A venit rândul comunităţii rrome din Şcheia să se revolte

Mai mulţi reprezentanţi din comunitatea rromă din comuna Şcheia au protestat, vineri, la sediul Primăriei, nemulţumiţi că li s-a întrerupt furnizarea de energie electrică pentru că nu au casele înregistrate oficial, că nu au iluminat public, că drumurile sunt pline de noroaie şi copiii lor se murdăresc în drum spre şcoală şi că sunt trimişi acasă pentru că sunt murdari, protestând de asemenea că serviciile Primăriei nu sunt corespunzătoare.

Ei au fost primiţi de primarul Vasile Andriciuc şi de administratorul public al comunei, Gheorghe Cotin, care le-au explicat că este nevoie să intre în legalitate pentru reluarea furnizării energiei electrice.

Primarul a subliniat că este un proiect în derulare privind instalarea unei staţii de transformare, dar că important este ca locuinţele comunităţii rrome să fie autorizate.

„În săptămâna care urmează vom face o adunare numai cu cetăţenii de etnie rromă în sala de festivităţi de la şcoală şi vom discuta mai detaliat toate problemele. Ca să vă puteţi rezolva din punct de vedere social poziţia de gospodar, trebuie să fiţi intabulaţi pe casă, să găsim soluţii astfel încât să vă eliberăm certificate de urbanism, să facem proiect şi apoi autorizaţie de construire” a spus primarul.

El a spus că, deşi va fi mai greu din punct de vedere financiar, logistic, se va încerca găsirea de soluţii astfel încât să se rezolve problema.

Primarul a mai arătat că, din punct de vedere fiscal, sunt nişte norme, iar Primăria Şcheia încearcă să intre cât mai mult în legalitate, precizând că în Codul fiscal se stipulează că întâi se achită amenzile, iar apoi se achită impozitul.

În ceea ce priveşte copiii, el a spus că Primăria le-a asigurat posibilitatea să se educe.

„Copiii sunt sănătoşi, sunt zvăpăiaţi, noi trebuie să le asigurăm o educaţie. De aici începe toată treaba, de la educaţie. Faptul că sunteţi etichetaţi ca hoţi, bandiţi nu e pentru toată lumea. Şi eu sunt primar rău pentru o parte şi bun pentru cealaltă parte” a spus Andriciuc.

El le-a transmis membrilor comunităţii rrome că toţi trebuie să fie atât de lucizi  încât să se cântărească unii pe alţii şi să aibă un singur scop: să convieţuiască în condiţii de normalitate.

„Eu, în calitate de primar, vă asigur că, indiferent de etnie, noi suntem cetăţeni ai comunei Şcheia şi încercăm să vă asigurăm un maxim de condiţii, astfel încât să ducem o viaţă normală” a spus primarul.

Andriciuc le-a spus că dacă au venit „cu manifestaţie şi cu ameninţări”, asta dovedeşte încă odată maturitatea lor, pentru că atunci când se vorbeşte în mod civilizat se  găsesc soluţii pentru a se intra în normal.

„Andriciuc nu vă taie curentul. Primarul nu vă ocărăşte, primarul doreşte ca toată lumea să intre în legalitate, iar viaţa să fie normală” a declarat primarul comunei Şcheia.

Una dintre participantele la discuţii i-a atras atenţia primarului că ei au tras curent „cu ştirea lui”.

„Noi nu am pus curentul în funcţiune fără aprobarea dumneavoastră” a spus femeia.

Un alt participant a arătat că străzile nu au iluminat public, că este noroi pe jos şi că nu sunt primiţi copiii lor la şcoală pentru că ajung murdari din cauza mizeriei de pe drum.

Ea a mai arătat că aşteaptă să i se dea număr de casă după ce s-a mutat şi că toată corespondenţa, inclusiv înştiinţările de plată, ajung la casa părinţilor, iar tatăl său o pune pe foc, pentru că nu ştie să citească…

Aceeaşi situaţie a fost reclamată de un alt localnic, care spune că nu primeşte număr la casă.

„Când aţi venit dumneavoastră, în 2004, au venit la toţi şi ne-au dat numere la casă. Fără niciun contract de casă, fără nimic. Acum spuneţi că aţi dat numere când aţi fost tânăr. Cum vine treaba asta?” a întrebat localnicul.

„Eu mai fac şi glume” a răspuns primarul, dar tânărul localnic nu s-a lăsat intimidat: „Eu vă cer număr la casă şi dumneavoastră faceţi glume cu mine? De ani de zile spuneţi că faceţi ceva”.

Protestatarii au mai arătat că primarul a permis unor alţi locuitori să facă ameninţări directe la adresa comunităţii rrome, ceea ce nu este de acceptat. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: