Din fuga condeiului…

Un nou debut la Cenaclul „Ţara de Sus” din Câmpulung Moldovenesc

Scriu tot mai mulţi. Este o explozie a trăirilor, a sentimentelor pe care cei cu mai mult sau mai puţin har simt nevoia să le împărtăşească în scris şi altora. Timpul va decide câţi vom rămâne. Aceasta depinde şi dacă se vor mai găsi scormonitori în cele scrise pentru a le scoate la lumină, precum Graţian Jucan, Ion Filipciuc, George Bodea, Mihai Burduja, Ioan Popoiu, ca să-i numim doar pe câţiva câmpulungeni care au avut sau mai au asemenea preocupări.

Încă din vremea când nu oricine putea să-şi publice o carte şi orice, cenaclul „Ţara de Sus” a avut bucuria să-şi vadă mai mulţi membri cu cărţi apărute la edituri ca „Junimea”, „Albatros”, „Sport Turism” etc., printre aceştia numărându-se Graţian Jucan cu cercetările sale în domeniul folclorului, Ion Filipciuc, Constantin Badersca, Dragoş Nisioiu, Horaţiu Stamatin, George Bodea, Mihai Burduja, Otilia şi Vasile Sfarghiu ş. a. Bogat din acest punct de vedere este şi Cenaclul literar-umoristic „Ţara de Sus” de astăzi, marea majoritate a componenţilor săi având cărţi publicate: Casian Balabasciuc, Tucu Moroşan, Constantin Tiron, Ion Popoiu, Traian Nistiriuc, Aurora Sîrbu, Valerian Bedrule, Ioan Grămadă, Gabriel Cheroiu, soţii Paraschiva şi Ioan Abutnăriţei din Vatra Dornei, Gheorge Solcan din Gura Humorului, care participă deseori la întâlnirile cenaclului nostru, Vasile Ursachi, Elena Alina Androhovici, Filon Lucău, Luminiţa Ignea, Doru Guşu, Simion Tudorean, Ana Andronicescu, semnatara acestor rânduri şi alţi membri ai cenaclului condus de dr. ing. Nicolae Marcel Flocea, preşedinte, prof. dr. Luminiţa Reveica Ţăran, secretar. Preşedinte de onoare este actorul Constantin Tiron, cunoscut nu numai ca un talentat creator şi interpret de umor, ci şi prin volumele sale de poezie lirică.

Gabriela Braha Strugaru şi-a făcut curajul să vină la cenaclu spre sfârşitul vârstei a doua. Domnul Constantin Tiron a încurajat-o publicându-i versurile în revista de cultură a municipiului, „Însemnări Bucovinene”, pe care a iniţiat-o şi o conduce cu dăruire, la fel cum, prin grija şi implicarea sa totală, a tipărit şi primele două ediţii ale „Antologiei Voievozilor de Obcină” şi „Almanahul revistei”.

Trăgându-şi seva artistică de la părinţii săi, Elena şi Ioan Strugaru, dar mai cu seamă de la mama sa, care din te miri ce crea un obiect de artă încântând şi membrele Clubului „Femina” Câmpulung Moldovenesc, din care şi dânsa a făcut parte până la sfârşitul vieţii, Gabriela, ca şi în picturile, desenele sale sau în broderiile artistice, goblenurile pe care le execută cu măiestrie, ni se dezvăluie ca un poet de mare sensibilitate şi profunzime. Versurile sale, pornind din trăiri personale, din întrebările pe care şi le pune despre viaţă, din bucuria de a putea contempla frumuseţile naturii care o înconjoară, publicate în primul său volum de poezie „La răscruce de gânduri”, impresionează cititorul.

Acelaşi inimos Constantin Tiron, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor din vechiul ocol al Câmpulungului, are meritul de a o fi sprijinit şi de a-i fi prefaţat volumul de debut în care, printre altele, notează: „Poezia Gabrielei Braha Strugaru este trăirea în imagini şi întruchipări care se cere spusă şi altora. Se realizează un fel de spovedanie cu mult zbucium interior. Este expresia unei trăiri reale în tragice ciocniri cu trecutul printr-un sistem de oglinzi cu reflexe întunecate. (…) Sunt poeme din diferite faze: le-a scris, le-a abandonat, le-a reluat într-un mod deosebit”, dezvăluindu-ni-se ca un poet modern, sensibil şi profund, despre care, probabil, se va mai vorbi.

Îi urăm creatoarei debutante cât mai multe realizări editoriale şi cenaclului câmpulungean „Ţara de Sus” să se îmbogăţească cu cât mai mulţi creatori! Se va vedea câţi vom rămâne peste ani şi cei de după noi vor aprecia…

ARTEMISIA IGNĂTESCU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: