Mănăstire, cu stăruinţă şi seriozitate  a început urcuşul: intră în obştea Mănăstirii Văratec, urmează cursurile Seminarului teologic de la Agapia şi, între timp, primeşte tunderea întru rasofor; dorind viaţă „de obşte”, se transferă la cerere la Mănăstirea Vatra Moldoviţei.

Scurtă i-a fost bucuria! Urmare a Decretului 410/1959 aplicat în 1960 este obligată să plece din Mănăstire: „Eu eram aşa, cum smulgi un copăcel tânăr, când să dea roade, tu îl smulgi şi îl arunci, fără să îl pui măcar într-un pământ, măcar în batjocură, dar să îl pui. Nimic. Dar Dumnezeu mi-a purtat de grijă… A fost primită ca civil la Mănăstirea Golia din Iaşi. Aici, timp de 12 ani, a îndeplinit ascultări de îngrijitor, casier şi ghid, rămânând în adâncul sufletului o călugăriţă ce avea o ţintă precisă: să înveţe, să se pregătească pentru întoarcerea în Mănăstire.

În anul 1972 se întoarce „acasă la Moldoviţa”. Este încadrată pe post de ghid, şi după alţi 8 ani este tunsă în monahism cu numele de Irina. De la momentul când a simţit chemarea pentru vocaţia monahală trecuseră aproape 30 de ani!

La 1 aprilie 1991, monahia Irina Pântescu este hirotesită stareţă a reînfiinţatei Mănăstiri Voroneţ. Trudnica şi însufleţita lucrare de a redeştepta Voroneţul la strălucirea dată de vrednicii săi ctitori au transformat-o într-un neîntrecut dascăl al smereniei, ascultării şi dăruirii plenare către Hristos şi Biserica Lui, exemplu de viaţă duhovnicească, de demnitate şi patriotism.

Au trecut anii… A fost voia Măicuţei ca instalarea monahiei Gabriela Platon în funcţia de Stareţă a Voroneţului să se facă la 26 iulie 2018, în ajunul sărbătorii Sf. Pantelimon, zi în care se împlineau 38 de ani de la călugăria Sfinţiei sale. Cadrul solemn al aşezării alături de Cuvioasa Maică Proinstareţă Irina  a noii Stareţe – Stavrofora Gabriela, este unul plin de adânci semnificaţii duhovniceşti: este icoana unei legături între mamă şi fiică sub semnul ascultării, respectului, dragostei şi recunoştinţei: „Măicuţa spunea că adevăratul stareţ al Voroneţului este Sfântul Daniil Sihastrul; acum Voroneţul îi are ca stareţi pe Sfântul Daniil «în cer» şi pe Măicuţa, stavrofora Irina Pântescu, «lângă noi». Ţelul meu este de a duce mai departe ceea ce a început şi realizat vrednica, dinamica şi foarte puternica în Duh Sfânt, Întâia Stareţă a Voroneţului, Stavrofora Irina Pântescu, ţel care poate fi îndeplinit numai împreună cu Sfinţia Sa şi cu minunata obşte a Voroneţului”. (Stavrofora Gabriela Platon, „Cuvânt la hirotesie”)

Au trecut trei ani şi, la Voroneţ, duhul creator al Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul a vegheat şi veghează În continuare buna lucrare ce schimbă cele vremelnice cu cele stătătoare şi pe cele pieritoare în cele ce rămân.

CARMEN CORNELIA BALAN

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: