ÎPS Calinic anunţă că va prezenta un film cu starea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi cum a fost gestionată în ultimii 30 de ani

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Calinic, a anunţat, duminică, prin intermediul rubricii Răspunsul Ierarhului, că va prezenta, în scurt timp, un film care să arate starea eparhiei după 30 de ani, când va face şi o autoevaluare a activităţii sale de un an de când a fost întronizat chiriarh al acestei arhiepiscopii.

După răspunsul de vineri, când ÎPS Calinic a spus că vremea ţepelor în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a trecut, a primit o nouă întrebare din partea aceleiaşi persoane care consideră că ierarhul a făcut prea puţin de când este în funcţie.

„Înaltpreasfinţia Voastră, am intitula primul an ca păstor în Bucovina al Înalt-preasfinţiei Voastre «Perdea de fum» sau «Mult zgomot pentru nimic», având în vedere că nu vreţi să «destabilizaţi activitatea Eparhiei», am mai putea spune: linişte…, «primarii» lucrează” scrie acesta.

Mai multe părţi din textul trimis de credincios au fost cenzurate pentru că ar conţine remarci ofensatoare, ce nu pot fi probate, referitoare la persoane din administraţia eparhiei.

„Dacă liniştea Arhiepiscopiei înseamnă un compromis, suntem de acord, cum spune o apoftegmă: «compromisul se face cu compromisul» sau cum ar zice românul: «ţine-ţi prietenii aproape şi duşmanii şi mai aproape». Vă urăm succes să-i transformaţi pe cei «puţini şi deştepţi» găsiţi în Arhiepiscopie în «vase alese» (Fapte 9, 15) … (e ca şi cum te-ai prezenta cu repetenţii clasei la olimpiadă)” menţionează petentul.

Acesta mai acuză şi faptul că preoţi divorţaţi au fost „degradaţi” ca preoţi în mediul rural şi precizează că părintele Ilie Cleopa afirma: «Sf. Liturghie săvârşită de un preot divorţat este echivalentă cu cea săvârşită de un cioban».

„Avem o nedumerire, dacă afirmaţi că «vremea ţepelor în ASR a trecut» cum colaboraţi cu «ţeparii» acelor vremuri? Sperăm că cele prezentate aici nu le veţi trece la «întrebări obraznice», pe noi nu ne veţi considera «invidioşi şi frustraţi» şi că nu ne veţi trimite la Ieremia 5, 21” mai arată petentul.

Totodată, ÎPS Calinic este întrebat cum se autoevaluează după un an de când e în fruntea eparhiei şi este felicitat doar pentru această rubrică, „Răspunsul Ierarhului”, care ar trebui să aibă ca scop „cel de a răspunde în Duhul Adevărului, ca cel care am acces la informaţii, celor care au nelămuriri serioase legate de viaţa şi activitatea Bisericii din Bucovina sau celor care scriu despre aceasta» cu menţiunea că adevărul nu trebuie apărat. Adevărul se apără singur!”

În răspuns, ÎPS Calinic îi spune petentului că se aşteaptă să facă şi propuneri de persoane pentru fiecare post în parte, pentru că presupune că acesta ştie foarte bine organigrama Centrului Eparhial.

„Deşi în anul care urmează să se încheie s-au făcut şi multe lucruri frumoase, constat că cei care au probleme cu vederea (ce-citatea) chiar nu le pot vedea. Cât despre ce notă mi-aş da, aceasta o las pe seama celor care se pricep; personal, voi putea să mă autoevaluez puţin mai târziu, dacă acest mai târziu va fi de la Dumnezeu, când voi face cunoscută public starea eparhiei gestionată de dumneavoastră, cei «puţini şi deştepţi», în cei 30 de ani. Abia atunci, după vizionarea acelui film, ne vom putea autoevalua. Puţintică răbdare!” a arătat ierarhul.

ÎPS Calinic explică şi transferurile de preoţi divorţaţi şi evită să comenteze afirmaţia părintelui Ilie Cleopa, chiar nu doresc să o comentez, menţionând doar că este cert că cei din bisericile paralele abia aşteaptă să-şi îngroaşe rândurile.

„Spuneţi că «Adevărul nu trebuie apărat. Adevărul se apără singur!» Aveţi parţial dreptate. Dacă ne gândim puţin, Adevărul a fost chiar crucificat. Aştept cu nerăbdare propunerile dumneavoastră de consilieri” a conchis ÎPS Calinic. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: